Razmišljamo da prekinemo dijalog, razmislite o posledicama: Tanja Fajon uputila jasnu poruku opoziciji

18.09.2021

12:10 >> 12:58

0

Pojedine opozicione partije ne mogu da se usaglase da li prihvataju dogovor ili ne

Razmišljamo da prekinemo dijalog, razmislite o posledicama: Tanja Fajon uputila jasnu poruku opoziciji
Copyright Ivica Dačić, Edvard Kukan, Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Tanjug/Rade Prelić

Evroposlanica Tanja Fajon odredila je pauzu od pet minuta u međustranačkom dijalogu kako bi se pojedine stranke, kako Tanjug saznaje, odlučile hoće li ili neće dogovor.

-Mi razmišljamo da prekinemo dijalog, a vi u pauzi razmislite o posledicama, oštra je bila Fajon.

pročitajte još

Kako je Tanjugu rečeno, deo opozicije je saglasan da je napravljen pomak u završnom dokumentu u koji je Tanjug imao uvid.

Međutim, pojedine opozicione stranke, na prvom mestu je to Narodna stranka, ne mogu jasno da se izjasne o tome da li prihvataju dokument kao polaznu osnovu, a što bi omogućilo napredak i kasnije implementaciju.

Narodna stranka je, naime, tražila da se razgovori nastave i da osnov bude upravo dokument evroparlamentaraca, međutim to nije bilo prihvatljivo zato što, kako je Tanjugu rekao sagovornik, danas treba da se postigne dogovor, jer je, objašnjava, načelno on već napravljen.

Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Tanjug/Rade Prelić

Evroparlamentarci koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije o uslovima za izbore u proleće 2021. godine, u završnom dokumentu predlažu 16 mera.

“Car je go”: Vučić poručuje da se sada vidi ko koči proces

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Istanbulu da su poslanici Evropskog parlamenta koji posreduju u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji, nakon što su pojedine opozicione partije najavile povlačenje iz pregovora, mogli da vide “ko koči te procese i ko ne želi kompromis”.

Aleksandar Vučić, Tanjug/Sava Radovanović

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipm Erdoganom ocenio da je “car go” i da su vladajuće stranke učestvovale u dijalogu, iako je “sve što je postavljeno pred njih bilo prilično uvredljivo”.

-Ja sam molio (partijske kolege) da prihvate da (opoziciji) daju i RTS i šta god hoće. Ne možemo da naredimo privatnim medijima kako da se ponašaju… Iz mog ugla, RTS sada mnogo više liči na N1 i medije koje u potpunosti kontroliše (opozicija), nego na objektivne servise, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo i da izbori koji će se održati u aprilu iduće godine moraju da budu “dobra utakmica programa i planova” i da treba da pobedi “onaj kog narod zaista želi”.

Klačar: Neće biti sveobuhvatnog dogovora

Programski direktor Cesida Bojan Klačar izjavio je danas da je u međustranačkom dijalogu uz posredstvo evropskih parlamentaraca reč o dva različita koncepta – vladajući žele da postojeće institucije kontrolišu sledeće izbore, dok je namera opozicije da se uvedu neka nova tela i radikalnija politička rešenja.

Bojan Klačar, Youtube printscreen

Klačar je za RTS ocenio da je izvesno da se neće doći do sveobuhvatnog dogovora i da je moguć parcijalni kompromis stranaka koje nastavljaju dijalog i stranaka vlasti.

Klačar je rekao da je bilo blago iznenađenje što je deo opozicije napustio razgovor, jer su to uradili iznenada.

-To pokazuje koliko se teško dolazi do kompromisa, istakao je Klačar.

On smatra da je ključni problem to što ne postoji razumevanje ključnih političkih aktera iz vlasti i opozicije, jer nemaju poverenja jedni u druge.

pročitajte još

-Ovde se radi o dva različita koncepta. Vladajuća stranka preferira koncept prema kojem će postojeće institucije i postojeći okvir kontrolisati i sledeće izbore. Intencija opozicije jeste da se uvedu neka nova tela, radikalnija politička rešenja i da se ceo proces reguliše kroz neku vrstu leks specijalisa, rekao je Klačar.

Što se tiče evroparlamentaraca, programski direktor Cesida ocenio je da je njihova pozicija specifična.

-Nije realno da oni donesu oktroisana rešenja, već je realno da donesu dokument koji je polazna osnova za rešenje, smatra Klačar.

Kada je reč o zahtevima opozicije u vezi sa medijima, od kojih neki ne postoje u EU – posebno kada je reč o kontroli uređivanja javnih servisa, Klačar ocenjuje da su ti zahtevi od početka bili nerealni, ne samo što to ne postoji u drugim državama, već i zato što se na neki način traži zaobilaženje zakonskih procedura kada se zahtevaju promene u rukovodstvu RTS-a.

On smatra da je opravdan zahtev da dođe do balansiranije scene i da Regulatorno telo za elektronske medije aktivnije i posvećenije obavlja svoj posao, kao i zahtev da se donesu novi planovi koji bi pokrili ponašanje privatnih emitera.

Klačar je rekao da je izvesno da se neće doći do sveobuhvatnog kompromisa i da ono što može da se desi jeste parcijalni kompromis strana koje su ostale i stranaka vlasti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike