Dačić o previranjima u Crnoj Gori: Žalosno bi bilo da vlada padne zbog Srebrenice

07.04.2021

09:09

0

Dačić je kazao da je problem što Crna Gora ne kreće od nule, već iz minusa kada je reč o određenim političkim odlukama

Dačić o previranjima u Crnoj Gori: Žalosno bi bilo da vlada padne zbog Srebrenice
Copyright TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Srbija se neće mešati u unutrašnje stvari Crne Gore, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ali je primetio da bi, kako je rekao, bilo žalosno da vlada Zdravka Krivokapića padne zbog stava ministra pravde Vladimira Leposavića o događajima u Srebrenici.

Dačić kaže da politička kriza, izazvana predlogom Krivokapića za smenu Leposavića, nije potrebna Crnoj Gori, ali da treba sačekati da se vidi kako će ta inicijativa proći u parlamentu budući da, kako je ukazao, crnogorski premijer nema svoju partiju, a Demokratski front i Demokrate Alekse Bečića neće glasati za zahtev premijera.

-Srbiji je važno da se očuva politička stabilnost u regionu i da pružimo ruku za normalizaciju odnosa sa Crnom Gorom, a za to je potrebno da vlast bude stabilna, rekao je Dačić za TV Pink.

pročitajte još

On je kazao da je problem što Crna Gora ne kreće od nule, već “iz minusa” kada je reč o određenim političkim odlukama.

Dačić je izrazio uverernje da sadašnja vlada ne bi priznala nezavisnost Kosova, ali da je pitanje da li ima snage da povuče priznanje imajući u vidu da, kako je primetio, nije homogena po tom pitanju, ali ni u odnosu na događaje iz devedesetih.

-Ne može se očekivati da se lako donose takve odluke, mislim da su se oni zato na početku dogovorili da ne ulaze u pokušaje donošenja nekih odluka koje će se ispostaviti nemogućim, kao što je odnos prema NATO ili EU, rekao je Dačić.

Dodao je da je za opstanak vlade u Podgorici ključno da li će se naći neki dogovor kojim će se prevazići trenutna politička kriza.

Na konstataciju da se Krivokapić u obrazlaganju inicijative za smenu Leposavića poziva na odluku Skupštine Crbe Gore, Dačić je rekao da ne zna kakvu je odluku doneo crnogorski parlament i dodao da su, kada je Skupština Srbije usvajala deklaraciju o Srebrenici, pronađena formula da Srbija priznaje te događaje kako je definisano u presudi i da se govori o zločinu, a ne o genocidu.

-Nećemo da se mešamo u stvari u Crnoj Gori, ali bilo bi žalosno da vlada padne zbog nečega što neće biti po volji srpskom narodu i zbog načina kako neko ocenjuje događaje u Srebrenici, kazao je Dačić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike