Osude monstruoznih pretnji Srđana Noga porodici Aleksandra Vučića, poslanici traže reakciju nadležnih

26.11.2020

14:13 >> 17:23

0

Nogo ponovo preti Vučiću i porodici, ovaj put i deci

Osude monstruoznih pretnji Srđana Noga porodici Aleksandra Vučića, poslanici traže reakciju nadležnih
Copyright Tanjug/Rade Prelić/Instagram/Printscreen

Nekadašnji funkcioner i poslanik Dveri, Srđan Nogo, ponovo je uputio pretnje predsedniku Aleksandru Vučiću, njegovoj porodici, ovaj put i deci, “prognozirajući” im svima “tragičan kraj”.

Nogo je u emisji “Bez ustručavanja” u produkciji KTV televizije rekao da će Vučić imati tragičan kraj, i ne samo on, već i cela njegova porodica.

M. M./ATAImages

On tvrdi da će put kojim je krenuo Vučić imati tragičan kraj za celu njegovu familiju od, kako je rekao, najstarijih, roditelja predsednika, pa do najmlađih u Vučićevoj porodici, Milice, Danila i Vukana.

Monstruozne pretnje koje je Nogo uputio predsedniku Srbije izazvalo je reakcije poslanika, članova Vlade, a svi očekuju reakciju nadležnih.

Poslanik Srpske napredne stanke Milenko Jovanov i šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević postavili su danas pitanja nadležnim organima povodom, kako su naveli, napada na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu.

Jovanov je kazao da je zamolio šefa poslanika SNS Aleksandra Martinovića da danas postavi pitanje, jer je, kaže, pre pet dana plaćeni ubica Čaba Der izjavio mađarskim istražnim organima da je od dva kriminalna klana dobio ponudu da izvrši atentat na Aleksandra Vučića.

Vest je, kaže Jovanov, prošla “ispod radara” i bez komenata, te dodao da nema političkog ubistva bez političke pozadine.

Jovanov je podsetio i na naslovnu stranu jednog nedeljnika na kojoj je snajper bio uperen u glavu predsednika Vučića.

Navodeći da je Vučić “stao na žulj” kriminalcima kada im je objavio rat, Jovanov je kazao da takvi kriminalci traže političku podršku i dodao da im se neki ljudi sami nude, kao i da se stvara atmosfera da malo ko reaguje ako bi se desilo nešto tako.

Milićević je rekao da je predsednik Vučić za njega i njegovu porodicu u veoma teškom periodu bio podrška, jer zna da je, kako kaže, porodica sve za razliku od onih koji se opredeljuju za mržnju.

“Danas, pre svega kao čovek, ne mogu da ostanem nem i da samo posmatram sve kvazi političare na šta su sve spremni zarad političkih poena i da bi politički profitirali”, rekao je Milićević i dodao da se nastavlja brutalna kampanja protiv Vučića i njegove porodice.

On je dodao da je reč o saborcima “kvazi političkog lidera Dragana Ðilasa”, a među njima Srđan Nogo koji je za političku javnost prestao da postoji.

“Nastavlja se sa monstruoznim napadima na predsednika i njegovu decu”, podvukao je Milićević i ocenio da to nije političko ponašanje.

Milićević je rekao da nije slučajnost što se sve dešava u trenutku kada Vučić objavljuje rat mafiji.

Funkcionerke Srpske napredne stranke Jadranka Joksimović, Sandra Božić i Biljana Popović Ivković osudile su najnovije pretnje nekadašnjeg poslanika Dveri Srđana Noga predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici i pozvale nadležne institucije da hitno reaguju.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Internacionalni sekretar SNS i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović smatra da ovakva izjava nekoga ko sebe smatra predstavnikom nekakve političke ideje, izraz ne samo političke nemoći već “opasnog, nedemokratskog i etički duboko devijantnog političkog obrasca” koji, kaže, ne može i ne sme u pravnoj državi da prođe bez reakcije i osude nadležnih organa.

Članica Predsedništva SNS Biljana Popović Ivković smatra da su brutalne pretnje predsedniku Vučiću i njegovoj porodici nedopustive u demokratskom društvu i pristojnoj Srbiji, istakavši da institucije moraju da reaguju bez odlaganja.

“Ne smemo dozvoliti da bilo koji pojedinac ili predstavnik bilo koje političke partije poziva na ubistvo, širi strah i preti i očekujem da svi osude užase koje je izgovorio monstrum”, navela je ona u saopštenju.

Članica Glavnog odbora SNS Sandra Božić ocenila je da nikada kao društvo ne smemo da prihvatimo da se “politička inferiornost” i nedostatak političkog programa nadoknađuje govorom mržnje i otvorenim pozivom na nasilje.

Član SNS Aleksandar Mirković osudio je danas nove pretnje koje je Srđan Nogo uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici, navodeći da je krajnje vreme da država reaguje i stane na kraj “pozivima na ubistvo Vučića i njegove porodice”.

“Ovo je samo jedna u nizu pretnji upućenih pre svega građaninu Aleksandru Vučiću, njegovoj deci, roditeljima i postavlja se pitanje da li on kao državljanin Srbije uopšte ima nekakva prava. Ako na to dodamo da je plaćeni ubica Čaba Der, pre nekoliko dana mađarskim istražnim organima priznao da je od dva kriminalna klana dobio ponudu da ubije predsednika Aleksandra Vučića, postavlja se pitanje šta je još potrebno da se desi da se ovakve pretnje shvate krajnje ozbiljno”, upitao je Mirković u saopštenju.

On navodi da je neophodno da država hitno reaguje, stane na put “bolesnim umovima” i na taj način pokaže spremnost da se svako u Srbiji oseća bezbedno.

Član predsedništva Srpske napredne stranke Zoran Đorđević osudio je danas nove pretnje koje je Srđan Nogo uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici, navodeći da je nedopustivo i za svaku osudu i kaznu to što Nogo crta Vučiću metu na čelu.

“Gde je sada Marinika Tepić da osudi poziv na ubistvo? Gde je sada opozicija da javno pljune u lice svom članu? Nema ih zato što su oni ti koji ga huškaju da preti, poziva na linč. Zar vas nije sramota da nedužnom detetu Vukanu crtate metu? Da li mislite da Milica i Danilo treba da budu ubijeni zato što im je Vučić otac? Da se cela Vučićeva porodica plaši? Da li je ova izjava poziv na streljanje upućen svim građanima koji podržavaju Vučića, koji su ga birali i koji žele da on vodi našu zemlju?”, naveo je Ðorđević u saopštenju.

Prema njegovim rečima za razliku od opozicije koja želi smrt neistomišljenicima, vladajuća stranka nikada nije podržavala nijedan vid nasilja.

Zorana Mihajlović
ATAImages/Miloš Tešić

Potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović, osudila je danas nove pretnje bivšeg narodnog poslanika i funkcionera Dveri Srđana Noga upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

“Možete da mislite šta hoćete o nečijoj politici i da se ne slažete koliko god hoćete, ali kad nekom predviđate tragičan kraj i pominjete mu porodicu i decu, onda je to zaista bolesno. Politika se vodi programima, radom i rezultatima, a ne govorom mržnje, a oni koji nemaju da ponude ništa osim pretnji i uvreda treba da se sklone iz politike”, navela je Mihajlović u saopštenju.

Član Predsedništva SNS Nela Kuburović Kisić najoštrije je danas osudila govor i izlive mrznje bivseg narodnog poslanika Srđana Noga upućene predsedniku Aleksandru Vučciću i njegovoj deci.

-Svaki normalan čovek će se zapitati kakav moralni i politički monstum neko treba da bude, kada se služi nečijom decom, i pokušava da se mržnjom obračuna sa neistomišljenicima”, navela je Kuburović u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da svako može i treba da se bori za svoju politiku i ideologiju, ali da to čini idejama, radom i rezultatima, dok Nogove napade na Vučića vidi kao samo još jedan u nizu dokaza da danasnja opozicija apsolutno nema sta da pruzi i predlozi građanima Srbije, sem nasilja na ulicama, nasilja u institucijama, i kao što vidimo nasilja u medijima.

-Kolika je njihova slabost i koliko je veliki njihov očaj, upravo govori i to da ne prezaju ni od čega, pa čak i od napada na porodicu i decu, što svima treba da bude sveto i nešto u šta se ne dira, bez obzira na političke nesuglasice”, naglasila je Kuburović Kisić.

Veruje međutim da će nadležni organi preispitati da li u ovakvom ponašanju postoje elementi krivičnog dela, jer, kako kaže, bez sumnje dovode u potencijalnu opasnost i ugrožavaju bezbednost predsednika i članova njegove porodice.

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin reagovao je na pretnje bivšeg poslanika Dveri Srđana Noga upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kazao da “bude li se (na to) ćutalo, svi koji sada ćute dočekaće da i njihovu decu ubijaju u medijima”.

“Kukavica koja je ispred sebe gurala decu da upadaju u Skupštinu Srbije, sada bi da ubije i Vučićevu decu. Svaki dan neki ”šljam” poželi smrt Vučiću i njegovoj porodici i to postaje uobičajeno ponašanje koje se i ne komentariše. Nije ovo više pitanje samo za psihijatra, ovo je pitanje za pravosuđe”, naveo je Vulin, prenosi Pokret socijalista.

TANJUG/ RADE PRELIC

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je danas nadležne državne organe da reaguju na nove pretnje bivšeg funkcionera Dveri Srđana Noga upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici i izrazio očekivanje da će tim povodom reagovati i EU, pre svega Evropski parlament.

Petković je naveo da izjava Noga da će Vučić i cela njegova porodica “doživeti tragičan kraj” više nije stvar “političkog primitivizma”, već ozbiljna pretnja predsedniku i bezbednosti države.

-Nisu ovo pretnje na društvenim mrežama i u medijima koje su politička borba. Može neko da ne voli predsednika Vučića, da se ne slaže sa politikom SNS, ali je monstruozno pretiti trogodišnjem detetu, pretiti bezbednosti i napretku Srbije, rekao je Petković za TV Pink.

On je primetio da se u pojedinim medijima 24 sata napadaju predsednik Vučić i njegova porodica i svakodnedvno ponavljaju optužbe i laži sa ciljem da se stvori atmosfera u društvu da pretnje Noga nisu nikakav problem.

-Ovo više nije govor mrženje, već mnogo više od toga,pristup koji očigledno ima za cilj da određene grupe klize ka radikalizaciji svojih postupaka, ocenio je Petković.

On je izrazio očekivanje da povodom novih pretnji predsednku Vučiću reaguju i medijska udruženja, nevladine organizacije, ali i EU i Evropski parlament koji, kako kaže, drže lekcije Srbiji o demokratiji, slobodi govora i medija.

-Upravo u medijima i na društvenim mrežama šalju se najgnusnije poruke koje su nedopustive u bilo kojoj državi u Evropi. Sada prilika da Tanja Fajon i ostali “dežurni napadači” na Srbiju reaguju na ovakve pretnje, jer je ovo pitanje demokratije, slobode i budućnosti naše zemlje koja se najozbiljnije ugrožava, zaključio je Petković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike