Izbori 3. aprila, kampanja po novim pravilima: Evo šta je sve predloženo i dogovoreno na dijalogu vlasti i opozicije

23.10.2021

11:34

0

Autor: M. M.

Teme razgovora nisu bili samo izborni uslovi, već i Kosovo i Metohija kao i Republika Srpska

Izbori 3. aprila, kampanja po novim pravilima: Evo šta je sve predloženo i dogovoreno na dijalogu vlasti i opozicije
vucic Tan2021-10-23_10022506_0 - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Sastanak o izbornim uslovima koji se vodi između partija vlasti i opozicije bez prisustva stranaca koji je danas održan u Skupštini Srbije, uz prisustvo predsednika Aleksandra Vučića, završen je dogovorom da se razmotri predlog sporazuma i ukoliko se svi saglase, on zvanično i potpiše sledeće nedelje.

Kako se saznaje, teme razgovora nisu bili samo izborni uslovi, već i Kosovo i Metohija kao i Republika Srpska i pritisci koje ćemo imati u narednom periodu vezani za ova nacionalna pitanja, pišu "Novosti".

Takođe, predloženo je da opozicija ima stalne predstavnike u biračkim odborima na izbornim mestima i da se uvede takozvani “izazov” što podrazumeva da se može tražiti provera rezultata sa određenih biračkih mesta, nasumičnim izborom.

Na ranijim rundama pregovora je usaglašeno da se novac za kampanju deli na drugačiji način – 30 odsto će partije dobijati pre glasanja, a 70 odsto posle, a na osnovu dobijenih mandata. Sada je taj odnos 20 prema 80 procenata. Takođe, broj potrebnih potpisa za izlazak na izbore manjinskih stranaka je smanjen sa 10.000 na 5.000 potpisa. Dogovoreno je i da "funkcionerske kampanje" nema sedam dana pre glasanja. To znači da kandidati za predsednika i poslanike ne smeju da učestvuju u svečanostima početka ili završetka infrastrukturnih radova. Dogovor je i da vanparlamentarne stranke dobiju mesta u stalnom sastavu Republičke izborne komisije.

Inače, u sporazumu nema tog predloga, ali se pominjalo da se može desiti da se od javnih servisa traži da deo prostora za politički marketing ustupe i besplatno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike