Počinje druga faza Međustranačkog dijaloga, evroparlamentarci se sastali sa predsednikom Vučićem

17.09.2021

08:20 >> 08:24

0

Autor: J.S.J.

Današnji razgovori će trajati do kasno popodne

Počinje druga faza Međustranačkog dijaloga, evroparlamentarci se sastali sa predsednikom Vučićem
Copyright 24sedam/ Katarina Mihajlović

U Palati Srbija danas i sutra se održava druga faza međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca o poboljšanju izbornih uslova.

Bivši i sadašnji evroposlanici Eduard Kukan, Knut Flekenštajn, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik sastali su se u 10 sati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u zgradi Predsedništva, a sledi sastanak sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem u Palati Srbija, posle čega zvanično počinje dijalog vlasti i opozicije.

Po završetku tog sastanka evroparlamentarci će razgovarati sa predstavnicima stranaka o izbornim uslovima.

Evropski poslanici prosledili su političkim strankama Nacrt radnog dokumenta u kojem su najavili da će se u drugoj fazi dijaloga razgovarati o medijima i integritetu izbornog procesa.

Većini opozicionih stranaka koje su bojkotovale izbore njihovi predlozi nisu bili prihvatljivi jer, kako su naveli, posrednici nisu objasnili na koji način sve ono što nije dobro treba da se promeni.

Opozicija je odgovorila svojim nacrtom sporazuma u kojem predlažu formiranje Koordinacionih tela za javno informisanje sa izvršnim ovlašćenjima, da će tri puta nedeljno predstavnici opozicije koja je postigla Sporazum samostalno gostovati u emisijama koje se emituju na prvim programima RTS-a i RTV-a u trajanju od 30 minuta, u terminu između 18:30 i 19 sati, a predlažu i formiranje Koordinacionog tela za sprovođenje izbora.

Pročitajte još

U programu sastanka se navodi da će učesnici razgovarati o medijima i integritetu izbornog procesa. Nacrtom dokumenta koji su nedavno prosledili međunarodni posrednici nisu bili zadovoljni ni vlast ni opozicija. Naprednjaci su ocenili da je to “spisak Ðilasovih lepih želja”, a opozicija je bila nezadovoljna zato što se, kako su rekli, u dokumentu konstatuje stanje, ali se ne daju konkretni mehanizmi kako nešto treba promeniti.

U predlozima pojedinih stranaka evroposlanicima u koje je Tanjug imao uvid precizirano je koliko puta nedeljno i u kojim terminima opozicija treba da gostuje na javnim servisima, traži se poverenik za zaštitu zaposlenih u javnom sektoru, ali i preciziranje teksta koji su poslali evroparlamentarci.

Današnji razgovori će trajati do kasno popodne, a sutra se očekuje i konferencija za novinare predsednika Skupštine Srbije i evroposlanika.

Pročitajte još

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su, kada je reč o međustranačkom dijalogu, danas i sutra rasporedi toliko zbijeni da gotovo da i nema trenutaka za medije, i da će zvanično obraćanje medijima biti sutra.

Dačić je za RTS ocenio da je za dve godine od kada se vode razgovori postignuto dosta rezultata.

-Mislim da je pomak napred da se razgovara o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima, pa čak i nekim koja nisu vezana za izbore, kao što je Kosovo i Metohija, Republika Srpska. Govorim zbirno, ne bih delio učesnike na one koji žele strance i oni koji ne žele, rekao je Dačić.

IVICA DAČIĆ, TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ističući da je za svaki posao pa i za dijalog potrebno najmanje dvoje, Dačić je ukazao da je za uspeh dijaloga potrebno da predlozi budu realni, ostvarivi, održivi i prihvatljivi za sve.

-To je traganje za kompromisom, mi nismo skloni u regionu uopšte nekim kompromisima, a naročito ti početni predlozi nekih opozicionih stranaka nisu uošte bili niti realni niti održivi niti ostvarivi, smatra Dačić.

Naveo je da su učesnici dijaloga na prvom koloseku, bez učešća stranaca, gotovo došli do dokumenta za koji može da se kaže da možda nisu svi zadovoljni, ali da je veliki pomak u mnogim oblastima.

-Pošto se o istim temama priča i na drugom koloseku, ali je bila drugačija tehnologija, da se dostavi radni dokument svim učesnicima dijaloga i taj dokument je postavljen na radni sto, on je polazna osnova, nisu polazne osnove šta je svako pisao. Opozicija je tražila da naprave neki rezime. Ovo što će danas i sutra biti na dnevnom redu su pogledi na taj radni dokument koji je pripremljen i podeljen, rekao je Dačić.

Komentarišući zahtev nekih stranaka da se opozicija pojavi na RTS-u u terminu od 18.30 do 19.00, Dačić je rekao da je to “predlog Ðilasove grupacije”, ali da svaka stranka ima svoje zahteve.

-I Jeremićeva grupacija je poslala svoj, Tadićeva, i Dveri i Tatjana Macura. Ne odnose se svi predlozi na medije, mislim da oni previše akcenat stavljaju na medije, a izbori su kompleksan proces, manje pažnje su stavili na to, a to možda i dolazi iz jedne predstave o tome da je sve već gotovo i da oni samo treba da se pojave i da je pitanje da li će se pojaviti 5-10 minuta, pola sata na RTS-u, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, u dokumentu je predloženo da se napravi obavezujući pravilnik koji će se odnositi na javne servise tokom kampanje.

Naveo je da će ga u ovom predlogu pisati odgovarajuća privremena radna grupa u kojoj bi bili predstavnici REM-a i kofasilitatori, odnosno četvoro predstavnika EP i predsednik Skupštine.

-Neozbiljni su predlozi koji mogu da se ponavljaju sto puta, ali ne mogu da budu prihvaćeni jer za to ne bi svi glasali. Možda su neki razočarani jer u tom prvom pasusu ne piše da će Ðilas da pobedi, dodao je Dačić.

On je ocenio da opoziciju, kako je rekao, “ne bi zanimali izborni uslovi i dijalog da imaju šanse da pobede”.

Dačić je takođe rekao da nema roka za kompromis.

-Mi smo govorili o potrebi da se to na vreme donese, ali na kraju krajeva neke stvari će biti urađene i bez toga da se postigne neki kompromis i dogovor. Ni prošli put nije bilo saglasnosti svih ali smo nešto uradili, rekao je Dačić.

Istakao je da će vlast biti fleksibilna i dodao da treba svi da budu svesni da izborni uslovi ne mogu napraviti pobednika od nekog ko nema dovoljno glasova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike