Parastos, bele ruže i venci u znak sećanja na martovski pogrom

16.03.2021

15:06 >> 16:05

0

Centralnu manifestaciju u Gračanici i ove godine organizuju Kancelarija za KiM, Eparhija raško-prizrenska, Dom kulture u Gračanici i porodice srpskih žrtava

Parastos, bele ruže i venci u znak sećanja na martovski pogrom
Copyright Profimedia

Na Kosovu i Metohiji sutra će biti obeležena 17. godišnjica martovskog pogroma, tokom kojeg su albanski ekstremisti i pripadnici tzv. OVK sa Kosova i Metohije proterali više od 4.000 srpskog stanovništva, a njihova imovina, veliki broj verskih objekata je spaljen ili porušen, dok su mnogi ubijeni i nestali.

Centralnu manifestaciju u Gračanici, kojoj će prisustvovati i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, i ove godine organizuju Kancelarija za KiM, Eparhija raško-prizrenska, Dom kulture u Gračanici i porodice srpskih žrtava,

Obeležavanje će početi parastosom u manastiru Gracanica, a zatim će u Kulturnom centru Gračanica biti položene bele ruže ispred umetničke instalacije “Mis sing”, posvećene nestalim licima.

Printscreen/RTS

Potom će biti otvorena izložba Likovne kolonije “Jesen u Prizrenu”, a zatim će biti održana akademija povodom martovskog pogroma.

Godišnjica pogroma biće obeležena i u Kosovskoj Mitrovici, gde će biti položeni venci na spomenik Beli anđeo, a zatim će biti održana akademija u Mitrovačkom dvoru.

Svi događaji su organizovani uz poštovanje epidemioloških mera, ističu u Kancelariji za KiM.

Profimedia

Prema procenama UNMIK-a, na 33 lokacije u pogromu, koji je počeo 17. marta i trajao dva dana učestvovalo je oko 60.000 Albanaca.

Čak 800 kuća je uništeno, a 35 srpskih crkava i manastira je oskrnavljeno, spaljeno, porušeno.

Tokom dva dana pogroma gorela je Bogorodica Ljeviška (pod zaštitom Uneskoa), Prizrenska Bogoslovija i Hram Svetog Ðorđa, crkva Hrista Spasa i konak manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, miniran je manastir Svetih Kozme i Damjana u Zočištu, manastir Devič.

Reč je o prethodno dobro isplaniranom simultanom etničkom napadu Albanaca tokom kojeg je proterano 4.012 Srba, ubijena je najmanje 21 osoba (deset Srba ubili su Albanci, a 11 Albanaca međunarodne snage bezbednosti), dok se dve vode kao nestale.

Profimedia

Povređeno je najmanje 950 ljudi, od kojih 150 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Porušeno je oko 935 srpskih kuća, oštećeno deset opštinskih zgrada (škole, bolnice, pošte…), kao i 100 verskih objekata od kojih spaljeno 35 , uključujući 18 spomenika kulture.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike