Odzvanjaće "Marš na Drinu", "Bože pravde" i "Pukni zoro": Sutra je Dan srpskog jedinstva

15.09.2021

21:00 >> 07:34

0

Autor: I.K.

Svi građani su pozvani da sutra na svoje domove istaknu srpske trobojke

Odzvanjaće "Marš na Drinu", "Bože pravde" i "Pukni zoro": Sutra je Dan srpskog jedinstva
Zastava Srbije, 24sedam/Danilo Krša

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležiće sutra, 15. septembra, Srbija i Republika Srpska. Svi građani su pozvani da sutra na svoje domove istaknu srpske trobojke.

Tim povodom u Beogradu će biti održane brojne manifestacije, dok će centralna svečanost biti održana na Savskom trgu pored spomenika Stefanu Nemanji.

pročitajte još

U Banjaluci je danas, tim povodom, održana Svečana akademija, a sutra će parlamenti u Srbiji i Republici Srpskoj usvojiti Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, na inicijativu člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Uoči praznika, gradovi i opštine u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji okićeni su zastavama Srbije.

-Srpske sredine širom KiM okićene su srpskom trobojkom, a naši građani s ponosom ističu srpsku zastavu! Nema svetije vrednosti za naš narod na Kosovu i Metohiji od sloge i jedinstva, napisao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na svom Fejsbuk profilu.

Oko 17 sati sa Kalemegdana će se začuti počasna artiljerijska paljba, a zatim će od spomenika Vojvodi Vuku ka Trgu Republike krenuti defile ustanika, dok će ka centralnom gradskom trgu, od spomenika Njegošu sa Akademskog platoa krenuti defile folklora.

Zatim će svi učesnici krenuti sa Trgu Slavija, dok će defile pukovskih zastava poći ka Slaviji od spomenika Karađorđu.

Trubači i konjica biće na Slaviji, a sviraće Marš na Drinu.

Defile zatim nastavlja ka Vladi Srbije, gde će komandir konjičke jedinice predati simbolično raport slavnom junaku iz Prvog svetskog rata “vojvodi Živojinu Mišiću”.

Građani će se iz svih ovih pravaca slivati ka Savskom trgu, gde će biti održana centralna ceremonija, kod spomenika Stefanu Nemanji.

Programom je predviđeno da posle naleta helikoptera, usledi himna Srbije “Bože pravde”, koju će izvesti hor RTS, a zatim i numera “Pukni zoro” u izvođenju Dejana Petrovića i Big benda.

Na ceremoniji će se obratiti patrijarh srpski Porfirije, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Program će biti okončan izvođenjem pesme “Ovo je Srbija” i vatrometom iznad Beograda.

Praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je prošle godine, a izabrano je da to bude 15. septembar – Dan proboja Solunskog fronta. Tim povodom pozvani su svi naši ljudi, gde god živeli, Srbi iz svih krajeva, da tog dana, tamo gde žive, na kuću ili zgradu, istaknu srpsku trobojku, jedan od simbola Srbije.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti