Drecun upozorava da Priština i Tirana zajedno rade na projektu "velike Albanije": To je pretnja opštim ratom na Balkanu

19.01.2021

15:15 >> 15:34

0

On je ukazao da to predstavlja pretnju opštim ratom na Balkanu, jer velika Albanija uključuje i delove Severne Makedonije, Crne Gore, Grčke

Drecun upozorava da Priština i Tirana zajedno rade na projektu "velike Albanije": To je pretnja opštim ratom na Balkanu
Copyright Milovan Drecun, Printscreen/Youtube, Jutarnji Program TV Happy

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je za Kosovo Onlajn da je Ramuš Haradinaj rekao ono što je dugoročni strateški cilj, ne samo albanskih političkih stranaka na Kosovu, nego i Republike Albanije, a to je projekat stvaranja “velike Albanije”.

-Haradinaj se usudio, sada verovatno zarad političkih potreba koje ima zbog predstojećih izbora, da javno kaže ono što i drugi misle i žele. Ako imamo u vidu da se Aljbin Kurti i Samoopredeljenje takođe zalažu za stvaranje velike Albanije, onda je situacija veoma jasna i to što je Haradinaj sada rekao ukazuje na stepen opasnosti po stabilnost u regionu od velikoalbanskog delovanja, rekao je Drecun.

On je ukazao da to, takođe, predstavlja pretnju opštim ratom na Balkanu, jer velika Albanija uključuje, pored delova teritorije Srbije i delove Severne Makedonije, Crne Gore, Grčke.

-Ako bi eventualno došlo do referenduma i formalnog proglašenja ujedinjenja Kosova i Albanije, onda bi Albanci i u drugim zemljama itekako bili ohrabreni da krenu istim putem. I to je realna opasnost po region. Pretnja je veoma ozbiljna jer to nije samo priča za predizbornu kampanju već se sistematski rad na tome, naglasio je on.

pročitajte još

Drecun je istakao i da se time pokazuje zašto su neuspešni razgovori između Beograda i Prištine i zašto se Piština panično boji stvaranja Zajednice srpskih opština.

-To nam pokazuje da će Priština u narednom periodu nastojati isključivo da dobije eventualno priznanje od Beograda, ali da ih nikakvo kompromisno rešenje i postizanje konačnog dogovora ne zanima, već da je njihov put usmeren u drugom pravcu, a to je ujedinjenje sa Albanijom. To pokazuje niz koraka minulih godina koje su preduzimali Priština i Tirana na svim poljima, i na političkom i na ekonomskom, do toga da imaju nekakva zajednička diplomatska predstavništva i da su govorili o tome da im je potreban jedan predsednik, rekao je Drecun.

Kada se tome doda, kako kaže Drecun, pokušaj da se jug centalne Srbije, područje Preševa, Bujanovca i Medveđe, takođe uvuče u razgovore između Beograda i Prištine, i da se postizanje eventulnog dogovora u Briselu uslovi time da se, kako oni kažu, reše pitanja u Preševskoj dolini, onda je “potpuno jasno da se nastavlja sa onim ciljem koji je imala teroristička OVK, a čiji je jedan od komandanata i ratnih zločinaca bio Ramuš Haradinaj, a to je ujedinjenje svih albanskih etničkih teritorija”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike