Vučić najmlađim oficirima Vojske Srbije: Verujemo u vas jer verujemo u našu budućnost (FOTO/VIDEO)

11.09.2021

08:10 >> 10:12

0

Autor: I.Pavlović

U prve oficirske činove promovisano je 139 kadeta

Vučić najmlađim oficirima Vojske Srbije: Verujemo u vas jer verujemo u našu budućnost (FOTO/VIDEO)
Copyright TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Promocija kadeta Vojne akademije u prvi oficirski čin održava se danas ispred Doma Narodne skupštine. U čin potporučnika svečano su  promovisani 121 kadet i kadetkinja 141. i 142. klase Vojne akademije, od čega njih sedmoro iz Bosne i Hercegovine i 18 kadeta i kadetkinja Vojnomedicinske akademije.

Prestoničke ulice su ovog jutra praznije nego inače, a za saobraćaj je zatvoreno nekoliko centralnih ulica.

Ispred doma Narodne skupštine, okupilo se nekoliko hiljada  građana koji su došli kako bi pozdravili članove svojih porodica i prijatelje koji će danas biti promovisani u prvi oficirski čin.

Okupljni građani ističu da osećaju ponos i da je vojni poziv nešto što svakome služi na čast.

– Volim Vojsku Srbije, Srbiju, i nema ništa lepše kada ih vidim kada marširaju. Oni su budućnost Srbije, rekao je za 24sedam, vojni pilot u penziji.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr

Reporter našeg portala razgovarao je i sa jednom devojkom, koja među promovisanim kadetima ima čak 16 drugara.

– Jako mi je drago što ih vidim na okupu i da su završili školovanje, naravno u roku. Jednostavno mi je puno srce, izjavila je ona.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr

Najboljima je predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio na poklon pištolje sa posvetom.

To su potporučnici Kopnene vojske Milan Ašćerić, RV i PVO Petar Ilić, u rangu službi Stefan Živković i Medicinskig fakulteta VMA Tijana Stanojković.

Oficirima i okupljenim građanima se zatim obratio predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije:

– Ovo je peti put da govorom na ovakvoj svečanosti, rekao je Vučić.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr

– Imamo mnogo više i mnogo bolje modernije oruđe u oružje. Kupujemo više, ne zato što želimo ratove, jer ne želimo više da se dogode. Povećavaćemo plate i živećete lakše, dodao je on.

Predsednik je poručio da se Vojska Srbije danas voli najviše, da je popularnija nego ikad i da će plate samo rasti.

On je izrazio nadu da će najbolji i dalje birati ovaj važan poziv.

– Verujem da će najbolji i najtalentovaniji birati ove pozive. Nema ničega važnijeg nego štiti svoj narod i njegovu slobodu. Ubeđen sam da ćemo sačuvati mir i stabilnost, a vojska je garant toga. Verujemo u vas jer verujemo u našu budućnost.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr

Vučić je istakao da je srpska vojska danas mnogo snažnija nego pre nekoliko godina i decenija, sa mnogo više i boljeg, neuporedivo modernijeg oružja i oruđa, koje kupujemo više nego ikada, ali i sami pravimo u svojim fabrikama.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr

Prvi u rangu Vojne akademije potporučnik Petar Ilić poručio je najmlađim oficirima, u prisustvu predsednik Srbije Aleksandra Vučića, da služe otadžbini časno, da dela njihova govore umesto njih i da budu dostojni naslednici svojih predaka i ponos buduće generacije.

– Nama naši naslednici govore da smo se imali rašta i roditi, poručio je pilot Ilić, koji je završio sa prosekom 9,66.

Ešaloni budućih potporučnika izvodi  svečani defile, a na nebu su se pojavili parovi aviona Mig 29. Orao, Supergaleb i Lasta, kao i parovi helikoptera Erbas i Gazela.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr

Besedu o patriotizmu iz knjige “Vojnička rečitost” generala Jovana Dragaševića izveo je dramski umetnik Nebojša Milovanović.

Nakon svih obraćanja, sada već bivši kadeti a novopečeni oficiri su bacili šapke u vis, nakon čega su im u zagrljaje dotrčali članovi porodica i prijatelji.

 

Program svečanosti uveličali su avijacija Vojske Srbije i Umetnički ansambal Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” kao i Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike