Troje dece i dalje ga čeka: Otmica rudara Žarka Spasića označila je početak masovnog stradanja srpskog stanovništva na KiM

22.06.2021

10:17 >> 09:11

0

Otmičari Žarka Spasića nisu pronađeni i privedeni pravdi

Troje dece i dalje ga čeka: Otmica rudara Žarka Spasića označila je početak masovnog stradanja srpskog stanovništva na KiM
Copyright Porodice otetih i dalje čekaju pravdu, Kosovo onlajn printscreen

Na današnji dan, pre 23 godine, izvršena je otmica Žarka Spasića, rudara kopa “Belaćevac” termoelektrane Obilić.

-Otmica je označila početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji, a za veliku većinu tih zločina do danas niko nije odgovarao“, oglasila se saopštenjem Kancelarija za KiM.

Otmičari Žarka Spasića nisu pronađeni i privedeni pravdi. Nijedna od međunarodnih organizacija i niko od predstavnika privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o sudbini Spasića i mnogih drugih naših sunarodnika.

Žarko Spasić je prvi Srbin, zatočenik logora Likovac u Drenici, koji je bio pod komandom Fatmira Ljimaja. Kada je otet imao je 35 godina. Njegovo troje dece i dalje čekaju da znaju sudbinu svog oca. Tamara je, kada je otet, imala godinu dana, Milica šest, a Nemanja osam.

Nastavićemo da i od Prištine i od međunarodne zajednice zahtevamo da sudbina otetih i nestalih Srba bude rasvetljena, jer imamo zajedničku odgovornost da proces pomirenja na Kosovu i Metohiji temeljimo na istini o zločinima i personalizovanju odgovornosti.

Srbija će nastaviti da se seća svojih stradalih sunarodnika, ali i da traga za istinom i pravdom za otete i ubijene i za njihove porodice, koje imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najmilijima. Zahtevamo nastavak sprovođenja istrage o svim nestalim licima, jednaka prava za sve žrtve, bez obzira na veru i naciju.

Nastavićemo da tragamo i za otmičarima, koji imaju ime i prezime, i da insistiramo na njihovom kažnjavanju, jer zataškavanje zločina je takođe zločin, a od procesa rasvetljavanja sudbine nestalih lica zavisiće u velikoj meri i proces pomirenja u regionu, kaže se u saopštenju.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike