Predsednik Vučić se obratio svetskim liderima: "Pred nama je ogroman zadatak i moramo visoko ciljati"

12.12.2020

19:09 >> 20:58

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učesnik je onlajn samita o klimi, u organizaciji UN, Velike Britanije i Francuske koji se danas održava

Predsednik Vučić se obratio svetskim liderima: "Pred nama je ogroman zadatak i moramo visoko ciljati"
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na “Climate ambition summit 2020” samitu, koji organizuju UN, Velika Britanija i Francuska.

Ujedinjene nacije, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska ponosne su što su domaćini Samita o klimatskim ambicijama 2020, u partnerstvu sa Čileom i Italijom. Ovo je monumentalan korak na putu ka britanskom domaćinstvu COP26 sledećeg novembra u Glazgovu.

Okupili su lidere koji su spremni da preuzmu nove obaveze za borbu protiv klimatskih promena i ispune Pariški sporazum, pet godina od njegovog usvajanja 12. decembra 2015. godine.

Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića na temu klimatskih promena

– Srbija će do 2050. godine biti niskougljenično društvo sa konkurentnom i resursno efikasnom ekonomijom, koja će građanima pružiti nova, zelena radna mesta i kvalitetan život u klimatski otpornom društvu – rekao je predsednik.

Vučić je naglasio da je Srbija razvila svoju dugoročnu Strategiju niskougljeničnog razvoja sa Akcionim planom, koji je usmeren na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. i 2050. godine.

– Spremni smo da povećamo našu ambiciju više od tri puta, do 2030. godine, u skladu sa našim revidiranim Nacionalno utvrđenim doprinosom smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte – poručio je Vučić.

Govoreći o brojkama, istakao je da to znači smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 13,2 odsto u odnosu na 2010. godinu i 33,3 odsto u poređenju sa 1990.

– Uslovno, uz dodatnu podršku, svoju ambiciju možemo povećati za više od pet puta – ukazao je predsednik Srbije.

On je istakao da Srbija, da bi taj cilj postigla, konstantno ulaže napore da poboljša energetsku efikasnost i koristi veći udeo obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije, industriji, grejanju domaćinstava i transportu.

Dinamika ostvarenja ovih ciljeva, naglasio je Vučić, definisana je Nacrtom strategije niskougljeničnog razvoja sa Akcionim planom i budućim Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom koji bi trebalo uskoro da bude usvojen.

– Pred nama je ogroman zadatak i moramo visoko ciljati, uprkos izazovima pandemije. Sprovođenjem Zakona o klimatskim promenama obezbedićemo energetsku sigurnost i efikasnost resursa, povećati konkurentnost i ekonomski zeleni rast, istovremeno smanjujući ranjivost na klimatske promene i osiguravajući socijalni razvoj i zaštitu životne sredine – rekao je  predsednik.

Sve te mere će, prema njegovim rečima, poboljšati kvalitet vazduha, što će imati još veći pozitivni uticaj na zdravlje ljudi.

Vučić je ukazao i da su dugoročni troškovi nepreduzimanja bilo kakvih mera na polju klimatskih promena veći za 53 milijarde evra od troškova implementacije Strategije.

Takođe, napomenuo je i da gubici i štete usled klimatskih promena premašuju pet milijardi evra u odnosu na 2000. godinu, dodajući da se predviđa “intenziviranje klimatskih ekstrema”.

– Zbog toga je adaptacija uključena u domaći NDC i Srbija radi na svom Nacionalnom planu adaptacije – dodao je Vučić.

Lideri iz vlade, biznisa i civilnog društva okupiće se na ovom onlajn samitu dok se svet bavi korona virusom, ali nauka je hitna kao i uvek i govori nam da moramo da ograničimo porast globalne temperature na 1,5 stepeni. Znamo da klimatske promene neće čekati. Moramo preduzeti akciju sada, zajedno, za našu planetu, kako bismo mogli da gradimo bolje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike