Nagrade najplemenitijima: Predsednik Vučić u ime Srbije primio Zlatnu plaketu! (FOTO)

30.06.2021

10:32 >> 15:58

0

Autor: J.B.O.

Svečanosti u Skupštini grada Beograda prisustvuje i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije

Nagrade najplemenitijima: Predsednik Vučić u ime Srbije primio Zlatnu plaketu! (FOTO)
Copyright Aleksandar Vučić, Tanjug/Dragan Kujundžić

Svečanost na kojoj će biti uručene zlatne i srebrne plakete dobitnicima priznanja u akciji dnevnog lista “Večernjih novosti” – “Najplementiji podvig godine”, održava se u Skupštini grada Beograda, a ceremoniji prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić, koji u ime Srbije prima Zlatnu plaketu za najplementiji podvig.

Svečanosti u Skupštini grada Beograda prisustvuju i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, Darija Kisić Tepavčević i Zlatibor Lončar.

Srbija je, po odluci žirija, odlikovana zbog doniranja više od 416.000 doza vakcina protiv virusa korona zemljama u regionu – Severnoj Makedoniji, BiH, Crnoj Gori, Albaniji, ali i drugim evropskim zemljama, poput Češke.

12.40 – Predsednik žirija Matija Bećković uručuje predsedniku Aleksandru Vučiću nagradu.

– Matija Bećković ima jedan stih u svojoj knjizi – Ćeraćemo se još! i to navodim – Ćeraćemo se sa koronavirusom. Kod nas Srba je najlakše u državi pronaći krivca za probleme, ali lepo je i kada je nagrade za neki podvig. Nema ništa lepše nego kad država pomogne. Mi smo samo svoj posao radili, uspeli smo da politikom nezameranja jednom delu sveta i nepokornošću drugom delu sveta otvorimo vrata nabavci vakcina – naveo je predsednik.

– Ova nagrada i ovo priznanje je nagrada za vojnike, policajce, lekare i vredne državne službenike koji su se trudili da nam svaka vakcina dođe dan ranije i spase još neki život – ističe on.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodao je da kada hvalimo ono što država radi, mi se stidimo, jer nije popularno reći nešto lepo o državi.

– Srbija je u ove vidovdanske dane pružila ruku prijateljstva svima, čak i onima koji tu pomoć nisu oberučke prihvatili. Poklonili smo 450.000 doza, niko toliko nije donirao drugima osim Kine. Mala zemlja da to uradi, to je sjajno i treba da se hvalimo – kaže Vučić.

Dodaje da smo navikli na to da primamo milostinju i da nije popularno da je mi dajemo većima od sebe. Zato je popularno da se postaraju da se to što Srbija radi ne ponavlja često, zato se o tome ne govori.

– Želim da se zahvalim u ime policajaca i vojnika vama, ali i da se zahvalim ja njima lično, kao i lekarima i svima onima koji su bili na granici zaražavanja i rizikovali svoje živote za dobrobit drugih. Hvala vam najlepše. Živela Srbija!

Tanjug/Dragan Kujundžić

12.37 – Dodeljuje se Zlatna plaketa Srbiji! Prikazuje se kratki film o pandemiji i borbi Srbije sa njom. Srbija je, nesebično, zemljama u regionu, ali i Češkoj, donirala vakcine. Primala je i građane zemalja iz okruženja kako bi se vakcinisali.

12.35 – Dodeljuju se zlatne plakete predstavnicima lekara, a neki su nagrađeni i posthumno.

12.30 – Prikazuje se kratki film o dokumentovanju najplemenitijih podviga.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Predsednik žirija Matija Bećković je u obrazloženju naveo da je ova godina bila gotovo teška i tragična ne samo za Srbiju, ali da se naša država pokazala kao plemenita zemlja.

– I kao već toliko puta u prošlosti, tako i sada, svi ljudi koji su bili u nevolji išli su u Srbiju da sklone živu glavu. Tako je bilo i ovoga puta. I ako je iko napravio plemeniti podvig godine, to je Srbija – naveo je akademik Bećković, prenosi Tanjug.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Zlatnu plaketu za najplemenitiji pojedinačni podvig dobiće Pavle Gavura, hrabri moler iz Pančeva koji je, rizikujući svoj život dok je stajao na simsu terase na devetom spratu, iz plamena, iz stana koji je goreo na desetom spratu, izvukao petnaestogodišnju Minju Draganić.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Žiri je odlučio da Zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig dodeli srpskim lekarima i medicinskom osoblju koji su se hrabro i posvećeno borili protiv virusa korona.

Kako se navodi u obrazloženju, njih 50 koji su izgubili životnu bitku sa virusom korona pre toga nisu pokleknuli pred umorom, neizvesnošću, iscrpljenošću, već su danonoćno bili bitku protiv nepredvidivog i opakog neprijatelja.

Znajući za svoje lične bolesti i da ukoliko se zaraze koronom neće preživeti, više od 50 njih svesno je rizikovalo svoj život i u borbi za živote pacijenata izgubilo životnu bitku sa virusom korona, te je zato žiri odlučio da im posthumno dodeli Zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Zlatnu plaketu ove godine će posthumno dobiti i pilot Svetislav Vranić iz Beograda, koji se javio i u gotovo neverovatnim uslovima uputio u Kinu po prvu pomoć za borbu protiv kovida.

Avionom kojim je pilotirao dopremljeni su respiratori, dezinfekciona sredstva, maske, a on je, nažalost, od posledica virusa korona, preminuo.

Gimnazijalac Marko Antić iz Zrenjanina, koji je bez dvoumljenja skočio u Begej da spase osmogodišnju devojčicu, nagrađen je Zlatnom plaketom za najplemenitiji dečji podvig.

Srebrne plakete biće uručene Aleksandru Čanoviću, pukovniku Radivoju Anđelkoviću, Ivani i Zoranu Obradović iz Bazela, Milošu Mijailoviću i Radoslavu Marjanoviću, policajcima Nikoli Kilibardi i Mirku Kešeljeviću, Miroljubu Milanoviću, Slavoljubu Ristiću, Robertu Mileskom i Eparhiji pakračko-slavonskoj i narodu Kućanaca.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Čanović, apsolvent Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Srebrnu plaketu je dobio zbog svoje svakodnevne pomoći usamljenoj starici u Prištini, baki Leposavi Stojanović, dok je penzioner Radoslav Marjanović Gaja pomogao devojčici iz Kragujevca da ode na lečenje u SAD tako što je novac od prodaje nasledstva – 10.000 evra, uplatio za njeno lečenje.

Među ostalima, srebrnu medalju su dobili i Ivana i Zoran Obradović koji žive i rade u Švajcarskoj, a koji su među prvima pomogli Srbiji tako što su poklonili tri respiratora, dok je Miroljub Milanović iz Kaonika nagrađen zbog osnivanja humanitarnog udruženja koje nesebično pomaže decu, stare, siromašne, a sve to je učinio nakon tragične smrti sina.

Eparhija pakračko-slavonska i narod Kućanaca nagrađeni su za obnavljanje i podizanje svetinja, dok je Robert Mileski, koji živi u Beču, srebrnu medalju dobio za donaciju više od 100 računara srpskoj deci na Kosovu i Metohiji.

Pročitajte još:

Žiri, osim predsednika akademika Matije Bećkovića, čine direktor Uprave za saradnju sa dijasporom Arno Gujon, načelnik VMA Miroslav Vukosavljević, glumice Tanja Bošković i Rada Ðuričin, Veselin Jevrosimović, vlasnik “Komtrejda”, modna kreatorka Verica Rakočević, Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik “Večernjih novosti” i Nedeljko Krsmanović, direktor kompanije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike