Sirene za uzbunu zaijale u Kosovskoj Mitrovici: Suzavac, šok-bombe i hapšenja, Srbin upucan u leđa! (VIDEO/FOTO)

13.10.2021

07:19

0

Autor: J. S. J.

Čulo se i nekoliko eksplozija tokom policijske akcije, za koje se pretpostavlja da potiču od šok-bombi

Sirene za uzbunu zaijale u Kosovskoj Mitrovici: Suzavac, šok-bombe i hapšenja, Srbin upucan u leđa! (VIDEO/FOTO)
Kosovska policija /Ilustracija - Copyright AP Photo/Bojan Slavković

U severnom delu Kosovske Mitrovice, kosovska policija je od jutros pokrenula akciju zbog navodnog krijumčarenja robe. Zatvoreno je nekoliko srpskih prodavnica, a građani su se okupili i blokirali kamionima ulicu Kneza Miloša, kao i još neke ulice. Ispaljen je i suzavac, a bačene su i šok bombe. 

Pratite dešavanja na severu Kosova uz 24sedam.

---------------------

14.45 - Vučić stigao u Rašku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u kasarnu u Raškoj, gde će obići jedinice Vojske Srbije i Žandarmerije

14.00 -  Dr Elek: Teško povređeni Srbin operisan, stanje trenutno stabilno

Dr Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica rekao je da je u današnjim događajima na severu KiM deset povređenih osoba.

Nisu svi primljeni u KBC, osam osoba je zadobilo povrede od suzavca, gumenih metaka i šok bombi.

-Najteže povređeni je u jedinici intenzivne nege. On je upucan s leđa vatrenim oružjem u predelu desne lopatice koja mu je potpuno polomljena, povredu krvnih sudova vrata i metak mu je izašao na prednju stranu vrata -rekao je Elek.

Elek kaže da je urađena hitna hirurška intervencija u KBC Kosovska Mitrovica, izvađen je metak, zaustavljeno krvarenje i nalazi se u jedinici intenzivne nege.

-Ne možemo da kažemo da nije životno ugrožen, jeste trenutno stabilno i biće pod 24-časovnim nadzorom-  rekao je doktor Elek i dodao da je drugi pacijent povređen udarcem tupom silom u predelu prednje strane grudnog koša. Stabilno je i nalazi se na odeljenju hirugije.

 13.40 - Kosovska policija se oglasila- gotova akcija

Kosovska policija saopštila je danas da je završena akcija protiv krijumčarenja robe tokom koje je, kako je navela, šest policajaca povređeno, a tri osobe uhapšene na severu KiM.

U saopštenju se navodi da je ukupno osam osoba uhapšeno na KiM, od kojih troje na severu, među kojima je jedan Srbin, dok su drugo dvoje Albanac i Bošnjak.

Koha ditore prenosi da je u drugim gradovima na KiM policijska akcija protekla bez problema, ali da se policija na severu KiM, kako navode, “suočila sa otporom i napadima građana”.

13:23 -Borelj poziva na hitan prekid nasilja

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj pozvao je na hitan prekid nasilja  i jednostranih poteza na severu KiM.

 

 

13.19 -  Goran Rakić iz Srspske liste je izjavio za TV Pink da će od Vučića danas na sastanku u Raškoj tražiti da im odgovori konkretno da li može da im pomogjne.

-Za nas je ovo pšitanje života i smrti- istakao je.

13.15 - Mladić koji je danas pogođen u Zvečanu je, prema najnovijm informacijama, operisan i metak mu je izvađen. Reč je o mladiću koji je rođen 1985. godine. 

12.30- Policija tzv. države Kosovo uhapsila je muškarca srpske nacionalnosti u Zvečanu.

12.15 - Na Tviteru je objavljen najnoviji snimak pucnjave na Srbe na severu Kosova.

Na snimku osoba koja snima beži s ulice u dvorište da se sakrije, dok se sa svih strana čuju neprestani rafali. 

 

11.50 - Posle dramatičnih scena u Kosovskoj Mitrovici i upada jedinica ROSU, koje su kulminirale ranjavaljem Srbina od strane albanskih specijalaca, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da se hitno sastane sa predstavnicima našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

11.45 -Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je danas međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR, da hitno reaguju i "zauzdaju" premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija.

 

11.38 - Srbin teško ranjen

Jedan Srbin je teško ranjen prilikom nasilnog upada jedinica ROSU u Kosovsku Mitrovicu. Navodno je upucan u leđa.

11.30 -Blokiran most kod "Dudinog krša"

Kosovska policija i Rosu blokirali su most kod "Dudinog krša". Taj put spaja Mitrovicu sa magistralnim putem Priština - Raška.

AP Photo/Bojan Slavković
 

 

11.10 - Petković: Još jedna provokacija Kurtija, obavestio sam Lajčaka

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je jutrošnja akcija kosovske policije još jedna provokacija premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija pred lokalne izbore i dodao da je o tome obavestio specijalnog izvestioca EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

11.00 - Interventna jedinica i u Zvečanu

Pripadnici interventne jedinice kosovske policije nalaze se i u susednoj opštini Zvečan. Blokiran je put koji vodi ka naselju Rudare u blizini mosta.

10:51 - Više automobila oštećeno, jedan zapaljen

Više automobila je oštećeno, a jedan je zapaljen u Severnoj Mitrovici na raskrsnici između Srednje tehničke škole "Mihailo Petrović Alas" i Bošnjačke mahale.

 

 

Kako prenosi reporter Kosovo onlajna, kosovska policija koja je došla iz Južne Mitrovice upala je u jednu od gradskih apoteka.

 

Printscreen/Twitter
 

10:38 - Kosovska policija: Započeta akcija u borbi protiv krijumčarenja robe

Kosovska policija se oglasila saopštenjem u kojem navodi da je u "ranim jutarnjim časovima započela policijske operacije u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe".

Kako se navodi u saopštenju, "akcija se sprovodi u regionu Prištine, Peći, Južne i Severne Mitrovice".

"Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe. Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz", tvrdi se u saopštenju.

09.50 - Bačene kamenice

Prema navodima portala Kossev, nezadovoljni Srbi odgovorili su kamenicama, posle čega je kosovska policija bacila suzavac.

9.37- Prema nekim navodima, u toku je plenidba srpske robe.

Okupljeni kažu da je kosovska akcija izvodi napad "na svoju ruku"

-Upadaju u magacine, prodavnice, apoteke ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konsultacija i pripreme sa policijom u severnom delu Mitrovice - rekli su za RTS očevici.

09.23- Čulo se i nekoliko eksplozija tokom akcije

Pretpostavlja da su od šok-bombi. Na Tviteru su objavljene i fotografije automobila u plamenu.

 

Narod se okupio šokiran ovakvim upadom policije na sever, a situacija je eskalirala kada su policajci počeli da bacaju šok bombe i suzavac, prenosi "Kosovo onlajn."

 

Tokom obračuna je pričinjena materijalna šteta na više civilnih automobila parkiranih u blizini. Specijalci pokušavaju da dopru do Tehničke škole, ali su odustali i vratili se nekoliko metara niže ka Bošnjačkoj mahali.

Nakon što je počela akcija, u Severnoj Mitrovici neprestano odzvanjaju sirene za uzbunu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike