Kurtijeva ministarka priznala: OVK je posle rata ubijala Srbe, Rome i svoje protivnike!

02.06.2021

06:15 >> 12:07

0

Gazeta podseća da je Gervala i ranije optuživala bivše vođe tzv. OVK da su ubijale političke protivnike

Kurtijeva ministarka priznala: OVK je posle rata ubijala Srbe, Rome i svoje protivnike!
Copyright Profimedia

Ministarka spoljnih poslova privremenih institucija samouprave u Prištini Donika Gervala izjavila je da su pripadnici tzv. OVK tokom posleratnog perioda počinili ubistva Srba, Roma, Albanaca i protivnika OVK, prenosi prištinska “Gazeta ekspres”.

Kako se navodi, Gervala je rekla da želi da se razreše mnoga posleratna ubistva koja su posle povlačenja bezbednosnih snaga Srbije izvršili uglavnom pripadnici tzv. OVK.

Profimedia

– Zajedno sa drugima više puta sam zahtevala da potpuno budu istražena politička ubistva nakon završetka rata – rekla je Gervala, i dodala da traži pravdu za sve.

“Gazeta” podseća da je Gervala i ranije optuživala bivše vođe tzv. OVK da su ubijale političke protivnike posle sukoba na KiM i da se zbog toga našla na meti kritika opozicije.

Inače, Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP) pre nekoliko godina je naveo da rezultati istrage specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona ubedljivo pokazuju da je na Kosovu posle rata sproveden progon Srba, Roma i drugog manjinskog stanovništva, kao i političkih protivnika vođa OVK.

Pročitajte još

Tim Klinta Vilijamsona došao je do dokaza da otmice, prisilni nestanci, ubistva i progon Srba i Roma iz njihovih domova nisu dela pojedinaca, već su ih odobrile visokopozicionirane vođe bivše OVK, navodi se u saopštenju Fonda.

FHP dodaje da se takva praksa dešavala samo u ograničenom broju slučajeva, najviše 10, ali da to ne umanjuje odgovorst pojedinaca iz vrha bivše OVK.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike