Izjave Haradinaja o ujedinjenju sa Albanijom su deo unutrašnjopolitičke borbe pred izbore, ali problem je što ne reaguje EU

19.01.2021

20:35

0

Za Srbiju je mnogo problematičnije tolerisanje takvog ponašanja od Evropske unije i njeno nereagovanje, ističe analitičar

Izjave Haradinaja o ujedinjenju sa Albanijom su deo unutrašnjopolitičke borbe pred izbore, ali problem je što ne reaguje EU
Copyright Dragomir Anđelković, Youtube printscreen

Izjavu Ramuša Haradinaja o ujedinjenju tzv. Kosova sa Albanijom politički analitičar Dragomir Anđelković vidi kao deo unutrašnjopolitičke borbe u susret vanrednim izborima na Kosovu.

Anđelković za Tanjug ističe da ta izjava nije ni prva ni poslednja koje daju predstavnici albanskog establišmenta na KiM i da je za Srbiju mnogo problematičnije tolerisanje takvog ponašanja od Evropske unije i njeno nereagovanje.

-Izjava je usmerena ka albanskoj javnosti u kontekstu parlamentarnih izbora na Kosovu. Haradinajeva ”Alijansa za budućnost Kosova” vrlo loše stoji, Aljbin Kurti i ”Samoopredeljenje” su favoriti i Haradinaj pokušava u tim okolnostima da nađe neki dodatni impuls koji bi mu omogućio da postigne makar kakav-takav rezultat, a sebi i svojoj stranci da obezbedi da budu mlađi partneri u budućoj vladajućoj koaliciji, ocenjuje Anđelković.

Upitan za stav EU koja ne reaguje, on uzvraća da “ako neko treba da se ljuti, to smo mi Srbi jer smo ispunili naš deo pogodbe kada je posredi normalizacija odnosa i ono što proističe iz Briselskog sporazuma”, dok je, kaže, prištinska strana sve u celosti sabotirala.

pročitajte još

-Evropska unija je preko toga mirno prešla kao što je i ignorisala raznorazne albanske ”bezobrazluke” sa uvođenjem administrativnih taksi i nelogičnih mera prema Srbiji koje su se odrazile na blokadu našeg izvoza. Tako da, kada Haradinaj kritikuje Evropsku uniju, sve deluje pomalo cinično, naglašava Anđelković.

Njemu, dodaje, nije ni cilj istina već animiranje “najnižih strasti albanskih birača pred izbore”.

Na pitanje da li nas ovakve izjave udaljavaju od nastavka dijaloga i normalizacije odnosa Beograd-Priština, Anđelković odgovara da svi albanski političari manje-više sabotiraju dijalog, “i nije tu Haradinaj niti jedini niti je najagresivniji”.

-Ne treba zbog toga da se brinemo jer smo na to već navikli. Problem je, ponavljam, Evropska unija, koja ćuti i ne reaguje. A da reaguje mogla bi vrlo brzo da ih ”ukroti”, kaže analitičar i ukazuje na činjenicu da je budžet tzv. Kosova neodrživ bez pomoći EU:

-Bez evropske pomoći Priština bi doživela bankrot. Samo nedostatak dobre volje Brisela njima omogućava da se tako ponašaju, zaključio je Anđelković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike