Vučić nakon sastanka SNS-a i SPS-a: Borba će biti teška!

26.10.2021

14:53

0

Autor: A. S.

Sastanak je održan u sedištu naprednjaka na Novom Beogradu

Vučić nakon sastanka SNS-a i SPS-a:  Borba će biti teška!
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug Printscreen

Delegacija SNS, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarala je sa delegacijom SPS, koju predvoditi lider socijalista Ivica Dačić.


Sastanak je održan u sedištu naprednjaka na Novom Beogradu, a počeo je u 17 sati. Pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ivice Dačića, prisustvovali su potpredsednik SNS Miloš Vučević, predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, potpredsednik Glavnog odbora SNS Aleksandar Šapić, predsednik GO SPS Aleksandar Antić.

 

Nakon sastanka, obratili su se medijima. 

Predsednik Vučić je naveo da su se dogovarali oko narednih koraka koje ove dve partije mogu da čine, kao i o osnivanju radne grupe.

- Naša saradnja će nesumnjivo biti nastavljena. Nastavili smo pripreme i za skupštinu stranke, 13. novembra i verujem da će situacija sa koronavirusom biti povoljnija. To je prilika da izađemo sa dokumentima "Srbija 2030. godine".

Kako je rekao, važno je pred ljude izaći sa planovima.

- Smatramo da je važno da pred ljude izađete sa izveštajem onoga što ste uradili, sa planom i programom, a ne sa uvredama političkih protivnika, jer to je manir onih koji su slabi - rekao je predsednik.

Tanjug printscreen
 

 

- Nekada arogantno zvuči kada kažete da smo najveća politička partija u zapadnom Balkanu, ali još mnogo toga moramo da uradimo u organizacionom smislu. Nikada nismo dovoljno zadovoljni, uvek je neophodno da proširujemo kapacitete, znanje i sposobnosti, a pre svega volju ljudi. Da možemo još brže da napredujemo i od Srbije napravimo još bolje mesto za život.

O Zajednici srpskih opština na KiM

- Veoma sam zabrinut zbog njihovih reči, oni mogu da kažu da za njih nikakvi sporazumi ne važe. Ti međunarodno pravni akti su iznad lokalnog zakonodavstva, a oni kažu da ih to ne zanima, a međunarodna zajednica reaguje veoma blago, onda smo u problemu. Što se drugih pretnji tiče, ja sam siguran da će oni to da rade. Čekaju, iz određenog razloga 6. novembar. Oni planiraju da zauzimaju Valač u narednom periodu, što bi za nas bilo katastrofalno loše vesti. Ali, nisam siguran da bi to bile i dobre vesti za njih. Neko ko misli da treba da radi takve stvari, mora dobro da misli o svojim postupcima, kao i o hapšenju Ivana Todosijevića, domaćina koji je kriv ni zbog čega, a kome su odredili kaznu od dve godine. Ali, mi nemamo kud, možemo samo da vučemo iznuđene poteze. Zato je bio važan Briselski sporazum - kazao je Vučić.

O učešću boksera sa Kosova i Metohije na prvenstvu u Beogradu

- Kod nas su dolazili njihovi ministri i nije bio nikakav problem. Da su me pitali rekao bih da ne vidim problem da učestvuju na takmičenju, ne mogu da ulazim u svaki detalj uvek, ali hvala Nemačkom amabasadoru što nas je upozorio, zato ćemo insistirati na inicijativi Otvoreni Balkan - rekao je Vučić.

Tanjug printscreen
 

Napad na Kona i Tiodorovića

Predsednik je govorio o protestima ispred kuća doktora Predraga Kona i Branislava Tiodorovića.

- Kažete Predragu Kon da je Mengele, a zašto je Mengele, zato što se, zajedno sa Tidorovićem trudi da sačuva živote. I to živote uglavnom neodgovornih ljudi koji trpaju neku mast u nos i beli luk u uši.

- Nećete da tučete nikoga, ovo je zemlja odgovornih ljudi. Moja puna podrška lekarima koji se bore za živote ljudi, pa će sutra da dođu kod tih istih lekara i kažu "izvini". Ja sam od barem deset svojih prijatelja čuo: "Izvini, što smo te napadali prošle godine" - izjavio je predsednik.

Vučić je istakao da je "sada treći dan kako minimalno padaju brojevi".

- Vidimo minimalni pad, ali nije dovoljno da kažem da je reč o trendu - izjavio je Vučić.

Zaštita lekara

- Svim raspoloživim sredstvima jedne pravne države ćemo zaštiti njihovu bezbednost. Nema nikakve sumnje. Ono što treba policija da uradi, to će i uraditi - kazao je predsednik.

O izborima

Vučić je rekao u nastavku i kako njegovi politički protivnici imaju ogromnu prednost, pre svega zbog novca kojim se razbacuju, kao i zbog toga što u svojim rukama imaju tajkunske medije koji non-stop vode kampanju protiv Vlade Srbije, SNS-a i njega.

- Ja prvo mislim da naši politički protivnici imaju ogromnu prednost, imaju toliko novca da mogu da se razbacuju, imaju toliko tajkunskih medija koji ništa drugo ne rade osim što 24/7 vode kampanju i protiv Vlade i protvi mene i protiv naše stranke. Ja mislim da oni nemaju strah, i ne bi trebalo da imaju strah, od pobede, jer gotovo izvesno pobeđuju. Naše je da se borimo - dodao je Vučić.

- Ono što obećavamo to je ozbiljna, ozbiljna, ozbiljna borba, kao što verujem da je za građane Srbije važno da imaju budućnost, a ne da se vraćaju u prošlost - rekao je predsednik Srbije.

Tanjug printscreen
 

 

Vučić je zatim u nastavku izjavio i kako je Ivica Dačić rekao da je za SPS jedino prihvatljivo da kandidat SNS-a bude upravo on, a zatim je predsednik Srbije podsetio da je i Aleksandar Vulin nešto ranije imao sličnu izjavu.

- Nismo dogovorili sve. Dačić je reako da je za SPS, ako bi imali zajedničkog kandidata, kandidat SNS-a budem ja. Vulin je rekao nešto ranije da neće da podrži kandidata, ako to ne budem ja. Moramo da vidimo kako ćemo da napravimo liste da bi se suprotstavili tajkunima. Razgovarali smo, pre svega, o onome što treba da se uradi za Srbiju i da ne uradim protiv Srbije, kao što su sve neki u prošlosti činili - rekao je Vučić.

Aerodrom u Trebinju

Predsednik je govorio i o aerodromu u Trebinju i reakciji Hrvatske na ovaj projekat.

- Nije to pitanje samo aerodoroma, to je pitanje svega. To je aerodorom koji gradi Republika Srbija, nije važno što su napisali "Vučićev aerodrom". Sve što gradimo gradimo za Srbiju. Neće pripadati meni! Ja to ne gradim u privatne svrhe. Meni je nešto drugo zaparalo uši i oči, a to je da je dokaz naše ekspanzionističke politike. Kako je moguće da za to nisu optužili Nemačku ili Francusku, sve što važi za sve druge ne važi za Srbiju. Zato što je Srbija danas mnogo jača i to ne mogu da podnesu

- Oni su napravili jedan dogovor, za šta imamo dokaze, rekli su "naše vitalne i regionalne interese ugrožava Srbija i potrebno je sve što je moguće uraditi da bude srušena što pre i tako će Hrvatska da se vrati na prvo mesto. Oni to rade svaki dan, svakoga dana ima preko stotine negativnih objava u Hrvatskim medijima. Tu imate podelu, na ono što rade Hrvati i na ono što rade tajkuni Đilas i Šolak. U regionu od Vijesti u Podgorici, Jutarnjeg lista u Hrvatskoj, Klix-a u Bosni - rekao je Vučić.

Kako kaže, "sve ima samo jedan cilj - kako spustiti snagu i domete Srbije".

- To me ne sekira, već veseli jer pokazuje da smo snažni jer im toliko smetamo. Pritom, ne znaju šta je moj sin uradio, ali je važno da je moj sin za nešto kriv, a pritom moj sin za razliku od njihove dece ne živi u apartmanu od tri miliona funti kao nečija deca čija imena neću izgovoriti.

Promene u SNS

Istakao je da je srećan zbog načina na koji se unose promene u stranci koju vodi.

Rekao je i kako je ponosan što SNS nije proizveo 50 političkih partija, kao što je to učinila DS i kako SNS želi nove ljude i da su vrata otvorena za sve.

- Celo jutro smo se smejali, ja sam ponosan na činjenicu da SNS nije proizveo 50 političkih partija, brutalne optužne kao što je proizvela DS, da li je Vuk Jeremić bio deo DS, Dragan Đilas, Marinika Tepić je bila u šest stranaka, ali između ostalog bila je i deo te stranke.

- Boris Tadić je isto otišao iz DS, Živković, Veselinović je otišao iz DS, pa je opet u kolaciji sa DS, pošto to SNS ne mogu da pronađu kažu: "Gde su osnivači?", valjda je cilj da menjamo ljude i omogućimo prostor mlađim ljudima i da se ne držimo pilitike prvoboraca. Pored mene samo je Miloš Vučević od početka, Ana je pola godine u stranci, Šapić i manje od toga. Vrata ove političke stranke moraju da budu otvorena za sve, da nema toga, rekli bi: "Nisu ništa promenili", mi želimo nove ljude - rekao je Vučić.

- Borba će biti teška, ali verujem da ćemo na rad, trud i energiju uspeti da ih za malo pobedimo. Koliko je to malo, videćemo 3. aprila - zaključio je predsednik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike