Ko je Donika Gervala, čiji je intervju švajcarskom listu podigao prašinu

03.06.2021

05:50 >> 06:54

0

Pedesetogodišnja Gervala, Albanka sa Kosova, donedavno je živela u Nemačkoj sa suprugom i petoro dece

Ko je Donika Gervala, čiji je intervju švajcarskom listu podigao prašinu
Copyright Printscreen/http://webtv.un.org

Navodna izjava ministarke privremenih prištinskih institucija Donike Gervale Švarc, da su pripadnici OVK činili zločine prema Srbima, Romima i drugim narodnostima, data u intervjuu za švajcarski list Noje cirher cajtung, podigla je mnogo prašine.

Ona je demantovala da je tu izjavu dala u intervjuu novinaru Andreasu Reichu, navodeći da je to novinarsko zapažanje i da nije njen citat.

Novinar u intervjuu zapaža: “Ali, Gervala-Švarc takođe zahteva da se rasvetle brojna posleratna ubistva. Nakon povlačenja srpskih trupa, ta ubistva su počinjena od članova UČK. Žrtve su bile Srbi, Romi i Albanci koji su bili protivnici oslobodilačke vojske Kosova. Nekoliko bivših komandanata su već u pritvoru Specijalnog suda Kosova u Hagu”.

Pokušali smo da dobijemo komentar novinara švajcarskog lista, ali do objavljivanja ovog teksta, njegov odgovor nije stigao.

Pedesetogodišnja Gervala, Albanka sa Kosova, donedavno je živela u Nemačkoj sa suprugom i petoro dece. Radila je kao prevodilac, piše Dojče vele.

Ćerka je kosovskog iredentiste Jusufa Gervale, ubijenog 1982. godine u Nemačkoj. Tom prilikom ubijeni su i njegov brat Bardoš Gervala i prijatelj Kadri Zeka.

On se tri godine ranije preselio sa porodicom u Nemačku, kako je Donika govorila, bežeći pred službama bezbednosti. Naravno da kao glavne krivce ona ističe Srbiju i ondašnje službe bezbednosti, a zanimljivo je da se u vezi sa tim ubistvom, koje nije rasvetljeno, pominje ime jednog od kosovskih zvaničnika.

Često je istupala u javnosti, sa stavovima koji podstiču nezavisnost Kosova, zahtevajući rasvetljavanje zločina nad Albancima, a na Kosovo se vratila kao ministarka u privremenim kosovskim institucijama na čijem je čelu Aljbin Kurti i uključena je u dijalog Beograda i Prištine.

“Zatražićemo pomoć od naših evropskih i američkih partnera kako bismo razvili zajedničku strategiju i pokazali gde je naša crvena linija“, rekla je Gervala uoči izbora, dodajući da apsolutno poverenje poklanja SAD pod rukovodstvom Džozefa Bajdena, ali i Nemačkoj i Evropskoj uniji.

Kritikuje Vašingtonski sporazum, a zagovara i ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

Ovdašnjoj javnosti poznata je po anti-srpskim izjavama.

Na sednici Saveta bezbednosti UN o KiM rekla je da zajedno sa Grcima Albanci spadaju u najstarije kulture u Evropi, starije više od 3.000 godina. Istakla je da je Kosovo spremno da uđe u pregovore čak i sa “onima koji su najviše odgovorni za većinu sukoba, pa čak i genocid u Bosni i na Kosovu poslednjih decenija”.

Zahteva da Srbija identifikuje ratne zločince i privede ih pravdi, te da sarađuje sa UN u pronalaženju masovnih grobnica, onih koji su nestali. U zaključku je istakla da je Srbija počinila najveći zločin u poslednjoj dekadi posle nacističke Nemačke, često koristeći reč “genocid”.

Gervala-Švarc je pozvala i organizaciju “Evropa nostra” da ukloni srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani sa liste za ovu godinu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike