Mučeništvo Đorđa Martinovića simbol stradanja na Kosmetu: Albanci su nabili na kolac Srbina, jugoslovenski vrh ismevao žrtvu

01.05.2021

10:15 >> 10:55

0

Autor: M. I.

Jugoslovenskom vrhu je bilo veoma stalo da se o stradanju Srba na Kosmetu ne govori, pa su se potrudili da mediji zaborave ovu temu

Mučeništvo Đorđa Martinovića simbol stradanja na Kosmetu: Albanci su nabili na kolac Srbina, jugoslovenski vrh ismevao žrtvu
Copyright Wikipedia

Na današnji dan, 1985. godine u Gnjilanu albanski separatisti su Srbinu Đorđu Martinoviću nabili kocem polulitarsku flašu kroz anus u utrobu! Flaša se zaustavila tik pod desnim porebarnim lukom, a ovo gnusno delo zločinci su smišljeno počinili kako bi ubrzali iseljavanja Srba sa Kosmeta.

Dr Moračić, jedan od tri hirurga koji su operisali Martinovića u prištinskoj bolnici, kaže da takav slučaj do tada nije imao.

pročitajte još:

– Prizor koji sam zatekao bio je jeziv – rekao je on posle operacije.

Đorđe Martinović je posle toga operisan još tri puta, jednom na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i dva puta u Londonu.

Nacionalnost počinioca skrivana zbog “bratstva i jedinstva”

O ovom zločinu pisala je domaća i svetska štampa. Samo nekoliko dana posle operacije koja je izvedena na VMA-a, bojeći se da se Srbi na Kosmetu ne dignu pobunu, tada svemoćni Stane Dolanc, ministar Unutrašnjih poslova Jugoslavije, šef Kontraobaveštajne službe i potencijalni naslednik Josipa Broza Tita, činio je sve da zločin ne bude pripisan Albancima i bude potpuno drugučaje predstavljen javnosti.

Uz pomoć generala, pre svega admirala Branka Mamule, generala Milana Daljevića, generala Vladimira Vojvodića, generala i narodnog heroja Jugoslavije Petra Gračanina i pukovnika Novaka Ivanovića, načelnika Doma JNA u Gnjilanu, gde je Martinović bio zaposlen, raznim manipulacijama, obmanama javnosti i skrivanjem istine o zločinu, tok istrage je skrenut u drugom smeru.

Mnogi iskazi i činjenice o srahovitom činu nasilja su falsifikovani, a javnost obaveštena da je Martinović navodno priznao da se sam povredio. Očigledno je bilo da je reč o zaveri tadašnje države protiv jednog čoveka samo zato što je srpske nacionalnosti i da se od užasnog stradanja i psihičkog i fizičkog maltretiranja pravi lakrdija.

Nešto kasnije Martinović je operisan i u Londonu, a čuveni proktolog svetskog ugleda dr Peter Holi izjavio je da se sigurno nije radilo o samopovređivanju.

– Isključeno je svako samopovređivanje. Zločin sam proučio sa svojim kolegama i posle uvida u kompletnu medicinsku dokumentaciju, sigurni smo da su nasilje izvršile najmanje tri osobe – rekao je on.

Dolanc ismevao žrtvu

Sumnjalo se da su zločin izvršili sestrići Sinana Hasanija, tada aktuelnog predsednika SFRJ po nacionalnom ključu, protiv kojih je Velimir Cvetić, advokat Đorđa Martinovića pokrenuo istragu.

Jugoslovenskom vrhu je bilo veoma stalo da se o stradanju Srba na Kosmetu ne govori, pa su se potrudili da mediji “zaborave” ovu temu.

Posle izjave koju je ljubljanskoj televiziji dao Stane Dolanc više se nije pisalo o „slučaju Martinović”.

pročitajte još:

Dolanc je, sa osmehom na licu, u toj izjavi ismevao Martinovića.

– Što se tiče slučaja Đorđa Martinovića obustavljena je svaka istraga, suđenja neće biti jer su moji kriminalistički organi utvrdili da se on sam povredio. Žao mi je što je Đorđe Martinović srpski samuraj koji je nad sobom izvršio harakiri – rekao je on.

Filmovi o „slučaju Martinović” zabranjeni

O „slučaju Martinović” reditelj Milorad Bajić snimio je dokumentarne filmove „Strah od istine” i „Optužujemo”. Međutim, ovi filmovi su jedini put prikazani u Domu sindikata u Beogradu 1986. godine. Posle toga stigla je zabrana prikazivanja.

Đorđe Martinović postao simbol srpskog stradanja

Đorđe Martinović umro je 6. oktobra 2000. godine kao težak invalid. Iza sebe ostavio je suprugu, tri sina, ćerku i jedanaest unučadi.

On je, svojom žrtvom, postao simbol stradanja Srba sa Kosova i Metohije.

Nažalost, albanski separatisti se nisu zaustavili na ovome. U godinama koje su dolazile posle napada na Đorđa silovane su srpske monahinje, starice, trudnice i maloletnice, paljeno je žito, sečeni su vinogradi, prekopavani su grobovi i uništavani nadrgorbni spomenici.

Srbija je junački branila svoj narod 1999. godine, ali su zapadne sile su odlučile da stanu na stranu terorista. Posle dolaska KFOR-a na prostor Kosmeta srpsko stradanje je nastavljeno. Od 1999. do 18. marta 2004. godine zapaljeno je i srušeno 156 manastira i crkava.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike