Slučaj "Mauricijus" ide pred tužioca: Evo kakve su reakcije na saznanja da Đilas u inostranstvu ima milione!

28.03.2021

10:07 >> 11:10

0

Autor: J.B.O.

Poreska uprava i Uprava za sprečavanje pranja novca uveliko prikupljaju podatke o tajnim računima

Slučaj "Mauricijus" ide pred tužioca: Evo kakve su reakcije na saznanja da Đilas u inostranstvu ima milione!
Copyright Profimedia/Antonio Ahel/ATAImages

Tužilaštvo mora da reaguje na otkriće da lider Stranke slobode i pravde i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas poseduje ogromne svote novca na skrivenim računima širom sveta. To je jednodušna ocena državnih funkcionera nakon saznanja da Đilas raspolaže sa čak 53 aktivna računa u različitim finansijskim institucijama u 17 zemalja, na kojima je krajem oktobra prošle godine ukupno imao 67.966.814,35 dolara.

Kako se saznaje, poreska uprava i Uprava za sprečavanje pranja novca uveliko prikupljaju podatke o tajnim računima koji se protežu od Srbije, preko zemalja u regionu (BiH, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije), zatim preko Kipra, Italije, Švajcarske, Luksemburga, Holandije, Moldavije, Češke, pa sve do Mauricijusa, Hongkonga i Amerike. Sredinom naredne nedelje moglo bi da bude više informacija o aferi koja potresa ne samo političku scenu u našoj državi, pišu Novosti.

Predsednik Skupštine Republike Srbije Ivica Dačić je rekao da nadležni državni organi treba da se bave šemom koju su razradili Đilas i njegovi partneri.

– Ali, to govori o razmeri ove finansijske moći koju su Đilas i njegovi poverljivi partneri stekli zloupotrebom političkih funkcija – izjavio je Dačić.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da očekuje reakciju tužilaštva i pokretanje istrage kako bi se utvrdilo koliko su oštećeni budžet i građani Srbije.

– Šema Đilasovih računa je prava hobotnica koju normalan čovek ne može da razume. On je u međuvremenu ugasio desetine računa, pošto je imao konta i u Velikoj Britaniji, Albaniji, Grčkoj i drugim zemljama. Šta to krije kada desetine računa zatvara, desetine otvara i prebacuje sa jednog na drugi – pitao je Mali i napomenuo da postoji indicija da se radi o pranju novca i da se logično postavlja pitanje da li je taj novac stečen na zakonit način i da li je plaćen porez Republici Srbiji.

Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, kaže da očekuje da nadležne institucije otkriju odakle Đilasu taj novac.

– Umesto komentara, apelujem na tužilaštvo i sve nadležne državne organe da se pod hitno istraži otkud Đilasu 68 miliona dolara na 53 računa u 17 zemalja širom sveta. A novinarima svaka čast na hrabrosti, da ne odustanu od traganja za potpunom istinom, bez obzira na sve pretnje, pritiske, tužbe i ucene kojima ste izloženi od strane milionera Đilasa i njegove plaćeničke bande – jasan je Vučević.

On dodaje da uopšte nije iznenađen da je Đilas ukrao više nego što pošten čovek može i da zamisli, i da su pisanja o tajnim računima na Mauricijusu i u Švajcarskoj bila samo put ka vrhu ledenog brega.

– Iz profila koji je o Đilasu objavio KRIK još 2018. uoči izbora u Beogradu, vidi se da su njegove firme dok je bio na funkciji gradonačelnika ostvarile prihod od 80 miliona evra – ističe Vučević i dodaje da niko ne sme da bude zaštićen od provere porekla imovine, a Đilas je i više nego sumnjivo lice.

I poslanik SNS Vladimir Orlić navodi da se potvrdilo da su dimenzije Đilasovog beščašća jezive u svakom smislu:

– I kada je reč o bogatstvu koje je nagrabio od bavljenja politikom, o opljačkanom narodnom novcu, ali i kada je reč o sakrivanju i zataškavanju zlodela, spremnosti na marifetluke i finansijske malverzacije, kao i spremnosti da masno laže, kukavički poriče i nariče, istovremeno glumata žrtvu kod stranaca i kabadahijski se obrušava na novinare i političke protivnike. Džabe mu je bežanje od poligrafa, ovde je narodu jasno baš sve i od ovoga nema pranja nikada. Đilasov obraz, politička biografija i lični dosije crnji su od najprljavijeg prozora, to je i tajkunskom “peraču” tuđih para već sada jasno.

Njegov kolega iz poslaničke klupe Milenko Jovanov ističe da su novinari uradili odličan posao i građanima Srbije pokazale istinu o ogromnoj sumi novca koji se nalazi na Đilasovim računima:

– Sama činjenica da je Đilas odlučio da ignoriše ovu temu, najbolje pokazuje da on ne sme da kaže građanima odakle mu ovoliki novac, jer bi to značio i kraj njegove političke karijere. Jer, da ih je pošteno zaradio, mogao bi mirne duše da kaže da ima taj novac i sva bi priča na tu temu prestala. Međutim, on dobro zna da je taj novac stekao u vreme dok je bio na vlasti, a podsetiću, to je vreme kada su zatvarane fabrike, podeljeno 500.000 otkaza, kada su ljudi ostajali na ulici… E, u to vreme, Đilasu je baš krenuo posao i reklamne sekunde su se prodavale kao alva!

Jovanov je dodao da je jednako važno što su nadležni organi pokrenuli pravne mehanizme za utvrđivanje činjenica o poreklu tog novca i eventualnoj šteti koju je država pretrpela usled izbegavanja plaćanja poreza:

– Džabe Đilasu i bežanje od poligrafa i kmečanje po ambasadama, ova afera mora da se institucionalno istraži i okonča. Za mnogo sitnije propuste, u vrednosti od nekoliko stotina dinara, poreski organi terete građane kada propuste da plate neku poresku obavezu, zato nema nikakvog opravdanja da se ne istraže Đilasovi mutni poslovi u vrednosti od nekoliko desetina miliona evra. Odbio je da odgovara novinarima koji mu se ne sviđaju, ali, pred državnim organima, Đilas mora da odgovara!

Pročitajte još:

Saradnici Dragana Đilasa sve češće “padaju” zbog raznih krivičnih dela i sva su povezana sa javnim fondovima ili pljačkom javne imovine. Đilas je bio nedodirljiv, a pošto vidimo u koliko zemalja i na koliko računa je sakrio novac stečen u vreme vlasti, jasno nam je i zašto je tako dugo izbegavao naše poreske organe – ističe za “Novosti” ministar policije Aleksandar Vulin.

– A jasno nam je i zašto DOS i Đilas za 12 godina svoje vlasti nisu doneli zakon o poreklu imovine. Đilas i dosovci su imali i imaju čega da se boje, Vučić i mi nemamo, i po tome se razlikujemo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike