Predsednik Vučić oglasio se iz Glazgova: Ovo je tema koja muči ceo svet

01.11.2021

14:15

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Glazgovu, na Samitu o klimatskim promenama COP 26

Predsednik Vučić oglasio se iz Glazgova: Ovo je tema koja muči ceo svet
Vučić Glazgov - Copyright TV Pink printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Glazgovu na Samitu o klimatskim promenama COP 26, odakle se obratio građanima Srbije.

Kako kaže, ceo svet se skupio na jednom mestu, a u razgovoru sa brojnim liderima, pokrenuto je nekoliko važnih tema.

-Ursula fon der Lajen pružila je i tehničku podršku da se razgovara oko rešavanja problema i cena električne energije i kako da zajednički obezbedimo energetsku sigurnost za sve naše zemlje. Razgovarali smo o nešto nižoj ceni gasa na tržitu, ali i dalje je to veoma visoko i treba da vidimo šta ćemo po tom pitanju da radimo, rekao je predsednik Vučić.

Kako kaže, drugo važno pitanje je pitanje nuklearki...

-To jeste čista energija, pitanje je gde, kako i na koji način raditi i šta raditi sa nuklearnim otpadom, ali očigledno je da se pitanja o klimatskim promenama nameću kao ključna. Planeta zemlja je globalno selo, svi moramo da smanjujemo emisiju ugljen-dioksida da radimo na stvaranju obnovljivih izvora energija, a time ćemo da uvećavamo stopu rasta, te da koristimo za rast naše ekonomije, poručuje predsednik Srbije.

Dodaje da je razgovarao sa mnogo ljudi, te da tema klimatskih promena muči ceo svet i Afriku i Aziju i Južnu Ameriku i mnoge delove sveta i Evrope i da ćemo mnoge promene morati da napravimo...

-Razgovarao sam i sa Edijem Ramom i oko ostavke Zorana Zaeva. Razgovarali smo kako da osnažimo inicijativu "Otvoreni Balkan". Ostavka gospodina Zaeva pretpostavljam nije rezultat samo nečega što je bilo na lokalnim izborima, već i razočaranjem pregovorima sa Evropskom Unijom... Razgovaraćemo kako da mi više sarađujemo, najavio je predsednik Vučić.

AP Photo/Alastair Grant
 

Napominje da je razgovarao i sa Borisom Džonsonom, Emanuelom Makronom, Angelom Merkelev, austrijskim kancelarom, bugarskim ministrom spoljnih poslova... i mnogim drugim prijateljima naše zemlje. 

-Ono što je važno, razgovarao sam sa španskim premijerom, gospodinom Sančezom i potvrdio je da dolazi u Srbiju, a u poslednjih 40 godina nije bila takva poseta, to će biti istorijska poseta... Španija je u svim pitanjima uz nas, kako po pitanju Kosova tako i podrške na putu ka EU. Osim Bajdena, koga nisam sreo, video sam se sa svim liderima, rekao je Vučić.

Phil Noble/Pool via AP
 

Da bismo za 15 odsto povećali proizvodnju struje samo iz obnovljivih izvora energije, moramo da uložimo milijardu i šest stotina evra, napomenuo je Vučić govoreći o tome koliko je neophodno uložiti novca da bi se sprovele odluke koje bi uticale na smanjenje negativnih uticaja klimatskih promena.

-Računajte da je to dve milijarde. Mi možemo da damo toliko novca, ali da ni u šta drugo ne ulažemo. Mi imamo bezbroj obaveza, da izgradimo puteve, pruge, da izgradimo bolnice, ne možemo da izdvajamo samo za to. Mi moramo da brinemo o našoj energetskoj bezbednosti, o čistoj vodi, vazduhu, da imamo kanalizaciju, zato smo krenuli u veliki projekat koji će promeniti sliku Srbije, rekao je Vučić.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike