Palmer danas stiže u Beograd, pojačava se pritisak: Cilj sastanaka je priprema za nastavak dijaloga u Briselu!

02.06.2021

06:14 >> 06:29

0

Autor: J.B.O.

Palmer kaže da je glavni cilj dijaloga uzajamno priznanje

Palmer danas stiže u Beograd, pojačava se pritisak: Cilj sastanaka je priprema za nastavak dijaloga u Briselu!
Copyright Metju Palmer, Profimedia

Posle dvodnevne posete Kosovu, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer dolazi danas u Beograd. Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, prema dosadašnjem planu, doputovaće dan kasnije. Prema nezvaničnim najavama, u četvrtak bi trebalo da se održi sastanak visokih funckionera USA i EU s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Cilj sastanaka u Prištini i Beogradu je priprema za nastavak dijaloga u Briselu sredinom juna. Ni u Prištinu, ni u Beograd, kako se saznaje nije donet, niti ispostavljen spisak konkretnih zahteva ili takozvani non-pejper. Briselski sastanak trebalo bi da bude obnavljanje procesa dijaloga i prvi susret na visokom nivou predsednika Vučića i premijera u Prištini Aljbina Kurtija.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer poručio je u Prištini da “dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da se okonča uzajamnim priznavanjem”. Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da ova 2021. “ima potencijal da bude dobra godina za odnose između EU i Zapadnog Balkana”.

Palmer kaže da je glavni cilj dijaloga uzajamno priznanje i koraci na putu dve zemlje ka članstvu u EU. Ponovio je da su SAD partner u procesu i da je “vizija regiona unapređenje dijaloga ka postizanju konačnog sporazuma“.

Kada je reč o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, a na koju se čeka praktično godinama, međunarodni predstavnici su rekli da je na “stranama u dijalogu da pronađu rešenje”.

Profimedia/Pixabay

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer tokom dosadašnje posete govoreći o svom angažmanu više se bavio isticanjem šta strane postizanjem sporazuma mogu da dobiju u oblasti ekonomije. Tako je rekao da je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije ključan za privlačenje više američkih i drugih stranih investicija, ali i da je sporazum dve strane važan i za stvaranje preko potrebnih radnih mesta za stanovnike Kosova i celog regiona.

S druge strane, izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak više je pričao o političkom segmentu dogovora Beograda i Prištine. On kaže da bi postizanjem sporazuma sa Srbijom, Kosovo dobilo status zemlje kandidata za pristupanje EU. Lajčak, međutim, nije do sada precizirao kako bi Kosovo obezbedilo status zemlje kandidata, jer od 27 država članica Unije pet ne priznaje nezavisnost Kosova – Španija, Grčka, Kipar, Rumunija, Slovačka.

– U novembru će biti samit EU i ove platforme su prilika da Balkan napreduje, uključujući i Kosovo – poručio je Lajčak.

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da je specijalni izaslanik za Balkan Metju Palmer zatražio od privremenih prištinskih institucija da implementiraju odluku Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.

Ambasada SAD je na svom Fejsbuk profilu navela da je Palmer ohrabrio vladu privremenih prištinskih institucija i opozicione lidere da budu konstruktivni i sprovedu odluku ustavnog suda kada je reč o registraciji imovine manastira Dečani.

– Dobra uprava i vladavina prava su ključni za demokratsku i multietničku budućnost Kosova – navedeno je u objavi Ambasade.

Palmer je prethodno posetio srpski manastir Visoki Dečani, gde ga je episkop raško-prizrenski Teodosije upoznao sa problemima sa kojima se suočava Eparhija.

Pročitajte još:

Vlasti privremenih prištinskih institucija već pet godina odbijaju da sprovedu odluku Ustavnog suda i upišu 24 hektara zemlje kao imovinu Visokih Dečana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike