Prvih 100 dana Vlade Srbije: Šta je ispunjeno od obećanog, a ko je od ministara izneverio očekivanja

04.02.2021

07:52 >> 09:48

0

Danas će sednici vlade, na poziv premijerke Brnabić, prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Prvih 100 dana Vlade Srbije: Šta je ispunjeno od obećanog, a ko je od ministara izneverio očekivanja
Copyright Printscreen/RTS

Prošlo je 100 dana od kada su članovi kabineta premijerke Ane Brnabić položili zakletvu.

Ova vlada specifična je po mnogo čemu – biće znatno kraćeg roka trajanja od prethodnog sastava, jer su naredni izbori već najavljeni za april 2022.godine.

Zatim, broji znatno više žena na ministarskim pozicijama i ima mnogo novih lica.

Danas će sednici vlade prisustvovati i predsednik Srbije koji je najavio da će  podneti izveštaj o razgovorima koje je vodio u Parizu, ali i da će izneti nezadovoljstvo neozbiljnošću i nedovoljnim radom pojedinih članova vlade i direktora javnih preduzeća.

Kako je istakao, ukoliko ne budemo ubrzali radove na infrastrukturnim projektima, kao što su kanalizacija, putevi, ali i ubrzanje u energetskom sektoru, da poljoprivreda radi bolje, nećemo moći da se posle tri godine pohvalimo da smo najbolji.

pročitajte još

– Moramo da radimo da idemo napred, i stižemo sve druge mnogo brže, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je kritikovao ministre koji mnogo više pričaju o izborima koji su za godinu dana, nego što ulažu u napredak resora kojima rukovode. On je istakao da postoji suficit u budžetu za januar, te da neki ministri ne znaju da utroše pare koje postoje i koje su tražili pre par meseci za projekte.

Premijerka Brnabić izjavila je nedavno da je Srbija danas percipirana kao bezbedna, pouzdana zemlja u koju su i 2020. dolazili investitori, primera radi, iz Japana i Nemačke, a rezultat je upravo povećana industrijska proizvodnja, te da će se i u narednom periodu sve više isticati na mapi investitora. Ona je naglasila da je Srbija danas ekonomski i zdravstveno prva u Evropi, i uspela je da tokom 2020. godine smanji nezaposlenost, izgradi nove bolnice, poveća industrijsku proizvodnju, poveća plate zdravstvenim radnicima, plate u javnom sektoru, minimalac, penzije, uz dodatnu pomoć privredi i građanima.

Kao prioritete ove vlade, u svom ekspozeu, premijerka Brnabić isticala je dalje ekonomsko jačanje Srbije i podizanje životnog standarda građana, borbu protiv organizovanog kriminala i borbu protiv kovida.

pročitajte još

Borba za zdravlje i život građana je bez sumnje dobijena. Srbija je u svetskom vrhu zemalja po broju vakcinisanih građana, dok se mnogi još bore da dobiju vakcine. Izgrađene su nove bolnice za smeštaj pacijenata obolelih od kovida. Protivepidemijske mere su na snazi, ali privreda nastavlja dalje.

Kada je reč o ekonomiji i tu je Srbija pokazala da može da se bori možda čak i bolje nego neke mnogo razvijenije i bogatije zemlje od nas. Uprkos krizi, pad BDP-a je znatno manji od očekivanog, država je našla način da pomogne privredu, povećane su plate, penzije, a građani će i ove godine dobiti bespovratnu pomoć države. Za novembar je najavljen početak izgradnje dugoočekivanog beogradskog metroa.

O rezultatima srpske vlade svedoči i priznanje šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija koji je juče čestitao našoj državi na tome kako se borila sa pandemijom koronavirusa i kako je organizovala vakcinaciju stanovništva.

pročitajte još

– Zahvaljujući aktuelnim strukturnim reformama, Srbija je pokazala otpornost da ublaži efekte krize na privredu uz sjajne rezultate i u zdravstvu. Zato, bravo Srbijo, poručio je Fabrici.

Građani Srbije, osim velikih planova za budućnost, danas će da čuju i izveštaje ministara šta su uradili u proteklih 100 dana.

Izvesno nezadovoljstvo šefa države pojedinim ministrima i resorima je nesumnjivo. Moguće su i izvesne sankcije. Ipak, da će doći do prevremene rekonstrukcije vlade, malo je verovatno.

Sednica Vlade Srbije, kojoj će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić, biće održana od 13 sati u Palati Srbije, nakon čega je planirano obraćanje predsednika i premijerke medijima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike