Suverenitet i obostrana korist: Zašto Srbija i Mađarska imaju odlične odnose?

22.10.2021

06:30

0

Autor: M. I.

Međusobno dobri odnosi odgovaraju obema zemljama

Suverenitet i obostrana korist: Zašto Srbija i Mađarska imaju odlične odnose?
Srbija Mađarska - Copyright Pixabay Profimedia

Dok iz Evropske unije zvanično saopštavaju da žele da prime Srbiju u svoje članstvo, dotle nezvanično stižu informacije da Brisel nije spreman za nova proširenja i da niko ne može da garantuje da će Zapadni Balkan u nekom trenutku postati član ove međunarodne organizacije. 

Ipak, na putu evrointegracija, ali i drugim političkim i geopolitičkim pitanjima, Srbija ima veoma važnog saveznika u okviru EU. Za razliku od Brisela i nekih članica, gotovo bezrezervna podrška našoj zemlji dolazila je iz susedne Mađarske.

Snažna podrška evropskom putu Srbije

Kada se govori o prijemu Srbije u EU, zvanična Budimpešta je više puta do sada ponovila da je Unija bez naše zemlje nepotpuna. Za evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija, koji dolazi iz Mađarske, se često navodi da je “žestoki pristalica srpskog pristupanja Uniji”, a mađarski premijer Viktor Orban je često u svojim izjavama isticao važnost prijema Srbije u EU.

Poslednji put on je to izjavio na nedavno održanoj ceremoniji obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica - Horgoš - državna granica sa Mađarskom.

Tanjug/AP Photo/Francisco Seco/Pixabay
 

- Svi znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Istina je i znamo da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU. Polako se postavlja pitanje da li želi da se pridruži EU i kome i čemu da se pridruži. Želim da potvrdim jasno i glasno da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u EU jer imamo ovde i jednog većeg brata. Mi radimo zajedno sa predsednikom Vučićem, radimo na izgradnji linije između Budimpešte i Beograda, a spremni smo i da poradimo i na liniji između Subotice i Baje. Ovu liniju ćemo izgraditi i vi ćete moći za 35 minuta da budete u Segedinu. Radimo na tome da se obezbedi što jednostavniji prolaz granice - rekao je Orban.

Suverenizam kao osnova prijateljstva

Zbližavanje Srbije i Mađarske dobrim delom zavisilo je i od veza između mađarskog premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Da nije bilo dobrih odnosa dva lidera, ne bi došlo do zbližavanja dve zemlje, a to je srpski predsednik više puta isticao.

- Zahvalan sam premijeru Orbanu što je napravio potpuno nove odnose, odnose u kojima mi Srbi verujemo da će snažnija Srbija značiti i snažniju i jaču Mađarsku. Tako smo i sigurni da snažna Mađarska znači snažnu i jaku Srbiju. On je rekao da zajedno možemo mnogo da uradimo, sve što gradimo pokazuje koliko zajednićki možemo da postignemo bolje rezultate – rekao je jednom prilikom Vučić.

Viktor Orban i Aleksandar Vučić, A. K./ATAImages
 

Dvojicu lidera veže mnogo stvari, a jedna od osnovnih je svakako borba za suverenitet njihovih država. Dok je Orban prepoznat kao jedan od retkih lidera koji nije spreman da se povinuje pritiscima velikih sila, srpski predsednik je više puta isticao da je suverenizam osnova politike koju vodi.

- Suština politike Srpske napredne stranke, stranke koju vodim, je da Srbija bude nezavisna i slobodna zemlja, u kojoj neće stranci da odlučuju. Da, mi se nalazimo na evropskom putu, ali odluke donosimo mi, a ne bilo ko drugi. Ni iz Evrope, ni iz Amerike, ni iz Rusije, ni iz bilo koje druge zemlje - poručio je nedavno Vučić.

Razlozi za saradnju

S obzirom da u se u politici malo toga radi iz ljubavi, a većina stvari iz interesa, postavlja se pitanje kakvu korist Mađarska ima od jake i uspešne Srbije. 

Za početak, Budimpešta bi volela da se granica EU pomeri južnije, te da Mađarska više ne bude najisturenija članica na ovim prostorima. Ova zemlja bi time svoje granice, ako se izuzme mali deo sa Ukrajinom, praktično skroz okružila članicama EU. Pored toga, Srbija bi eventualnim ulaskom u EU svakako bila bliža Višegradskoj grupi nego najbogatijim članicama, što bi dodatno ojačalo poziciju država koje su okupljene u ovoj grupaciji.

AP photo
 

Naravno, Mađarska ima i svoje nacionalne interese. Mađarska zajedinca u Srbiji bi bila bliža matici, a ekonomske investicije bi bile dodatno olakšane, što odgovara i našoj zemlji jer sva finansijska ulaganja doprinose i kraju u koji stižu.

Obostrana korist

Ono što je najbitnije, jeste da međusobno dobri odnosi odgovaraju obema zemljama. Za razliku od nekih drugih članica EU, koje su godinama gledale samo da iskoriste našu zemlju, a da pri tome ne daju ništa zauzvrat, srpsko-mađarski odnosi su na obostranu korist. 

Dok Srbiji odgovara da je neka od članica EU podržava na putu evrointegracija, mađarske investicije koriste našoj privredi. Takođe, Budimpešta se ne povinuje pritiscima iz Brisela, tako da je zajedno sa Srbijom spremna da sarađuje i sa silama koje se ne nalaze na Zapadu, na prvom mestu Rusijom i Kinom. 

Ljubav u međunarodnim odnosima ne postoji i svaka vrsta savezništa i bliskosti među zemljama se grade isključivo iz interesa. Srbija i Mađarska su poslednjih godina pokazale da nacije, koje nisu bile u najboljim odnosima tokom istorije, na obostrano zadovoljstvo mogu da poprave odnose. Kada bi to shvatili i neki drugi naši susedi, umesto što u našoj zemlji uvek vide neku imaginarnu pretnju, mogli bi da izvuku višestruku korist. Ruka Srbije im je uvek ispružena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike