Ambasada SAD ponovo poziva na istragu ubistva braće Bitići i pominje Gorana Radosavljevića Gurija

08.07.2021

11:49 >> 12:41

0

Američka ambasada negodovala je nedavno zbog dodeljivanja plakete Goranu Radosavljeviću Guriju

Ambasada SAD ponovo poziva na istragu ubistva braće Bitići i pominje Gorana Radosavljevića Gurija
Copyright AP Photo/Shawn Baldwin

Povodom godišnjice ubistva braće Bitići, trojice američkih državljana koji su se tokom 1999. godine borili protiv srpskih snaga na strani terorističke OVK, oglasio se ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, tražeći da se ovaj slučaj istraži do kraja, ponovo naznačivši Gorana Radosavljevića Gurija kao odgovornog.

Entoni Godfri, A. K./ATAImages

“Dvadeset dve godine su prošle od kada su trojica Amerikanaca – Jili, Agron i Mehmet Bitići – nestala za vreme pritvora u kome su ih držale specijalne snage srpske policije. Njihova tela su kasnije pronađena u Petrovom selu u istočnoj Srbiji, u bazi jedinice pod komandom Gorana Radosavljevića – Gurija. Braća Bitići su pogubljena hicima u glavu dok su im ruke bile vezane na leđima – a ni posle više od dve decenije nije došlo do potpune istrage ovog slučaja. Ne možemo – i nećemo – zaboraviti ovaj zločin. Pravda za braću Bitići i njihove porodice, i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u našim bilateralnim odnosima sa Srbijom. Vlada SAD ponovo poziva srpske vlasti, koje godinama obećavaju pomoć u vezi sa ovim slučajem, da sprovedu punu istragu. Ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, ukazuje na hitnu potrebu da Srbija razreši nedovršene istrage ratnih zločina i posveti se jačanju vladavine prava, navodi se u saopštenju američke ambasade.

Da podsetimo, američka ambasada negodovala je nedavno zbog dodeljivanja plakete Goranu Radosavljeviću Guriju na obeležavanju Dana Žandarmerije u Novom Sadu.

Ambasada je, protestujući zbog davanja plakete, podsetila i da je Stejt department u decembru 2018. godine Radosavljeviću zabranio ulazak u SAD zbog “umešanosti u grubo kršenje ljudskih prava”.

“Trebalo bi da se suoči s pravdom, a ne da dobija počasti”, poručili su iz Ambasade SAD.

Goran Radosavljević Guri jeste bio rukovodilac obuke u centru MUP-a gde su nađena zakopana tela braće Bitići, ali je tvrdio da o zločinu nema neposrednih saznanja. U istrazi ovog zločina učestvovao je svojevremeno i FBI, ali dokaza protiv Radosavljevića nije bilo.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike