Predali su najviše srpske zvaničnike za "svetlucavo ogledalce": Kako se bivši režim odnosio prema haškim optuženicima

10.04.2021

09:41 >> 10:37

0

Autor: 24sedam

Od 2000. do 2012. godine vlasti u Srbiji su se takmičile u servilnosti prema Zapadu

Predali su najviše srpske zvaničnike za "svetlucavo ogledalce": Kako se bivši režim odnosio prema haškim optuženicima
Copyright 24sedam/Antonio Ahel/ATAImages/Profimedia

Tamara Majić (54), kontrolorka leta koja je u hrvatskoj javnosti ostala upamćena kao žena koja je prva poželela dobrodošlicu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na povratku u Hrvatsku iz Haga, juče je umrla.

Ona se pilotima aviona u kojem su se nalazili hrvatski generali obratila rečima:

– Dragi naši generali, Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe vas s ponosom pozdravlja i želi vam dobrodošlicu u hrvatski vazdušni prostor za koji ste se borili i žrtvovali. Od srca vam hvala na tome. Dobro došli.

Iako su Gotovina i Markač odgovorni za etničko čišćenje Srba sa područja Hrvatske, nema potrebe da se zamera ovakvom obraćanju s obzirom da se u današnjoj Hrvatskoj proterivanje srpskog stanovništva sa svojih vekovnih ognjišta vidi kao najveća pobeda hrvatskog naroda u njegovoj istoriji.

Ono što jeste bilo zabrinjavajuće jeste odnos nekadašnjih vlasti Srbije prema srpskim junacima koji su branili srpski narod u sukobima 90-ih godina prošlog veka.

Od 2000. do 2012. godine vlasti u Srbiji su se takmičile u servilnosti prema Zapadu, a jedan od načina je bio i maćehinski odnos prema optuženim u Haškom tribunalu.

Srpski visoki politički i vojni zvaničnici su hapšeni i odvođeni u Haški tribunal koji je nelegalno osnovan odlukom Saveta bezbednosti UN, a ne Generalne skupštine UN.

Možda najbolji primer podaničkog stava nekadašnjih vlasti je ponašanje bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića tokom konferencije za medije povodom hapšenja generala Ratka Mladića. Skandalozno, tadašnji predsednik Srbije je jedan deo obraćanja govorio na engleskom jeziku, dokazujući time ko je u to vreme gospodario našom zemljom.

 

Tadašnja vlast, na čelu sa Demokratskom strankom, konstantno je ponavljala da Srbiju čeka svetla budućnost čim pohapsi i isporuči one koji su branili srpski narod u ratovima 90-ih godina. Sve je to neodoljivo podsećalo na prevare kolonizatora kada su od domorodaca uzimali ogromna bogatstva menjajući ih za svetlucavo ogledalce. Ipak, istorija nije zapisala da je bilo koje pleme predalo nekog svog ratnika strancima, a to su uradili predstavnici nekadašnjeg režima u Srbiji.

Srbi su velika nacija, sa starijim državnim tradicijama od većine evropskih naroda. Ako ni zbog čega drugog, onda se zbog toga se ne sme više nikada dozvoliti slično ponižavanje. Da bi se to ostvarilo, prvi korak na kojem mora da se radi je poštovanje i odavanje priznanja onima koji su predvodili odbranu našeg naroda. Barem u tome, možemo da se ugledamo na Hrvate.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike