Svetski lideri o Vučiću: Srbija nikad nije bila jača i poštovanija u svetu!

14.09.2021

12:14 >> 16:47

0

Svetski lideri sve više iskazuju priznanje Srbiji za ekonomske uspehe i napredak

Svetski lideri o Vučiću: Srbija nikad nije bila jača i poštovanija u svetu!
Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia/Tanjug/AP

Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu potvrda je da je Srbija faktor mira i stabilnosti u regionu, o čemu svedoče i poruke koje je ugledna gošća prenela domaćinu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

24sedam/Goran Sivački

Merkelova je u obraćanju medijima iznela pohvale na račun ekonomskog razvoja Srbije, te istakla da je predsednik Srbije Vučić osoba koja ispunjava svoja obećanja. Ona je takođe podržala evrointegracije Srbije, ali i regiona.

pročitajte još

O tome koliko je Vučić podigao ugled Srbije u Evropi i svetu govori i njeno priznanje da su tokom godina saradnje došli do jednog uzajamnog poverenja, te je zahvalila na izuzetnom gostoprimstvu.

Naklonost Srbiji, prijateljstvo i priznanje predsedniku Srbije za napredak zemlje istakao je nedavno i premijer Mađarske Viktor Orban.

On je izjavio da je svedok razvoja Srbije, te poručio da Evropska unija mora da shvati da je Srbija ključna za stabilnost Zapadnog Balkana i evropsku integraciju ovog regiona.

Viktor Orban i Aleksandar Vučić, A. K./ATAImages

Prilikom nedavnog susreta, na reči predsednika Vučića da će Mađarska uvek moći da računa na srpsko prijateljstvo, Orban je uzvratio: „Srbija može da računa na Mađarsku.”

Orban je svoju podršku i zalaganje pokazao i objavivši oglas „O budućnosti EU – mađarski predlozi” u nekoliko visokotiražnih listova u Evropi, u kojem se poslednji predlog tiče Srbije.

pročitajte još

– Srbija mora, kao članica, biti primljena u EU – navodi se u Orbanovom oglasu.

Koliko je ugled Srbije poslednjih godina podignut u svetu, svedoči i istup češkog predsednika Miloša Zemana, koji se pre nekoliko meseci izvinio u Pragu pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za bombardovanje bivše Jugoslavije 1999. godine, za koje je kao tadašnji premijer Češke u ime vlade dao saglasnost.

Predsednik Zeman je tom prilikom pohvalio sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske, ili makar korektne odnose sa svim značajnim zemljama, a dodao je i da je optimista i u pogledu srpsko-češke privredne saradnje.

Instagram / buducnostsrbijeav

Da svetski lideri sve više iskazuju priznanje Srbiji za ekonomske uspehe i napredak, potvrda je i obraćanje austrijskog kancelara Sebastijana Kurca koji je istakao nedavno da ga raduje privredni razvoj Srbije. Kurc je čestitao predsedniku Srbije i njegovom timu u vođenju pandemije koronavirusa, te najavio da će se Austrija zalagati za otvaranje novih klastera na putu Srbije ka EU.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u više navrata istakao je naklonost Srbiji i podršku razvoju zemlje pod rukovodstvom predsednika Vučića. Koliko su dve zemlje povezane, te ih karakteriše uzajamno poštovanje i naklonost, pokazuje i  početak proizvodnje ruske vakcine “sputnjik V” protiv koronavirusa 4. juna u državnom Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” u Beogradu.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Profimedia

Prijateljstvo sa Kinom takođe je učvršćeno i podignuto na najviši nivo. Zahvaljujući upravo bliskim i prijateljskim odnosima predsednika Srbije sa predsednikom Kine Si Đinpingom, ta zemlja je pružila Srbiji nesebičnu pomoć tokom pandemije koronavirusa, u vidu opreme i stručnih saveta, ali i vakcine koja je Srbiju vinula u sam vrh zemalja tokom borbe protiv koronavirusa po broju vakcinisanih.

Aleksandar Vučić i Si Đinping, Profimedia

Kina pruža Srbiji bezuslovnu podršku kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Predsednik Kine naglasio je u razgovoru sa predsednikom Vučićem da nosi divne uspomene na posetu Srbiji 2016. godine i da će čim prođe pandemija kovida, ponovo, sa zadovoljstvom, doći u posetu.

Priznanje Srbiji iskazao je i predsednik Francuske Emanuel Makron prilikom susreta sa predsednikom Vučićem u Parizu ove godine.

Ana Brnabić, Aleksandar Vučić, Angela Merkel i Emanuel Makron u Berlinu, Profimedia

– Želim da istaknem mesto koje Srbija ima za Francusku. Ja ću nastaviti da budem sa vama na putu normalizacije odnosa i na putu osiguravanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu – rekao je Makron, koji je tom prilikom pozdravio rizike koje je predsednik Srbije preuzeo više puta da pruži neka rešenja statusa Kosova koja su inovativna.

Zahvaljujući spoljnoj politici koja je otvorila vrata Srbije svetskim silama, ali i izuzetnim naporima da podigne Srbiju na ekonomskom planu, predsednik Vučić dobija priznanja svetskih lidera, a Srbija podiže ugled, te obnavlja stara i stiče nova prijateljstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike