Fon der Lajenova: BiH i ceo Zapadni Balkan pripadaju Evropskoj uniji

30.09.2021

14:17

0

Autor: Nikola A.

Nakon svečane ceremonije otvaranja mosta na reci Savi, između BiH i Hrvatske, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je poručila da BiH i celi Zapadni Balkan pripadaju Evropskoj uniji i da su, kako je kazala, zajednički priioriteti za budućnost jasni.

Fon der Lajenova: BiH i ceo Zapadni Balkan pripadaju Evropskoj uniji
Copyright Tanjug/AP Photo

Sada, kazala je, moramo raditi na izgradnji zajedničke budućnosti.


Fon der Lajenova je poručila da je jasno da region mora izgraditi najvažaniji most - most pomirenja i poverenja.

- Nadam se da ćete doći do tog mosta. To je naš dug prema žrtvama iz prošlosti. Dugujemo to budućim naraštajima da taj san postane realnost -  navela je, i dodala da:

- Lideri u svojim agendama moraju imati interese građana. Potrebne su reforme. Uveravam vas, spremni smo s vama zajednički prolaziti kroz svaki korak kao prijatelji i partneri.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da danas otvoreni most između BiH i Hrvatske simbolizuje vrednosti koje povezuju - zajedništvo, odgovornost, poverenje, međusobno uvažavanje i poštovanje i želja da se komunicira bez ometanja, da se ljudi, dobra i usluge kreću bez ograničenja.
Tanjug/AP Photo
 

Najavio je da će naredne godine biti otvoren i most kod Gradiške.

- Mi želimo da iskoristimo ovu priliku da jačamo odnose s BiH. Imamo hiljadu kilometara dugu granicu koja nas ne razdvaja već povezuje. Rekao sam da Hrvatska neće dizati nikakvu žicu prema BiH jer znamo koliko je bitno da budemo povezani - rekao je Plenković.

To, međutim, kako je rekao, ne znači da nećemo zajedno sarađivati na području ilegalnih migracija i svih drugih pitanja.

Flickr
 

Kazao je kako se zalažu i podržavaju napore svih političkih stranaka u BiH da se iznađe rešenje za izmene Izbornog zakona koji neće Hrvate dovesti u situaciju da nemaju legitimnog predstavnika u najvišoj instituciji u BiH.

Predsedavajući Savetu ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da je ovo veoma važan investicioni projekat za obe zemlje.

- Pokazali smo da imamo dovoljno znanja, veština i hrabrosti da zajednički projektujemo, gradimo i finansiramo ovako važan projekat - rekao je Tegeltija.

Tanjug/AP Photo
 

 


Ocenio je da je reč o mostu koji nije važan samo za BiH i Hrvatsku, već za sve zemlje koje su oslonjene na panevorpski put i koridoro 5C.

Rekao je i da je želja za povezivanjem mnogo veća od čelika i betona.

- Ovaj most će biti jedan od najsnažnijih simbola povezanosti država - rekao je Tegletija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike