Poslanici danas o porezima i zajmovima, mogu li sednice Skupštine da se održavaju onlajn?

24.11.2020

11:23

0

Poslanici su današnju sednicu započeli minutom ćutanja kojim su odali počast preminulom patrijarhu Irineju

Poslanici danas o porezima i zajmovima, mogu li sednice Skupštine da se održavaju onlajn?
Copyright parlament.gov.rs

Skupština Srbije danas raspravlja o izmenama Zakona o porezima na imovinu, koje predviđaju da se od 1. januara 2021. neće plaćati porez na objekte za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Izmenama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koje će takođe biti na dnevnom redu sednice parlamenta, sistemom oporezivanja biće obuhvaćeni i otvoreni investicioni fondovi, odnosno alternativni investicioni fondovi.

parlament.gov.rs

Izmenama Zakona o republičkim administrativnim taksama, predviđeno je brisanje određenih taksi iz oblasti Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republičkog geodetskog zavoda.

Predloženo je uvođenje nekih novih taksi u oblasti rudarstva i energetike, zdravlja i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Poslanici će danas razmatrati i izmene Carinskog zakona, koje se između ostalog odnose na propisivanje dužih rokova zastare za plaćanje carinskog duga, kao i izmene Zakona o carinskoj službi koje se odnose na podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv učinilaca carinskih prekršaja.

Skupština Srbije uvrstila je u dnevni red i raspravu o izboru Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

parlament.gov.rs

Poslanici su današnju sednicu započeli minutom ćutanja kojim su odali počast preminulom patrijarhu Irineju, a nakon toga su postavljali pitanja izvršnoj vlasti i republičkim organima.

Set finansijskih zakona obrazložio je ministar finansija Siniša Mali.

Na dnevnom redu biće i nekoliko sporazuma o zajmovima.

Među njima su i zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj od 92 miliona evra za hitan odgovor na kovid-19, kao i zajam Banke za razvoj Saveta Evrope od 200 miliona evra kao podrška budžetu Srbije za pokrivanje vanrednih troškova u zdravstvu prouzrokovanih kovidom-19.

Na dnevnom redu biće i izmene Zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

S obzirom na epidemiju koronavirusa, nameće se i pitanje da li postoji mogućnost onlajn sednica, ali je predsednik Skupštine Ivica Dačić objasnio da u ovom trenutku takva mogućnost ne postoji, jer nije predviđena Poslovnikom o radu parlamenta Srbije.

parlament.gov.rs

Muamer Zukorlić, potpredsednik Skupštine Srbije, najavio je da će na skupštinskom kolegijumu predložiti promenu Poslovnika o radu kako bi se omogućilo održavanje sednica na daljinu.

Prema nezvaničnim saznanjima, među poslanicima ali i zaposlenima uSkupštini ima nekoliko zaraženih koronavirusom, ali su, kažu, preduzete sve neophodne mere da se spreči širenje virusa.

Urađena je kompletna dubinska dezinfekcija zgrade, obezbeđene su maske i zaštitne plastificirane pregrade među poslanicima, a skupštinski restoran za ručavanje ne radi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike