24SEDAM U VUKOVARU Život u nevidljivim granicama: Rata više nema, ali je odnos prema Srbima ostao isti (I deo)

17.07.2021

18:30 >> 17:23

0

Autor: M. I.

Hrvatske vlasti su očigledno odredile da od Vukovara i sukoba u ovom gradu naprave mit

24SEDAM U VUKOVARU Život u nevidljivim granicama: Rata više nema, ali je odnos prema Srbima ostao isti (I deo)
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Kada se spomene Vukovar, mnogima je prva pomisao na taj grad vezana za ratne događaje 1991. godine, kada se tadašnja Jugoslovenska narodna armija sukobila sa paravojnim hrvatskim formacijama.

Podsetimo, sukobi nižeg intenziteta i provokacije počeli su još ranije, odmah posle proglašenja nezavisnosti Hrvatske. Tokom proleća 1991. godine, oružane grupe, na čelu sa tadašnjim predsednikom vukovarskog HDZ-a Tomislavom Merčepom, minirale su srpske kuće i lokale, a zatim je tokom juna, jula i avgusta nastavljeno sa odvođenjem Srba, s radnog mesta ili pod okriljem noći, koji su potom divljački ubijani i bacani u Dunav. Posle toga, započeli su sukobi, koji su trajali 87 dana i u kojima je poginuo veliki broj ljudi, dok je grad pretrpeo znatna razaranja.

24sedam/ Goran Sivački

Ipak, kada je reč o Vukovaru, mnogi zaboravljaju da u tom gradu Srbi, kao većinsko stanovništvo, žive vekovima, o čemu svedoče i hramovi Srpske pravoslavne crkve stari nekoliko stotina godina. Tako je, na primer, prema mitropolijskom izveštaju iz 1865. godine, u Vukovaru po državnom popisu bilo 1.600 žitelja, od čega je njih 1.347 bilo pravoslavne veroispovesti.

24sedam/ Goran Sivački

Široj javnosti u Srbiji nije toliko poznato da u ovom gradu i dalje živi veliki broj Srba, pa je ekipa portala 24sedam odlučila da poseti i našim čitaocima približi život prosečnog Srbina u Vukovaru danas.

24sedam/ Goran Sivački

Put do granice i njen pralazak protekli su brzo i bez problema, tako da je putovanje iz Beograda do Vukovara trajalo oko dva i po sata. Od hrvatskog graničnog prelaza do samog grada put je nešto lošiji, a pored njega se može videti rodna sremska zemlja na kojoj su zasejani pšenica, suncokret, soja…, što govori da je reč o kraju sa plodnom zemljom u kojem se stanovništvo uglavnom bavi poljoprivredom.

24sedam/ Goran Sivački

Ubrzo posle prelaska granice dočekalo nas je ono što će nas pratiti sve vreme ovog putovanja – prvi dokaz da hrvatski meštani Vukovara i dalje žive u ratnim sukobima devedesetih. Naime, sa desne strane puta, između zasejanih njiva, nalazi se napuštena kuća na čijoj fasadi su ispisani brojni grafiti ustaškog sadržaja. Njihovi autori su valjda tako želeli da pokažu “dobrodošlicu” putnicima koji dolaze iz Srbije.

24sedam/ Milan Ivanić

Petnestak minuta kasnije, automobil naše ekipe već je ulazio u Vukovar. Sa desne strane odmah se uočava vodotoranj, nekada najprepoznatljiviji simbol ovog grada, a danas “simbol hrvatskog zajedništva” – kako ga nazivaju lokalne vlasti. Bio je to samo jedan od brojnih podsetnika na rat u Vukovaru.

24sedam/ Milan Ivanić

Vukovar kao mit

Hrvatske vlasti su očigledno odredile da od Vukovara i sukoba u ovom gradu naprave mit. U prilog tome govore brojni spomenici koji se nalaze “na svakom ćošku”, kao i nazivi ulica i trgova. Tako ćete, ukoliko šetate Ulicom Nikole Tesle, doći do Ulice dr Franje Tuđmana, a moći ćete da prošetate i ulicama Alojzija Stepinca, Eugena Kvaternika, kao i onima koje su dobile imena po nazivima hrvatskih paravojnih formacija.

24sedam/ Goran Sivački

Između ostalog, u Ulici Franje Tuđmana možete da pronađete i prevodioca sa srpskog na hrvatski, što je verovatno jedan od najjednostavnijih poslova na svetu.

24sedam/ Milan Ivanić

Pored toga, na velikom broju kuća, stanova i prodavnica istaknute su hrvatske zastave, kojima se pokazuje kome oni pripadaju. Kasnije, iz priče sa lokalnim Srbima, saznali smo da “nevidljive granice” postoje.

24sedam/ Goran Sivački

– Dok u kafiće i restorane čiji su vlasnici Srbi ponekad navrate Hrvati, obrnuti slučajevi su veoma retki, gotovo da ih i nema. Svako zna ko su “njegovi” i njih se i drži – objašnjava nam jedan od lokalnih Srba.

24sedam/ Goran Sivački

Da su sećanja na rat jedino obeležje Vukovara, dovoljno govori i to da nedaleko od Tuđmanove biste u centru grada možete videti i spomen-obeležje iz rata devedesetih – rep minobacačke rakete ukopan u pločnik, za čiju instalaciju je, prema svedočenju građana, potrošeno pravo malo bogatstvo.

24sedam/ Goran Sivački

– Umesto da ulože u nešto korisnije za stanovnike ovog grada, lokalne vlasti su dale ogroman novac za blindirano staklo kojim su prekrili rep granate – objašnjava nam jedan od naših sagovornika, odmahujući glavom.

24sedam/ Goran Sivački

S druge strane, grad je gotovo potpuno obnovljen, te se posledice rata gotovo i ne vide. Centar Vukovara, kao i prigradska naselja, izgrađen je i sređen, a ruševine se tek tu i tamo mogu videti.

24sedam/ Goran Sivački

Ipak, iako nema mnogo ruševina, na mržnju podsećaju ustaški grafiti koji sada “ukrašavaju” ovaj grad. “Za dom spremni”, “U” i “Maksovi mesari” (koljači pod komandom Maksa Luburića koji su u Jasenovcu izvršili najmonstruoznije zločine), samo su neki od natpisa koji mogu da se vide u Vukovaru.

24sedam/ Goran Sivački

– To je naša svakodnevica. Ponekad se pojave takvi natpisi na zidovima, čisto da nas podsete gde smo – pomalo satirično objašnjava naš sagovornik.

24sedam/ Goran Sivački

Život jednih pored drugih

S obzirom na to da Srbi u Vukovaru čine trećinu stanovništva, njihov život je nešto lakši nego u onim delovima Hrvatske u kojima oni predstavalju samo statističku grešku. Ipak, odnosi su daleko od idealnih.

24sedam/ Goran Sivački

Tome u prilog najbolje govori opreznost Srba kada govore o situaciji u ovom gradu. Većina njih nije spremna da za medije govori pod imenom i prezimenom.

24sedam/Milan Ivanić

– Kada kao Srbin živite u Vukovaru, a siguran sam da je tako i u drugim delovima Hrvatske, druga strana prati svaki vaš potez i čeka razlog zbog kojeg može da napravi incident. Ako vam ispričam sve naše probleme, siguran sam da se ništa nabolje neće promeniti. S druge strane, neko pričanje o tim temama za medije, pa još srpske, može da iskoristi kao povod za neki incident – kaže nam jedan od lokalnih Srba.

“Nevidljive granice”

Prema njegovim rečima, “nevidljive granice” postoje, i pored toga što je većina gradskih naselja izmešana, pa u njima žive i Srbi i Hrvati.

24sedam/ Goran Sivački

– Vukovar nije Belfast i Srbe i Hrvate ne deli zid, ali mi živimo jedni pored drugih mnogo više nego jedni sa drugima. Mogu da kažem da ranije nije bilo nekih većih incidenata, ali stvari su se promenile pre nekoliko godina. Prvo je počelo sa lupanjem ćiriličnih tabli, a zatim su se incidenti ređali jedan za drugim – priča nam jedan od lokalnih Srba.

24sedam/ Goran Sivački

Svi naši sagovornici slažu se u jednom: incidenti se, nekako, dešavaju uvek kada političarima odgovara da se atmosfera “podgreje”.

– Svi znaju ko su momci koji prave probleme i kome odgovaraju. Kada situacija treba da se smiri, onda i nema incidenata – pričaju nam Vukovarci.

(Kraj prvog dela)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike