Fon Kramon uputila poruku zvaničnicima u Prištini: Posetite sever i to su građani KiM

29.06.2021

13:59

0

Evroparlamentarka je dodala da kosovski lideri govore srpski jezik i da nije teško da posete sever Kosova

Fon Kramon uputila poruku zvaničnicima u Prištini: Posetite sever i to su građani KiM
Copyright Viola fon Kramon, Youtube printscreen

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je danas da očekuje da Beograd i Priština usklade svoje stavove u dijalogu u narednim nedeljama.

Ona je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka zatvorenog za javnost sa predstavnicima civilnog društva iz srpske zajednice u severnom delu Kosovske Mitrovice, rekla da je o dijalogu razgovarala i sa premijerom privremenih institucija u prištini Aljbinom Kurtijem, prenosi Koha.

“Razgovarali smo i o proceduri za bavljenje pitanjem dijaloga, ali nismo se fokusirali samo na jednu specifičnost. Nadam se da ćemo u narednim nedeljama videti približavanje stavova, što se može postići samo pregovorima”, rekla je fon Kramon.

pročitajte još

Ona je na konferenciji pozvala političare iz Prištine da posete sever Kosova i da kontaktiraju srpske političke lidere na KIM i dodala da kosovski lideri govore srpski jezik i da nije teško da posete sever Kosova, prenosi Kljan Kosova.

Kako je rekla, sever je sastavni deo KIM i njegovih građana.

Fon Kramon je na konferenciji za medije u Hotelu “Sirius” u Prištini, odgovarajući na pitanje da li će biti formirana Zajednica Srpskih opština, naglasila da je razmatrano kako nastaviti dijalog, ali da fokus razgovora nije bio samo na jednoj stvari.

“Očekivali smo da će obe strane u dijalogu da podignu očekivanja i nadam se da će se narednih meseci uskladiti svoje stavove i to se može postići samo pregovorima”, rekla je Fon Kramon.

Ona je naglasila da je primer Prizrena pokazatelj da je moguće da multietničko društvo na Kosovu.

“Nadam se da se neće ponoviti slučaj povratnika koji nije poželjan”, rekla je Fon Kramon govoreći o slučaju Dragice Gašić u Đakovici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike