Iz Brisela za 24sedam: Dijalog se nastavlja u utorak, evo šta će biti teme sastanka

11.06.2021

17:57 >> 18:02

0

Sastanak na visokom nivou vodiće Žozep Borelj, šef diplomatije EU i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak

Iz Brisela za 24sedam: Dijalog se nastavlja u utorak, evo šta će biti teme sastanka
Copyright 24sedam/Profimedia

Zvanično je potvrđeno da će nastavak dijaloga Beograda i Prištine biti održan u Briselu 15. juna.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističe posvećenost dijalogu i pronalasku rešenja, ali i ispunjavanju obaveza preuzetih potpisivanjem Briselskog sporazuma. Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti, međutim, iako se sprema put Brisela šalje poruke da ovo za njega nije nastavak dijaloga, već početak novih pregovora, da Zajednica srpskih opština, uprkos obavezi iz Briselskog sporazuma neće biti formirana, kao i da je uslov za pregovore da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Kako je za 24sedam potvrdio Peter Stano, portparol Evropske komisije, sastanak na visokom nivou u Briselu u utorak 15. juna, vodiće Žozep Borelj, šef diplomatije EU i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Peter Stano, Youtube printscreen

“Budući da je ovo njihov prvi susret u okviru Dijaloga, očekuje se da će oni razgovarati o putu daljih pregovora”, navodi u odgovoru na naše pitanje šta će biti tema ovog susreta.

Prilikom poslednje posete Miroslava Lajčaka i sastanaka u Prištini i Beogradu, sa zvaničnicima se susreo i Metju Palmer, visoki američki diplomata, zadužen za Zapadni Balkan. Na naše pitanje da li je planirano da se u nastavak dijaloga uključi neko od svetskih lidera, pored predstavnika i izaslanika EU, Stano odgovara da dijalog vodi EU, kao što je i dogovoreno kada se sa pregovorima započelo pre deset godina.

pročitajte još

“Dijalog su podržale i UN. Kroz ovaj dijalog vodi put ka evropskoj budućnosti Kosova i Srbije”, navodi Peter Stano.

Budući da iz Briselskog sporazuma do danas nije ispunjena obaveza formiranja Zajednice srpskih opština, na kojoj Beograd insistira, a Priština poručuje da je neće ispuniti, nameće se pitanje hoće li Briselski sporazum zameniti neki drugi dokument ili će se insistirati na ispunjavanju obaveza preuzetih potpisivanjem tog dokumenta.

“Sva pitanja koja su do sada razmatrana i koja će se raspravljati u budućnosti u okviru ovog nastavljenog Dijaloga, ključna su za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Evropska unija i njene države članice očekuju od obe strane kontinuiranu posvećenost uključivanju u ovaj dijalog i sprovođenju svih prošlih sporazuma. To znači da sve što je dogovoreno, takođe mora biti sprovedeno”, poručuje Stano.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike