Obećavao da će zabraniti kafenisanje, infarkt i razvod: Ovo je bio najživopisniji predsednički kandidat u Jugoslaviji (VIDEO)

23.10.2021

06:30

0

Autor: M. I.

Na izborima je osvojio 26. mesto sa 3.168 glasova

Obećavao da će zabraniti kafenisanje, infarkt i razvod: Ovo je bio najživopisniji predsednički kandidat u Jugoslaviji (VIDEO)
hqdefault - Copyright Printscreen/Youtube, theoldgear

Jedan od najživopisnijih predsedničkih kandidata iz devedesetih bio je Nikola Šećeroski, koji je izazivao salve smeha kod srpskog biračkog tela, a njegova gostovanja po emisijama su se posle dugo prepričavala.

Šećeroski je rođen 1934. godine u selu Radožda na obali Ohridskog jezera. Po obrazovanju je bio fasader. 

Bio je kandidat Grupe građana na prvim višestranačkim izborima za predsednika Srbije održanim 1990. godine. Za kandidaturu je sakupio 12.236 potpisa, a na izborima osvojio 26. mesto sa 3.168 glasova. Živeo je u Velikom Mokrom Lugu, a preminuo 20. maja 2008. godine.

“Neradnike nučiti da rade”

Šećeroski je tokom kampanje 1990. godine izneo poseban ekonomski plan, da “neradnike nauči da rade”, a ne da “ispijaju šest ili sedam puta kafu na dan”. 

- Da li onaj što radi na njivi ili rudniku pije kafu i priča s kim je bio sinoć? - govorio je on.

Pored plana za razvoj ekonomije, Šećeroski je izneo kako će da poboljša zdravstveni sistem i stanje morala u društvu. 

- Ima da sprečim narod da umire od infarkta, imam pronalazak, na sebi sam ga lično isprobao. Razvod braka nema da bude, nema da bude rasturanja porodice, nema da više budu deca ko pilići - jasan je Šećeroski.

Četke i metle

Najpoznatija izjava Nikole Šećeroskog je svakako ona o optužbi da je pravio četke i metle.

Najavljivao je i da će kad postane predsednik namestiti zube i presaditi kosu.

- Sada, pre dve godine su doneli rešenje. Skupština Opštine Čukarica je donela rešenje da ja izrađujem četke i metle. Molim vas lepo, četke i metle! Ja sam plastičar! Veze nemam sa četkama i metlama - pričao je Šećeroski.

"Treba nam diktatura"

Posle izbora Šećeroski se više nije pojavljivao u medijima, a godinama kasnije je izjavio da se razočarao u politiku. Ipak, imao je šta da kaže kada je u pitanju njegovo viđenje kako bi zemlja trebalo da se uredi.


- Ovoj zemlji je potrebna diktatura. Jedan čovek sam da vlada. Al taj čovek da bude iz naroda. I da bude pošten kao ja. Da ima moralnost, hrabrost, odlučnost. Da pohapsi svu tu bandu. Mora tako, bez toga ne može. I da bude čovek koji nema svoju cenu. A malo je takvih. Ako ne bude diktature, to je kraj, i ova zemlja gubi mladost i poverenje u ljude. Treba diktatura, da pohapsimo kriminalce, razumeš, i da dokažu otkud im tol'ke pare. Da se pitamo, ko je gde radio i koliko je zaradio. Najvažnije, kako je zaradio? Da se to pohapsi, konfiskacija imovine i onda te pare da podelimo narodu! Bila ona Sablja, pa hapsili pola poštene, pola nepoštene. Sad ih pošteni tuže. Da sam pobedio na prvim izborima, ja bi ih sve pohapsio. Sve! Odmah! Pohapsio bih ko god se bavio lopovlukom u Srbiji. Danas bi Srbija bila srećna zemlja. I sad me mnogi zovu predsedniče. Kažu, "predsedniče kako si", ili "kako je druže predsedniče" - ispričao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike