Vučić sa Plenkovićem razgovarao o nizu pitanja: Voleo bih da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava kao Hrvati u Srbiji

06.10.2021

15:15

0

Autor: I. P.

Vučić je dodao je i da je pažljivo slušao Plenkovićeva izlaganja i juče i danas i da se slaže sa mnogo toga što je on rekao

Vučić sa Plenkovićem razgovarao o nizu pitanja: Voleo bih da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava kao Hrvati u Srbiji
Tan2021-10-6_1176630_1 - Copyright Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao o niz pitanja, ali i oko predstavljanja hrvatskog jezika u srpskim udžbenicima, oko čega se podigla velika prašina u javnosti, kao i da mu je objasnio da se radi o podeli jezika koju je ustanovila SANU.

Po toj podeli, slovenski jezici se dele na južnoslovenske, zapadnoslovenske i istočnoslovenske, rekao je Vučić i objasnio da u toj podeli nema hrvatskog jezika i da se ne radi ni o kakvoj uvredi.

- Naravno da ćemo pogledati i videti o čemu se radi i ako smo napravili grešku ispravićemo, jer bi to bio fer odnos prema Hrvatima građanima Srbije i našem susedima. Kao što se nadam, da će biti manje ulica Mili Budaku u Hrvatskoj, čoveku poznatom po izjavi da bi trećinu Srba trebalo proterati, trećinu pobiti,trećinu pustiti, jer je to evropska vrednost, rekao je Vučić i dodao da je siguran da ti problemi mogu zajednički da se rešavju.

On je kazao da je sa Plenkovićem razgovarao o više pitanja, od kojih i o nestalim osobama, da i on i Plenković imaju ideju kako da reše to pitanje i istakao da bi i mali pomak u pronalaženju nestalih bio veliki pomak, jer bi se tako to "civilizacijsko pitanje", pomaklo sa mrtve tačke.

Vučić je kazao i da bi voleo i da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava kao Hrvati u Srbiji, iako se od hrvatskih vlasti čuje da bi želeli da bude obrnuto.

Prema njegovim rečima, on je Plenkoviću rekao i da ne razume kampanju u Hrvatskoj oko njegovih, kako je rekao, izmišljenih reči.

- Nadam se da će neko da me pita oko tih mojih izmišljenih reči, na primer o mahanju zastavom. Uveren sam da ćemo jedni druge bolje moći da razumemo, a da to možemo samo ako se čujemo i saslušamo, rekao je Vučić.

Dodao je i da je pažljivo slušao Plenkovićeva izlaganja i juče i danas i da se slaže sa mnogo toga što je on rekao.

- Verujem da . I po piutanju BIH mislim da smo 90 odsto istih stavova, posebno oko Dejtonskog sporazuma i legalne i legitimne reprezentativnosti mogli da se usaglasimo, kao i po pitanju evropskog pitanja Srbije, rekao je Vučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike