Zamerke Saveta Evrope na sprovođenje preporuka u vezi s korupcijom

26.11.2020

12:21 >> 12:28

0

U Prelaznom izveštaju, GRECO je zaključio da sveukupni nivo usklađenosti nije više globalno nezadovoljavajući

Zamerke Saveta Evrope na sprovođenje preporuka u vezi s korupcijom
Copyright Foto 24sedam/Katarina Mihajlović

Antikorupcijsko telo Saveta Evrope GRECO saopštilo je danas da je Srbija na zadovoljavajući način sprovela samo dve od 13 preporuka za borbu protiv korupcije, datih još 2015. godine – one o odnosu narodnih poslanika sa lobistima i u vezi sa jačanjem uloge Agencije za sprečavanje korupcije.

U saopštenju ovog tela navodi se da je samo 10 preporuka delimično sprovedeno, dok preporuka o usvajanju Kodeksa ponašanja za narodne poslanike uopšte nije sprovedena.

Ipak, pošto je velika većina preporuka i dalje delimično sprovedena, GRECO nije naveo da situaciju smatra “globalno nezadovoljavajućom” i odlučio je da primeni član 32. koji se odnosi na države članice za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu sa preporukama koje su sadržane u Izveštaju.

Na zadovoljavajući način sprovedene su samo preporuke koje se odnose na načine interakcije narodnih poslanika i lobista i trećih strana koje pokušavaju da utiču na parlamentarni proces i jačanje Agencije za sprečavanje korupcije.

Kako se navodi, u odnosu na narodne poslanike, učinjen je veliki korak napred donošenjem novog Zakona o lobiranju, čiju efikasnu primenu podržava niz sekundarnih pravnih propisa, kao i aktivnosti u pogledu obuke i podizanja svesti, a dodaje se i da će, ukoliko se sprovede kao što je predviđeno, ovaj zakon predstavljati veliki pomak u povećanju transparentnosti delatnosti lobiranja.

Kada se radi o sudijama i tužiocima, ustavne reforme koje su još uvek u toku su i dalje prepreka za sprovođenje brojnih preporuka GRECO.

SE je pozdravio i normativni okvir i metode za poboljšanje objektivnosti i transparentnosti postupaka zapošljavanja sudija i tužilaca, a dodaje se da preostaje još posla na unapređenju sistema ocenjivanja rada sudija i tužilaca.

Ocenjuje se i da se novim Zakonom o sprečavanju korupcije unapređuju pravila o sukobu interesa koja se primenjuju na narodne poslanike, sudije i tužioce i daju odgovarajuće garancije za obezbeđivanje nezavisnosti Agencije za sprečavanje korupcije i za proširenje njenih nadležnosti, čime se dodeljuje cetralna uloga u sprečavanju i rešavanju sukoba interesa.

U Prelaznom izveštaju, GRECO je zaključio da sveukupni nivo usklađenosti nije više “globalno nezadovoljavajući” u smislu člana 31. stav 8.3 Poslovnika o radu.

GRECO je u izveštaju naveo i da su nadležni organi Srbije uložili napore od usvajanja Prelaznog izveštaja i napominje da se nekoliko preporuka ne može sprovesti u potpunosti zbog aktuelnog stanja u Skupštini koje sprečava donošenje novog Ustava.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike