Lajčak obelodanio: "Dogovoren datum sastanka Vučića i Kurtija, Borelj će ga uskoro objaviti"

03.06.2021

11:19

0

Autor: 24sedam

Lajčak je, nakon posete Prištini i uoči posete Beogradu, naglasio da je dijalog uz posredovanje EU jedini put ka članstvu u Evropskoj uniji za obe strane

Lajčak obelodanio: "Dogovoren datum sastanka Vučića i Kurtija, Borelj će ga uskoro objaviti"
Copyright Profimedia

Lideri Beograda i Prištine trebalo bi da se sastanu kako bi ponovo pokrenuli dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU koji bi obe strane doveo do članstva u Uniji, rekao je za Euronews Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Lajčak, koji je i bivši slovački ministar spoljnih poslova, rekao je da je određen datum za sastanak novog kosovskog premijera Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Dodao je da će to uskoro da objavi šef spoljne politike Evropske unije Žosep Borelj.

Lajčak je, nakon posete Prištini i uoči posete Beogradu, naglasio da je dijalog uz posredovanje EU jedini put ka članstvu u Evropskoj uniji za obe strane.

– Ne postoji način da se zaobiđe dijalog Srbije i Kosova. Njihov evropski put prolazi kroz dijalog. Ovo je bitno. Kurti to zna, Vučić to zna – rekao je Lajčak.

Šta EU misli o non-pejperima

Lajčak se osvrnuo i na niz nezvaničnih dokumenata, takozvanih non-pejpera, koji su se pojavili u javnosti u poslednjem periodu, a koji se poigravaju idejom promene granica na Zapadnom Balkanu. Poručio je da EU odbacije sve takve dokumente.

Youtube printscreen

– U principu Evropska unija ne komentariše non-pejpere, ali u ovom slučaju mogu da kažem da odbijamo svaki dokument, zvaničan ili nezvaničan, koji se bazira na opasnim i neodgovornim idejama razmene teritorija – rekao je Lajčak za Euronews.

Ocenio je da je rekacija u regiona bila snažna i negativna.

– Videli smo snažnu i veoma negativnu reakciju iz regiona. Ni ja ni visoki predstavnik Borelj nismo dobili te takozvane dokumente, ali za mene to pokazuje koliko je važno zadržati evropsku ideju za Zapadni Balkan verodostojnom, vidiljivom, opipljivom. Jer što je evropska unija prisutnija, prisutnija je i evropska agenda i manje će biti tih non-pejpera sa čudnim idejama – rekao je Lajčak.

Kolike su šanse za uspeh?

Specijalni predstavnik EU za dijalog je optimista da će promena vlasti u Prištini povećati šanse za uspešne razgovore.

– Imamo novu vladu, novog premijera sa vrlo snažnim političkim mandatom, ovo je dobar preduslov za ozbiljan proces. Dobro je da imamo dan, dobro je da imamo sporazum da će se oni sastati – istakao je Lajčak.

Profimedia

Kurti koji je pobedio na izborima u februaru, a Euronews podseća da je više puta rekao da će tražiti izvinjenje od Srbije zbog akcija koje je sprovela tokom sukoba 1998. i 1999. godine i koje su, kako tvrdi, dovele do raseljenja više od milion ljudi s Kosova i najmanje 20.000 žrtava.

Kurti je u intervjuu za Euronews rekao da osim priznanja nezavisnosti, od Srbije traži i ratnu odštetu. On je akcije Srbije na Kosovu nazvao “genocidom” i obećao da će pokrenuti tužbe protiv Beograda.

– Najbitnije je ono što se kaže na samom sastanku, ono o čemu raspravljaju dve strane. Tek posle daju izjave za javnost – objasnio je Lajčak.

Lajčak ne zastupa stav da je počinjen genocid

Na pitanja o najavama tužbi za genocid, Lajčak je rekao da zvanično ne zastupa stav da je počinjen genocid, da to nije zvanični stav o kojem će se razgovarati na sastanku.

– Stalno ponavljamo našim partnerima da je i njihova odgovornost da stvore atmosferu koja pogoduje procesu pozitivnog dijaloga i da se uzdrže od jednostranih akcija ili izjava koje imaju tendenciju da pogoršaju neprijateljstvo – rekao je Lajčak.

Pročitajte još:

Lajčak je pozdravio promenu vlasti u SAD uz reči da će EU sada moći da znatno poboljša odnose sa Amerikom.

Donald Tramp i njegov izaslanik na Balkanu Ričard Grenel, posredovali su 2020. godine kada su Vučić i tadašnji kosovski premijer potpisali sporazum u Beloj kući, iznenadivši evropske pregovarače. Upitan o sporazumu, Lajčak je rekao da međunarodni legitimitet ima samo dijalog koji vodi EU.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike