Palmer podržava dijalog Beograda i Prištine, ali za njega postoji samo jedan ishod tih pregovora

22.05.2021

06:07 >> 19:07

0

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evroaziju je ponovio da Srbija ima punu podršku SAD u svom cilju da se pridruži Evropskoj uniji

Palmer podržava dijalog Beograda i Prištine, ali za njega postoji samo jedan ishod tih pregovora
Copyright Profimedia

Beograd i Priština treba da se vrate za pregovarački sto i razgovorima reše preostala pitanja, izjavio je za Glas Amerike Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evroaziju.

On je ponovio da Srbija ima punu podršku SAD u svom cilju da se pridruži Evropskoj uniji, ali i ukazao da je potrebno još raditi na demokratizaciji srpskog društva.

Povodom najava kosovske vlade da će pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid, Palmer je rekao da na Zapadnom Balkanu “uvek ima mnogo užarene retorike”.

On je dodao da je veoma važno da se predsednik Vučić i premijer Kurti vrate za pregovarački sto i vode dijalog o svim tim pitanjima.

“Dobro se razume koja pitanja treba da se reše kroz proces dijaloga. Taj proces dobro i kompetentno vodi Miroslav Lajčak, uz podršku SAD. Važno je da se dve strane vrate dijalogu, razmotre pitanja na stolu, reše ih, i krenu ka sporazumu o punoj normalizaciji odnosa, koji bi, optimalno, bio zasnovan na međusobnom priznanju, poručio je.

pročitajte još

Na pitanje šta ova administracija planira konkretno da uradi da pokrene dijalog, Palmer je rekao da će raditi u tesnom partnerstvu sa Miroslavom Lajčakom.

On je ukazao na činjenicu da su redovno u kontaktu sa političkim liderima u Beogradu i Prištini, da pozivaju dve strane da razgovaraju, rade na podršci primeni dogovora koji su postignuti kroz dijalog, i na svim nivoima naglašavaju vrednost normalizacije odnosa i za Srbiju i Kosovo.

“To je put ka evropskoj budućnosti kojoj obe zemlje teže”, kaže Palmer.

Upitan da li veruje da je predsednik Srbije Vučić iskren u nameri da Srbija uđe u EU, Palmer je kazao da misli da je predsednik Vučić apsolutno ozbiljan u toj nameri i da bi voleo da vidi kako Srbija napreduje na evropskom putu i postaje punopravna članica Unije.

“To je njegova vizija srpske budućnosti, to je vizija i srpske javnosti, u većoj meri, i tako SAD vide budućnost Srbije. Tesno sarađujemo sa Srbijom kao partnerom i prijateljem da pomognemo u sprovođenju neophodnih promena”, poručio je.

Dijalog sa Kosovom je, kako kaže, deo toga, jer bi normalizacija odnosa otvorila prostor Srbiji da napreduje na evropskom putu, ali ostaje još mnogo posla na demokratizaciji i slobodi medija.

Dodaje da svakako ostaje još mnogo toga što treba da se uradi, u vladavini prava i slobodi medija. Ipak, SAD su spremne da sarađuju sa vladom Srbije kao i sa opozicijom i civilnim društvom u ostvarivanju tih reformi jer je to ključni deo naše zajedničke vizije evropske Srbije, zaključuje Metju Palmer.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike