Veterani bitke na Košarama: "Ćutanje posle 2000. godine je bolelo, ali konačno smo poštovani"

14.06.2021

14:30 >> 16:46

0

Autor: M. I.

Ushićeni smo i srećni što konačno imamo ovaj spomenik, kaže Ðurković

Veterani bitke na Košarama: "Ćutanje posle 2000. godine je bolelo, ali konačno smo poštovani"
Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Dugo se ćutalo o bitki na Košarama i to je bolelo preživele borce, ali konačno smo dobili poštovanje naroda i države, reči su veterana te bitke, vođene u proleće 1999. godine.

Tada su naši vojnici, na karauli na granici prema Albaniji, uspeli da poraze teroriste takozvane OVK i spreče njihov pokušaj da, uz pomoć regularne vojske Albanije i avijacije NATO, uđu na Kosovo i Metohiju.

Veterani sa Košara ističu da sada, posle toliko godina ćutanja, mogu pokolenjima da ostave istinu o tim borbama.

pročitajte još:

Darko Anđelković iz Raške, jedan od veterana koji su danas, na godišnjicu završetka te bitke, položili vence na Spomenik junacima sa Košara u Beogradu, bio je, kao pripadnik 125. motorizovane brigade, svih 67 dana, koliko je trajala bitka, na braniku otadžbine na granici, na planinama iznad Junika.

Na postamentu spomenika uklesana su imena 108 srpskih heroja koji su stradali od 9. aprila do 14. juna 1999. godine, na karauli Košare.

Anđelković ističe da je veteranima važno da se ne zaborave ti događaji i heroji koji su dali živote za odbranu zemlje.

– Od 2000. godine bili smo sabotirani politički i u svakom pogledu, a sada našim pokolenjima možemo da ostavimo istinu o bitki na Košarama i šta smo bili spremni da uradimo za otadžbinu, a imali smo 20 godina – rekao je Anđelković novinarima posle ceremonije polaganja venaca kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komandant odbrane Košara, pukovnik Ljubinko Ðurković istakao je da su heroji sa Košara konačno dobili poštovanje od naroda i od državnog i političkog rukovodstva i da to zaslužuju borci koji su, kako kaže, dali živote darivajući slobodu Srbiji i braneći otadžbinu i svoje svetinje.

Kako kaže, preživeli veterani su pomešanih osećanja divljena i tuge odali počast pogunilim saborcima čije su, navodi Ðurković, poslednje reči bile da za ovu zemlju vredi poginuti i da nema predaje i povlačenja. Istakao je da preživeli saborci i porodice poginulih heroja nose 108 nezalečenih rana sa Košara i 265 ožiljaka onih koji su ranjeni u toj bitki.

Tanjug/Dragan Kujundžić

– Ushićeni smo i srećni što konačno imamo ovaj spomenik koji je svetinja i ”beleg” posvećen našim junacima, ali smo setni što njih nema i što im ranije nismo podigli spomenik – naveo je Ðurković.

Pukovnik Duško Šljivančanin, ratni komandant 53. graničnog bataljona, naveo je da se državna granica 1998. i 1999. godine branila životima boraca potomaka sa Cera, Kolubare, Kajmakčalana, Mojkovca i da je to bila jedna od “najčasnijih i najneravnopravnijih bitaka” koje je naša vojska vodila u novijoj istoriji.

Kako kaže, sa neravnopravnim odnosom snaga, kakav je bio 1999. godine između branioca i agresora, danas se susreće i naše državno rukovodstvo koje, ističe Šljivančanin, ulaže napore za očuvanje KiM.

– Veliki bol i tuga su za našim palim drugovima, za našom spaljenom zemljom na KiM, za nepravdom koju međunarodna zajednica čini prema Srbiji, prema staroj evropskoj državi. Danas u crkvama, manastirima i na ovakvim mestima oplakujemo naše najmilije i tako im se odužujemo, ako uopšte možemo da im se odužimo – kazao je Šljivančanin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike