Odalović: Dobro je što Albanci sad potenciraju pitanje nestalih, brine nas nepostupanje po našim zahtevima

08.04.2021

16:39

0

On je naveo da su svi zahtevi prištinske delegacije o bilo kojoj lokaciji nešto na čemu se aktivno radi

Odalović: Dobro je što Albanci sad potenciraju pitanje nestalih, brine nas nepostupanje po našim zahtevima
Copyright Veljko Odalović, Youtube printscreen

Predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je za Kosovo Onlajn da je dobro što su predstavnici Prištine pitanje nestalih lica posebno apostrofirali i da to smatraju jednim od prioritetnih pitanja koje bi trebalo razrešiti, dodajući da će Srbija insistirati na lokacijama na Kosovu i Metohiji, kao i na identifikaciji oko 300 tela koja se nalaze u mrtvačnici u Prištini.

-Mi smo krajem prošle godine jednu lokaciju koju smo više godina pretraživali, objavili i rekli u prisustvu međunarodnih predstavnika i predstavnika prištinske delegacije da smo pronašli posmrtne ostatke na lokaciji kod Raške. U decembru smo lokaciju zatvorili zbog vremenskih uslova. Sada se vremenski uslovi poboljšavaju i očekujemo da u skorije vreme nastavimo rad na toj lokaciji. Inače, lokacija je obezbeđena, konzervirana, a mi smo nedavno imali radni sastanak i obilazak tog prostora na kom ćemo nastaviti radove. Bili su i predstavnici prištinske radne grupe, rekao je Odalović.

On je naveo da su svi zahtevi prištinske delegacije o bilo kojoj lokaciji nešto na čemu se aktivno radi.

-Ono što nas brine je nepostupanje po našim zahtevima kada su u pitanju lokacije koje smo više godina isticali na prostoru Kosova i Metohije i to je bila jedna od tema o kojoj smo razgovarali. Insistirao sam na hitnom sastanku Radne grupe. Da se utvrdi dinamika aktivnosti. I da od aprila do novembra, kada vremenski uslovi to dozvoljavaju, da se lokacije na kojima i Beograd i Priština insistiraju pretraže, kaže Odalović.

On je podsetio da su nedavno uspeli da identifikuju posmrtne ostatke dva lica na lokaciji Kiževak, obavestili o tome Prištinu i predali im dokumentaciju.

Youtube printscreen

-To nam pomaže u lociranju potencijalnih drugih nestalih koji se na toj lokaciji nalaze. Ali to je nešto što ćemo završiti tek kada budemo lokaciju radili i pronašli posmrtne ostatke, uzeli uzorke i putem DNK utvrdili identitet, ukazao je Odalović.

Ono na čemu će se posebno insistirati su lokacije koje je predložila srpska strana.

-Naše lokacije su nešto na čemu insistiramo i na sastanku Radne grupe tražićemo potvrdu Prištine, na kojim lokacijama ćemo raditi i kada, jer ima bar pet lokacija koje su praktično potvrđene sa dosta pouzdanim podacima koje bi trebalo pretražiti. To je ono što očekujemo da nam Priština saopšti, kada i šta radimo, navodi Odalović.

Youtube printscreen

Prema informacijama koje on ima, posmrtni ostaci tri vojnika sahranjeni su na lokaciji na Košarama, te da se nada da će vrlo brzo biti na Košarama i pretražiti to područje.

Između ostalih postoje i lokacije Lapušnik, Budisavci, lokacija kod Đakovice i jedna kod Suve Reke.

-Ima tu još lokacija koje su davno predate Prištini i očekujemo da se Priština o njima izjasni i da se izdaju određene naredbe za postupanje njihovih institucija na pretragama tih lokacija, rekao je Odalović.

Što se Prištine tiče, kako je ukazao, ukoliko ima bilo kakvih novih zahteva, bilo kakvih novih informacija, na sastanku Radne grupe će biti primljeni njihovi zahtevi i biće obavešteni o svim aktivnostima.

Youtube printscreen

-Mi insistiramo na transparentnosti, da na svim lokacijama od interesa za Prištinu budemo svi zajedno. Ali isto tako tražimo da one lokacije koje su predmet našeg interesovanja, da prisustvujemo svim proverama lokacija i ekshumacijama jer je to nešto što piše i u pravilima koja su potpisana, dogovorena i to je mehanizam koji nesmetano funkcioniše oko 15 godina. Mi smo u novembru bili na lokaciji Košare. Dogovorili smo se da čim se vremenski uslovi stvore da Priština obezbedi naloge tužilaštva i postupajućih organa privremenih institucija i da se te lokacije, po metodologiji traženja nestalih lica, obrade, rekao je on.

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko lokacija koje je zajednički analitički tim utvrdio.

pročitajte još

-Do toga se došlo pretragom arhiva koje su im bile dostupne, a to su i arhive međunarodnih organizacija ali i arhive koje smo mi svojevremeno dali kroz saradnju sa Međunarodnim komitetom crvenog krsta. Izvršene su detaljne pretrage arhiva i njihova analiza. Prepoznate su neke lokacije na kojima se osnovano pretpostavlja da postoje posmrtni ostaci. To je od interesa i za Beograd i za Prištinu. Prema inforrmacijama koje su dostupne, ima tu posmrtnih ostataka kosovskih Albanaca ali i Srba i ostalih nealbanaca čiji je nestanak prijavljen kod nas, kaže Odalović.

On je ukazao, da je prema dokumentacijama i arhivama, pet posmrtnih ostataka pronađeno na groblju u Kosovskoj Mitrovici.

-To su tela kosovskih Albanaca. Identifikovani su na osnovu dokumentacije koju mo mi dali i to je naš direktan doprinos ovom pitanju. Kao što se ponašamo veoma odgovorno prema ovom pitanju, i insistiramo na proveri svih informacija koje su nam dostupne, tako očekujemo da se ponaša i Priština. Ni u jednoj fazi, ni u jednoj radnji, nijedan organ u Srbiji nije na bilo koji način sprečavao pretragu. Dobili smo podršku od Tužilaštva za ratne zločine, Službe za otkrivanje ratnih zločina, postupajućeg Višeg suda u Beogradu, koji je nadležan za pretrage tih lokacija. Svi organi i institucije, koji su po zakonu i procedurama uključeni, apsolutno daju podršku ovom procesu i zato je naše insistiranje da se i Priština tako ponaša, nešto što je apsolutno opravdano. Očekujem da ćemo to pianje i na sednici Radne grupe otvoriti i dogovoriti zajedničke aktivnosti, naveo je on.

Odalović je ukazao da se 1.642 lica vode kao nestala na konsolidovanoj zajedničkoj listi.

-Oni su po abecednom redu poređani na zajedničkoj konsolidovanoj listi i mi insistiramo da se tako ponašamo i postupamo i u traženjima. Kada smo počeli da radimo kroz mehanizam Radne grupe, imali smo više od 3.300 nestalih tog trenutka, a inače ukupno je bilo evidentiramo 6.025 nestalih sa prostora KiM. Do sada je 75 odsto slučajeva rešeno. Ali, to nas ni na koji način ne zadovoljava, niti mislimo da je to nešto čime treba da se uljuljkamo. Mi insistiramo i dalje na svim pretragama i proveri svih informacija iz bilo kog izvora koji dođu do nas ili do Prištine. Zato smo uključili međunarodne arhive u kojima ima puno informacija koje nam pomažu, naveo je Odalović.

On je ukazao da je jedno od prioritetnijih pitanja status tela u mrtvačnici u Prištini.

-Tamo se nalazi oko 300 tela koja su pronađena i vode se ka nepoznata lica. Mi moramo da znamo da kažemo porodicama kome ta tela pripadaju i to je jedan poseban izazov našeg mandata. Najveći deo je na prištinskoj strani je se tela nalaze u njihovoj mrtvačnici, ali i na stručnjacima iz forenzičke struke Euleksa. Ima mnogo toga u arhivima koji se sad pretražuju, a tiče se izveštaja koji su pravili međunarodni timovi i koji su vršili eshumacije za potrebe Haškog tribunala, ili su to bili stručnjaci Kfora, kasnije Unmika, Euleksa. Ima puno onih koji su se bavili pretragama lokacija, eshumacijama, i sada sve to upoređujemo. Pretpostavljamo da postoji značajan broj pogrešnih identifikacija klasičnom metodom iz 1999. i 2000. godine, kad su adhok timovi Haškog tribunala prikupljajući dokaze za već podignute optužnice i klasičnom metodom identifikovali više od 2.000 tela i predali ih porodicama. Tu je izvesno da postoje određene greške. Videćemo koliko ih je i verovatno da ćemo kroz takvu pretragu NN tela idnetifikovati u mrtvačnici u Prištini, rekao je Odalović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike