Ana Brnabić u društvu izabranih: Ovo su moćne žene koje predvode vlade ili države sveta

29.01.2021

20:19 >> 22:55

0

Od skoro 200 zemalja u svetu, samo 20 vode žene

Ana Brnabić u društvu izabranih: Ovo su moćne žene koje predvode vlade ili države sveta
Copyright Profimedia/ATA Images

Iz godine u godinu raste trend, pa i broj žena u politici. Retke su, ipak, one koje se izbore i za lidersko mesto. Srbija i njena premijerka, ministarke u vladi i poslanice koje čine trećinu srpskog parlamenta, nalaze se, može se reći, u društvu izabranih.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, trećinu Evropskog parlamenta čine žene, preciznije 36 odsto.

Ipak, tek 14,3 odsto žena je na čelu vlade neke evropske zemlje. Kada je reč o predsednicama zemalja, ta brojka je još drastičnija i to na globalnom nivou. Naime, od skoro 200 zemalja u svetu, samo 20 vode žene.

Istovremeno, Evropa može da se pohvali i sa 30 odsto ministarki, u odnosu na brojku na globalnom planu, gde je ovaj procenat znatno manji – tek 19 odsto.

Estonija je prva i jedina zemlja na svetu koja ima ženu i na čelu države i na čelu vlade. Od pre dva dana kormilo vlade preuzela je Kaja Kalas, dok državu od 2016. godine vodi Kersti Kaljulaid.

premijerka Estonije Kaja Kalas, Tanjug/ AP/Raul Mee

Na čelu vlade Danske od juna 2019. godine je Mete Frederiksen, Litvanije Ingrida Simonite, a na čelu finske vlade je već godinu dana Sana Mirela Marin koja je ujedno i najmlađa predsednica vlade u svetu.

premijerka Finske Sana Marin, Youtube printscreen

Vladu Islanda od novembra 2017. vodi Katrin Jakobsdoutir, a Norveške Erna Solberg i to od 2013. godine, koja nosi i nadimak “norveška Angela Merkel”.

premijerka Norveške Erna Solberg, Youtube printscreen

I tu u društvu najuticajnijih žena u Evropi je i premijerka Srbije Ana Brnabić koja vladu predvodi od juna 2017. godine. Kako bi ravnopravnost polova bila što zastupljenija, osim što u parlamentu Srbije ima više od 30 odsto žena, tako i u Vladi Srbije skoro polovinu resora predvode upravo – dame.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Žena koju ne treba posebno predstavljati, jer je jedan od najpoznatijih svetskih lidera u svetu – Angela Merkel vodi nemačku vladu od novembra 2005. godine. Forbs ju je uvrstio, a i d nije, to je jednostavno tako, jedna je od najmoćnijih žena na planeti. A pitanje nad pitanjima je – ko će nju da nasledi.

pročitajte još

Slovačka na čelu države od juna 2019. godine ima ženu – Zuzanu Čapotovu advokaticu i aktivistkinju. Ona je prva izabrana predsednica u zemljama centralne i istočne Evrope.

Salome Zurabišvili je od novembra 2018. godine predsednica Gruzije.

Nije na čelu vlade, ali bez sumnje najuticajnija je u Velikoj Britaniji – kraljica Elizabeta neprikosnovena je vladarka ostrva.

Zahvaljujući Džozefu Bajdenu, novoizabranom predsedniku SAD, Amerika je dobila moćnu damu – potpredsednicu Kamalu Haris. Ona je i prva afroamerikanka na ovoj poziciji.

potpredsednica SAD Kamala Haris, Erin Schaff/The New York Times via AP

Možda nije svakodnevno na naslovnim stranama svetskih medija, ali Šeik Hasina Vazed koja predvodi vladu Bangladeša među 30 je najmoćnijih žena na planeti, tvrdi Forbs.

pročitajte još

Ona je na toj poziciji od 2009. godine, a prethodno je već bila na istoj funkciji od 1996. do 2001. godine. Njen otac je Šeik Mudžibur Rahman, prvi predsednik Bangladeša.

Na čelu Nepala je Bidhja Devi Bhandari 0d 2015. godine, dok vladu Novog Zelanda od oktobra 2017. godine predvodi Džasinda Kejt Lorel Ardern. Ona je tek druga žena na svetu koja je tokom svog mandata rodila dete. Pre nje to je učinila samo još pakistanska premijerka Benazir Buto.

premijerka Novog Zelanda Džasinda Kejt Lorel Ardern, Youtube printscreen

Halima Jakob postala je 2017. godine prva žena predsednik Singapura.

Trinidad i Tobago predvodi Paula-Mej Viks, Etiopiju od 2018. Sale-Vork Zevde i prva je žena u tom delu sveta na čelu države. I vladu države Togo od oktobra prošle godine vodi žena Viktoria Tomega Dagbi. Premijerka Gabona je Rosa Kristijan Osuka Raponda.

Parlament Ruande predvodi žena, a zanimljivo je da dame čine više od polovine tamošnje Skupštine.

pročitajte još

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike