Siniša Mali o aferi "Mauricijus": "Ovde je reč o ozbiljnoj hobotnici"

21.03.2021

20:31 >> 20:58

0

Autor: M. I.

Povodom afere Mauricijus ministar finansija je izjavio da se ovde radi o ogromnom novcu

Siniša Mali o aferi "Mauricijus": "Ovde je reč o ozbiljnoj hobotnici"
Copyright Milos Tesic/ATAImages

Ministar finansija Siniša Mali gostuje u emisiji Hit tvit televizije Pink, zajedno sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem i Tatjanom Macurom iz Stranke moderne Srbije.

Povodom afere “Mauricijus” ministar finansija je izjavio da se ovde radi o ogromnom novcu – preko 10 miliona evra koje Đilas kontroliše preko svojih firmi.

Printscreen/Pink TV

– Posebno me brine izjava ljudi iz Novosti koji kažu da ima preko 50 miliona evra i pitanje je koliko zaista ima novca našeg naroda koji je izneo iz države. Podsetio bih kako je sve krenulo: Novosti su objavile da Đilas ima račun na Mauricijusu sa preko 5,7 miliona evra. Objavljen je i podatak da u Švajcarskoj Dragan, Gojko Đilas i Paskal šmit imaju račun sa preko 600.000 evra – kaže Mali.

Ističe da su to dokumenti koji su sada predmet istrage o tome kako je novac iznet napolje.

pročitajte još:

– Čim imate veliki broj računa, kompanija i novca, onda to ukazuje na, ili utaju poreza ili pranje novca – kaže Đilas.

Dodaje da ne zna svrhu njegove konferencije za štampu jer nije odgovarao na pitanja i ostaće upamćen po izjavi “život dajem, ali izjavu za poligraf ne”.

Đilas je podsetio i na podatak da se Paskal Šmit dovodi u vezu sa 30 kompanija u poreskim rajevima. Podsetio je i na to da Đilas ima milione u Hongkongu, na računu kompanije za koju je potvrdio da je njegova. Ova kompanija ima skoro 3,3 miliona evra na računu.

Printscreen/Pink TV

– On i upravlja ovim računom, zajedno sa Paskal šmitu. Ovde je reč o ozbiljnoj hobotnici, a račune i novac kontrolišu ili Dragan Đilas, ili Gojko Đilas, ili Paskal Šmit. Ovo je novac koji je iznet iz Srbije kada je Đilas bio na vlasti i to je novac građana Srbije – kaže Mali.

Dodaje da, par dana pre objave Novosti, Vučić je poručio Đilasu da ne kaže da nema račune. Otad se Đilas samo smejao, a kada su dokazi tu – on odbija da odgovara na pitanja.

– Radi se o kriminalnom delu ako se dokaže utaja poreza. Nije problem imati ovoliki novac ako je prijavljen, stečen legalno i ako je plaćen porez na njega – rekao je ministar finansija za “Hit Tvit”.

Pre ulaska u politiku prijavio je 75.000 evra, a posle – 24 miliona. Postavlja se pitanje kako je ovaj novac zaradio.

Printscreen/Pink TV

Macura kaže da je poreklo novca problem i da i dalje nemamo informaciju o tome odakle Đilasu toliko para.

– Napraviću digresiju: imam privatnu firmu ovde koja posluje 15-20 godina i svi računi su ovde otvoreni i plaćamo porez na zaradu. Sve to se može videti u Agenciji za borbu protiv korupcije. Nemam problem da taj novac objasnim. Đilas nije prvi političar koji ne može da objasni odakle mu novac, a problem je u tome što je bogatstvo stekao dok je bio na javnim funkcijama. Imati račune u poreskim rajevima nije tajna i nemoralno je insistirati na transparentnosti s jedne strane, a onda je za sebe tražiti – kaže Macura i dodaje:

– Svi oni koji su u bilo kom trenutku imali kontakt sa državom a onda došli do toga da su uspešni biznismeni, onda je to dobro iskorišćena prilika.

Mali kaže da, ako je novac iznesen iz zemlje dok je obavljao javnu funkciju, ovo treba da je predmet istrage. Očigledno je, kaže, da se nešto krije, a to što neće da odgovori na pitanje novinara u vezi sa računima, jasno takođe govori da Đilas krije činjenice.

Dačić kaže da postoje dvostruki aršini jer, kada bi neko od njih imao ovoliki novac, bili bi na meti opozicionih političara. Našim državljanima je, kaže, zabranjeno da imaju račun u stranoj banci i to se smatra krivičnim delom.

– Ako ima neku firmu u inostranstvu, NBS je propisala uslove pod kojima to može, potrebne su dozvole i mora da se dokumentuje o kojim poslovima je reč. Suštinsko pitanje je da li ima računa, koliko ima novca i koji posao je u pitanju. Đilas ne pretenduje da bude počasni član Narodne bibilioteke, već vlast u Srbiji. Đilas je na osnovu svojih funkcija uspeo da prihoduje ove pare. Nije na nama da određujemo koliko je to krivično delo, ali nadležni treba da se ovim pozabave – kaže Dačić.

Mauricijus je, dodaje, sada postao poznat po ovome.

– Išao sam na Madagastar preko Mauricijusa gde je 95 odsto putnika napustilo avion. Po tome sam upamtio Mauricijus. Inače, mi smo sa ovom zemljom imali srdačne odnose, nisu priznali KiM, a i Vučić se sa njihovim zvaničnicima susretao na marginama sednica UN – kaže Dačić.

Ministar kaže da oko Đilasa vlada velika panika i histerija.

– Kako da demantuju bilo šta, šta da kažu? Novinari koji su došli do ovoga imaju sve podatke, to nije moguće demantovati. Zato Đilas ne želi da odgovara i preti tužbama, ali na poligraf nikako ne želi da ide.

Postoje 3 institucije u čijoj je nadležnosti ovaj slučaj. Zakon o porezu na dohodak građana, član 7, Porez na kapitalnu dobit, Porez na dividende, za koje je pitanje da li je Dragan Đilas prijavio to ili ne. On je kao rezident ove države, neko ko više od 190 dana provodi u našoj zemlji i u obavezi je da to prijavi.

Printscreen/Pink TV

Dačić kaže da, i kada bi valute bile u dinarima, reč je o mnogo novca.

– Sve ove šeme su namerne i reč je o organizovanom izvlačenju novca. On je sada šef neke opozicione stranke i lično mislim da, oni kojima je šef, doživeli su kolaps! – kaže Dačić.

Mali je pokazao i dokument koji dokazuje da Đilas ima račun u Deutsche securities Mauritius LTD na Mauricijusu, a na kojem je Đilas “holder”. Na ovom računu je 5,7 miliona evra.

– Ako niste čitali, Dragan Đilas 2014. u aprilu prodaje Bugarinu “Dajrekt mediju” za 17,5 miliona evra. Ovde se potvrđuje da je ovaj novac dala firma Dragana Šolaka. Godinu dana kasnije isti Bugarin prenosi “Dajrekt mediju” na kompaniju “Askanijus”, za koju se utvrđuje da je Dragan Đilas iza nje. 2018. Askanijus Junajted grupi “Dajrekt mediju” prodaje za 50 i nešto miliona evra. Normalan čovek ovo ne može da pohvata – naglasio je Mali.

Da li je plaćen porez za ovaj novac? Da li je plaćena dividenda? Na dva ili tri računa 10 miliona evra. Ko zna koliko je tu računa i para. Neka nadležni organi utvrde da li je plaćen porez na ovaj novac.

Ministar je podsetio da je stupio na snagu Zakon o poreklu imovine i ističe da je Vlada posvećena borbi protiv korupcije i da niko ne sme da bude aboliran takve vrste istrage.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike