Vučić i Orban na Horgošu: Zajedno možemo mnogo da uradimo! Srbiji mesto u EU! (FOTO)

18.10.2021

10:49

0

Autor: I. P.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban prisustvuju ceremoniji obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica – Horgoš - državna granica sa Mađarskom

Vučić i Orban na Horgošu: Zajedno možemo mnogo da uradimo! Srbiji mesto u EU!  (FOTO)
Tan2021-10-18_134034638_0 - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Veliki broj građana okupio se kod Železničke stanice Horgoš, kako bi pozdravio lidere dve susedne države.

Sat vremena pre dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana na ceremoniju obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica - Horgoš - državna granica sa Mađarskom, okupio se ogroman broj ljudi. 

Kako saznajemo sa lica mesta na Horgošu se okupilo više od 5.000 ljudi.

 

 

Prisutnima se prvo obratio mađarski premijer, koji je istakao da na ovaj način Srbi i Mađari grade zajedničku budućnost. On se napočetku zahvalio predsedniku Vučiću na pozivu da danas bude sa građanima Srbije.

- Nalazimo se u neobičnoj situaciji, želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina, ali u stvari postavljamo kamen temeljac, jer ovo je simbol. Simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije koji grade novu zajedničku budućnost, istakao je Orban.

- Imamo sporazum sa predsednikom Vučićem koji garantuje da će i Mađari i Srbi imaju podjednake pogodnosti ove saradnje,  dodao je Orban.

Orban je podsetio na to da je od 2014. godine pruga zatvorena zbog situacije sa migrantima, jer su se oni upravo prugom prebacivali na teritoriju Mađarske samim tim i EU. 

- Građani oba grada su mnogo izgubili jer je postalo nemoguće saobraćanje ovom železničkom linijom - napomenuo je Orban.

- Strane sile su nam donosile samo nemire i rat. Sve ono što je dolazilo spolja dovodilo je do konfliakta i do unazađivanja oba naroda. Došlo je vreme da svoju sudinu uzmemo u svoje ruke,  poručio je premijer Mađarske.

On je poručio da smo "zajedno jači" i dodao da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

- Svi znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Istina je i znamo da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU. Polako se postavlja pitanje da li želi da se pridruži EU i kome i čemu da se pridruži. Želim da potvrdim jasno i glasno da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u EU jer imamo ovde i jednog većeg brata, mi radimo zajedno sa predsednikom Vučićem, radimo na izgradnji linije između Budimpešte i Beograda, a spremni smo i da poradimo i na liniji između Subotice i Baje. Mi ćemo ovu liniju izgraditi i vi ćete moći za 35 minuta da budete u Segedinu. Radimo na tome da se obezbedi što jednostavniji prolaz granice,  rekao je Orban.

- Važno je da obezbedimo što jednostavniju proceduru prelaska granice i kontrole, to je suština ovakvih projekata, rekao je Orban i još jednom iskoristio da se zahvali i Srbima i Mađarima koji rade na izgradnji pruge.

Ovo je jedna od najmodernijih deonica kojim će vozovi saobraćati brzinom 120 kilometara na sat. Rekonstrukcijom biće unapređene putničke veze između Segedina i Subotice, kao i ojačane veze između Srbije i Mađarske.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije govor je počeo mađarskom poslovicom "Ko sme taj pobeđuje".

- To je karakteristika svega što je Orban uradio u odnosima sa Srbijom i ja sam mu zahvalan što je napravio potpuno nove odnose, odnose u kojima mi Srbi verujemo da će snažnija Srbija značiti i snažniju i jaču Mađarsku. Tako smo i sigurni da snažna Mađarska znači snažnu i jaku Srbiju.

Istakao je da je srećan što danas može da izgovori te reči.

- Premijer Orban je rekao da zajedno možemo mnogo da uradimo, sve što gradimo pokazuje koliko zajednićki možemo da postignemo bolje rezultate.

Rekao je da je predviđeni datum završetka radova na ovoj pruzi novembar iduće godine.

- Srbima želim da poručim: Slušao sam Orbana, ljude iz mađarske Vlade, koji su neretko na međunarodnim skupovima imali više želje da učine nešto dobro za Srbiju nego što su imali neki od naših predstavnika. Na poslednjem samitu u Sloveniji i na svim prethodnim skupovima, uvek i na svakom mestu bili su uz Srbiju punim srcem, onako kako nisam siguran da smo mi bili uz naše mađarske prijatelje. Ali, i to se menja, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da će "pruga doneti velike i konkretne rezultate", ali nam i pokazuje da se nalazimo u samom centru Evrope.

- Verujem da možemo da se dogovorimo da damo zajedničko ime i našoj pruzi u budućnosti, neka koja bi mogla da ima mađarsko ime i srpsko prezime, ili obrnuto, kako bi pokazali da smo zajedno, istako je Vučić.

Predsednik Vučić je napomenuo da je Srbija mnogo toga naučila iz mađarskog iskustva, a danas gleda i kako da reši energentske probleme.

- I tu ćemo da pristupimo zajednički, kao što je bilo u slučaju snabdevanja gasom, dodao je Vučić.

Najava novih ulaganja u Subotici

- Uskoro rekonstrukcija bolnice u Subotici, završava se pozorište. Stiže i stadion, izgradnja vodovoda i kanalizacije, a u novembru otvaramo novu fabriku za 500 zaposlenih. Suština svega je da ćete imati fantastičnu budućnost. Uslov za sve je da mi i Mađari imamo najbolje i bratske odnose. Živelo srpsko-mađarsko prijateljstvo , najavio je predsednik Vučić.

 

Projekat modernizacije pruge Subotica–Horgoš proglašen je za Projekat od posebnog značaja za Srbiju juna prošle godine.

Kako je ranije najvaljeno rekonstrukcijom i modernizacijom te pruge predviđeno je da ona bude osposobljena za brzine od 120 kilometara na sat, za osovinsko opterećenje od 22,5 tona po osovini i da bude elektrificirana.

Inače, na pruzi Subotica– Horgoš–granica sa Mađarskom železnički saobraćaj se ne odvija od 2014. godine, zbog tadašnje situacije sa migrantima kada je Mađarska zatvorila manje granične prelaze i sve usmerila na Кelebiju, što je za posledicu imalo potpuno smanjenje, a zatim i ukidanje putničkog i teretnog saobraćaja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike