Ništa od privremene slobode za Tačija i "ekipu"

27.01.2021

11:07 >> 13:11

0

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bekstva, optstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja daljih krivičnih dela

Ništa od privremene slobode za Tačija i "ekipu"
Copyright Profimedia

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu odbio je zahtev branilaca nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika tzv. Kosova Tašima Tačija za privremeno puštanje na slobodu.

Istu odluku je doneo i povodom zahteva branilaca Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija koji su zajedno sa Tačijem optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, saopšteno je danas iz tog suda u Hagu.

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bekstva, optstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja daljih krivičnih dela, navodi se pored ostalog u odluci sudije.

Branioci optuženih su tražili njihovo puštanje iz pritvora i odbranu sa slobode, nudeći garancije da neće pobeći, tražeći zamenu pritvora za kućni pritvor i druge mere, međutim, sudija smatra da to nije dovoljno.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine.

On je prethodno podneo ostavku i predao se Haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optužena za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, a za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Pročitajte još

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bile protiv OVK.

Hašim Tači je negirao navode optužnice.

Njegov branilac Denis Hoper naveo je da Tači zna da su ove optužbe glupost, a i da je bio izuzetno kooperativan prilikom osnivanja ovog suda, da je bio maltene “babica” pri rođenju ovog suda.

On je napomenuo da se u optužnici ništa ne govori o krađi organa, a tim povodom su iznošene strašne optužbe i to je bio osnov za osnivanje tzv. kosovskog suda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike