Hašim Tači optužen za 98 ubistava - u ponedeljak pred sudijama

06.11.2020

11:47 >> 14:50

0

Autor: A. B.

Krivična dela kvalifikovana su u po pet tačaka kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini

Hašim Tači optužen za 98 ubistava - u ponedeljak pred sudijama
Copyright Profimedia

Bivši oficiri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su pred sudom u Hagu za najmanje 98 ubistava.

Tači će u ponedeljak u 15 sati izaći pred sudije.

Oni su optuženi za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužnica Tačija i ostale u 10 tačaka tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u po pet tačaka, kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Otkriveno za šta se sve po optužnici terete Tači i druge vođe OVK: Sud pozvao žrtve da se jave
Podignuta optužnica protiv Veseljija, dobrovoljno putuje u Hag: “Nema razloga da se pribojavamo istine”
Euleks pretresa kuće Tačija i Veseljija (FOTO)

Za te zločine, po optužnici, Tači i ostali snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK – Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade Kosova, od kojih su u optužnici imenovani Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, LJatif Gaši i Sabit Geci.

MEDIJI: MOGUĆA HAPŠENJA I U ALBANIJI

Nalog specijalnog tužioca Specijalnog suda Džeka Smita za ratne zločine mogao bi da se proširi i na albanske državljane u Albaniji, a najnovija hapšenja bivših visokih lidera OVK na Kosovu su samo početak dugog talasa hapšenja ljudi koji moraju da se suoče sa ratnim zločinima, objavio je albanski Top čenel, pozivajući se na diplomatski izvor.

Izvor navodi da će do tih hapšenja doći jer su na teritoriji Albanije postojali zatvori tzv.OVK za koje je dokazano da su se u njima dogodili zločini, prenosi prištinska Ekonomija online.

U optužnici, koju je juče objavio Specijalni sud u Hagu i koja je poznata kao Aneks 3, pored zatvora na Kosovu navode se i tri u Albaniji – u Kukešu, Hasu i Kahanu i u kojima su počinjeni ratni zločini, a kojima su rukovodili albanski državljani sa severa zemlje koji su se pridružili OVK.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike