Ništa od sastanka Vučića i Kurtija: Delegacije danas nisu postigle dogovor

10.09.2021

15:04 >> 23:56

0

Autor: I.P.

Izvor: Tanjug

Jedina tema današnjeg sastanka ticala se pitanja nestalih

Ništa od sastanka Vučića i Kurtija: Delegacije danas nisu postigle dogovor
Aleksandar Vučić Aljbin Kurti, Tanjug/Dragan Kujundzic/Profimedia

Šef prištinske delegacije u dijalogu sa Beogradom Besnik Beslimi izjavio je danas da nije postignut dogovor u razgovoru koji bi omogućio susret na najvišem političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija.

Pročitajte još:

On je nakon nove runde tehničkog dijaloga rekao da nije bilo dovoljno opipljivog napretka za organizovanje sastanka lidera.

Kako je dodao jedina tema tokom sastanka sa srpskom delegacijom koju je predvodio direktor kancelarije za KiM Petar Petković bilo je pitanje nestalih.

Petković: Nova runda ekspertskog dijaloga  u drugoj polovini oktobra

Direktor kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je danas da je tokom tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine u Briselu došlo do određenih pomaka kada se radi o pitanju nestalih, kao i da će nova runda ekspertskog dijaloga biti održana u drugoj polovini oktobra.

On je nakon trilateralnog sastanka pojasnio da je insistirao na pitanju nestalih i da će će porodice nestalih ostvariti svoje pravo da sahrane svoje najmilije.

– To nije nikakvo političko već civilizacijsko pitanje, rekao je Petković.

On je dodao da je šef prištinske delekacije Besnik Beslimi uglavnom ćutao tokom sastanka i bežao od tema.

– Kada je reč o ZSO, energetici, pravosuđu i slobodi kretanja Beslimi je bežao od tih tema nije želeo da razgovara o tome. Zato on danas nije došao sa svojim ekspertima za razliku od Beograda jer mi smo na sastanak doneli tone dokumenata i materijala, rekao je Petković i dodao da je podrobno objasnio gde Priština krši sporazume.

B.P./ATAImages

Petković je kazao i da je Beslimi, na pitanje da obrazloži zašto mu je(Petkoviću) nedavno zabranjena poseta KIM rekao da su razlog “zapaljive i provokativne izjave”.

– Imao sam moj integralni govor koji sam pustio i Lajčaku i gde sam govorio šta Srbija čini za narod na KIM i videlo se da nisam prekršio sporazum, rekao je Petković.

Petković je doidao i da je dogovoreno da se sastanci na tehničkom nivou održavaju jednom mesečno, a da će od razvoja stvari na tom nivou biti dogovoren sastanak na najvišem nivou.

Petković je kazao i da Beslimi o dijalogu jedno govori medijima, a drugo na sastanku.

– U sporazumima jasno piše šta su obaveze Beograda, a šta Prištine, rekao je Petković i dodao da Beograd sve vreme insistira na punom sprovođenju dogovorenih sporazuma.

Pročitajte još:

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti