Statusna konferencija protiv Tačija odložena za 16. februar, Nasim Haradinaj ostaje u pritvoru

10.02.2021

10:17 >> 10:33

0

Specijalizovano tužilaštvo je tražilo da se žalba odbije, podsećajući, pored ostalog, da je Haradinaj aktivno pokušavao da izbegne hapšenje”

Statusna konferencija protiv Tačija odložena za 16. februar, Nasim Haradinaj ostaje u pritvoru
Copyright scp-ks.org

Treća po redu statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na KIM, koja je trebalo da se održi sutra, odložena je za utorak, 16. februar.

U odluci sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova navodi se da se konferencija odlaže iz organizacionih razloga i uzimajući u obzir dostupnost strana za učešće na konferenciji.

U podnesku povodom predstojeće konferencije, Specijalizovano tužilaštvo je ponovilo da ostaje pri stavu da suđenje Tačiju, Redžepu Seljimiju, Kadriju Veseljiju i Jakupu Krasnićiju treba da počne u septembru ove godine, a da li je odbrana optuženih eventualno menjala svoj stav o tome biće poznato sutra.

Naime, branioci sve četvorice optuženih, insistiraju da suđenje počne godinu i po dana nakon što tužilaštvo obelodani sve svoje dokaze, kako bi odbrana imala dovoljno vremena da prikupi svoje kontra/dokaze i spremi se za suđenje.

pročitajte još

Tužilaštvo je podsetilo da će sav dokazni materijal objaviti do jula, te bi odbrani bilo sasvim dovoljno tri meseca za pripremu dokaza za početak suđenja.

Inače, optuženi ne moraju da prisustvuju konferenciji, a njihove će stavove i interese zastupati njihovi branioci.

Na predstojećoj konferenciji biće reči o obelodanjivanju dokaza, napretku istrage odbrane i tužilaštva, kao i njihovom završetku od kojeg zavisi i zakazivanje početka suđenja.

Pre desetak dana sudija je odbio zahtev njihovih branilaca za ukidanje pritvora i privremeno puštanje na slobodu, a na tu odluku branioci su izjavili žalbu tročlanom sudskom veću.

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bekstva, opstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja daljih krivičnih dela, navodi se pored ostalog u odluci sudije.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine.

pročitajte još

On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovecnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, muceni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivicna dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni ucesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivicnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivicne odgovornosti, za krivicna dela izvršena u kontekstu nemedunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Nasimu Haradinaju odbijena žalba na pritvor

Žalbeno veće Suda u Hagu odbilo je žalbu branilaca potpredsednika Udruženja ratnih veterana OVK Nasima Haradinaja na rešenje kojim mu je produžen pritvor.

Ovom odlukom koja je danas objavljena, potvrđeno je prvostepeno rešenje sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu 24. decembra 2020. godine, kojim mu je privor produžen zbog opasnosti od bekstva, da ne bi ponovio krivično delo za koje se tereti – ometanje rada tog suda i objavljivanje identiteta žrtava i svedoka.

Tročlano žalbeno veće je zaključilo da je sudijina odluka ispravna u potpunosti.

Haradinajevi branioci u žalbi su osporavali zakonitost pritvora, kao i zakonitost procedure za odlučivanje o produženju pritvora, pozivaju se na navodni propust sudije da razmotri argumente odbrane, kao i da navede jasne razloge za pritvor i ukaže na konkretne opasnosti ukoliko bi on bio ukinut.

Specijalizovano tužilaštvo je sa druge strane tražilo da se žalba odbije, podsećajući, pored ostalog, da je Haradinaj “aktivno pokušavao da izbegne hapšenje” da ne priznaje taj sud, kao i da potvrđena optužnica predstavlja dodatni podsticaj za njega da pobegne.

Pročitajte još

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana odbio je na saslušanju 8. janaura da se izjasni o krivici po optužbama koje ga terete zajedno sa predsednikom tog Udruženja Hisnijem Gucatijem, da je iznošenjem u javnosti tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozio postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Gucati, koji se takođe nalazi u haškom pritvoru, u decembru je krivicu negirao.

Haradinaj je na prvom ročištu u decembru rekao sudiji da ne priznaje nadležnost tog suda, kao ni mandat Specijalizovanog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a koje, kako je naveo, želi da za to skine krivicu sa sebe i svali je na Kosovo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike