“Lažni visoki predstavnik pokušava da internacionalizuje krizu u BiH”: Konačni cilj je ukidanje Republike Srpske

02.11.2021

20:15

1

Autor: Milan Ivanić

Šmit, kao predstavnik NATO politike, ima zadatak da lažno optužuje Republiku Srpsku i Milorada Dodika za težnje ka otcepljenju, kaže Perišić

“Lažni visoki predstavnik pokušava da internacionalizuje krizu u BiH”: Konačni cilj je ukidanje Republike Srpske
Kristijan Šmit - Copyright Printscreen / Youtube / BN TELEVIZIJA

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit upozorio je u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN da je zemlja u direktnoj opasnosti od raspada i da postoji "veoma realna" mogućnost povratka sukoba.

Kristijan Šmit, ohr.int
 

Prema saznanjima britanskog Gardijana, Šmit će predložiti pojačanje međunarodnih mirovnih snaga u BiH ako, kako je naveo, "srpski separatisti" ostvare pretnju da će se povući iz Oružanih snaga BiH i stvoriti sopstvenu vojsku.

On je u izveštaju koji je u petak poslao u sedište UN naveo da “Dodikovi postupci ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regiona, već da, ako međunarodna zajednica na njih ne odgovori, mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Šmit “dodaje ulje na vatru” 

Profesor geopolitike dr Srđan Perišić za 24sedam kaže da je upravo Šmit jedan od generatora krize u BiH. 

Srđan Perišić; Printscreen Youtube
 

- On je taj koji je postojeću krizu još više rasplamsao. Prvo ju je usložio tako što se lažno predstavlja kao visoki predstavnik. On nema saglasnost Saveta bezbednosti za to. Svedoci smo da su Rusija i Kina oštro protiv njegovog imenovanja i SB UN nikada nije doneo odluku da je on visoki predstavnik, a on se ipak tako predstavlja. Time on “dodaje ulje na vatru” koja je izazvana radom Ustavnog suda koji oduzima šume i poljoprivredno zemljište Republici Srpskoj i nametanjem Inckovog zakona o navodnom genocidu u Srebrenici. Dakle, kriza je postojala i pre njega a on je dodatno pojačava – rekao je on.

Perišić dodaje da su se Rusija i Kina, tokom Šmitovog generisanja krize, jasno stavile na stranu Republike Srpske. 

- Moskva i Peking su, kada je on došao u BiH, uputili diplomatske note u kojima su jasno dali do znanja celom svetu da Šmit nije visoki predstavnik i da ga oni tako ne smatraju. Ipak, on sada pokušava da pošalje svoj izveštaj SB UN u kojem pokušava da optuži Srpsku i njeno rukovodstvo za krizu u BiH. Šmit tamo na tridesetak strana pominje kako je Milorad Dodik taj koji želi rat u BiH secesijom Republike Srpske. To je čista laž. Aktuelna politika Republike Srpske nije usmerena ka bilo kakvoj secesiji ili nasilnom odvajanju od BiH, nego na opstanku entiteta u izvornom političkom i pravnom kapacitetu koji je dao Dejtonski sporazum. Dakle, politika Republike Srpske nisu rat i otcepljenja, nego vraćanje nadležnosti koje su joj nasilno oduzete za ovih 26 godina. Šmit, kao predstavnik NATO politike, ima zadatak da lažno optužuje Republiku Srpsku i Milorada Dodika za težnje ka otcepljenju. Priče o ratu i secesiji ne dolaze iz Republike Srpske. Kada se malo bolje pogleda videćete da to dolazi iz Sarajeva. O tome govore SDA, Bakir Izetbegović i Kristijan Šmit. Oni konstantno pričaju o nečemu što ne postoji – kazao je on i dodao da Šmit ne može da obaveštava SB UN o bilo čemu jer mu je to blokirano od strane Rusije:

Milorad DodikBorislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages
 

- Danas je trebalo da se održi i sednica SB UN na temu da li snage EUFOR-a, vojnih snaga EU koje su dobile mandat UN, treba da ostanu u BiH. Njihov mandat ističe za nekoliko dana, a Rusija je jasno dala do znanja da će staviti veto na produženje mandata ukoliko se Šmit obrati SB UN. 

I ranije delovao protiv Republike Srpske

Profesor geopolitike podseća i na ranije Šmitovo angažovanje u BiH, koje je takođe bilo usmereno protiv Republike Srpske.

Antonio Ahel/ATAImages.
 

- Čim je Šmit dozvolio sebi da se lažno predstavlja dovoljno govori o njegovom karakteru. Sasvim je jasno da se radi o jednom prevarantu. Podsetiću vas da je on 2010. godine dolazio kao ministar poljoprivrede u BiH da ubeđuje Republiku Srpsku da prihvati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Banja Luka je tada imala velike zamerke na taj Sporazum jer je morala da dozvoli uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU, a da pri tome nije mogla svoje proizvode da prodaje na teritoriji zemalja EU. Šmit je tada obećao Republici Srpskoj da će omogućiti izvoz određenih proizvoda. Sva ta obećanja su bila laž, tako da je on i tada ispoljio svoj pravi karakter. Ako je tada prevario Republiku Srpsku, zašto bismo mu sada verovali – rekao je on.

Koalicija Zapada i Sarajeva

Perišić smatra da još od 1995. godine može jasno da se uoči zajedničko delovanje Zapada i političkog Sarajeva.

- Mi već 26 godina gledamo koaliciju spoljnog faktora oličenog u zapadnoj geopolitici Vašingtona i Brisela sa politikom SDA koja je usmerena na ukidanje Republike Srpske. Oni pri tome koriste sve moguće poluge, kako legalne tako i ilegalne. Tako da je i Šmitova politika potpuno kompatibilna sa izjavama SDA. Izetbegović takođe optužuje Republiku Srpsku i Srbe da žele rat i secesiju. Dakle, sve ono što sada ponavlja Šmit. SDA i njen predsednik su nervozni jer im od 1995. godine ne uspeva da ukinu Republiku Srpsku, a pri tome vide krizu Zapada. Zato se njima žuri, zato prizivaju vojnu intervenciju NATO-a i zato su spremni da izazovu dodatne konflikte ne bi li internacionalizovali krizu u BiH. To radi i Šmit, a konačni cilj je unitarna BiH i ukidanje Republike Srpske – kazao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike