Petar Petković se oglasio iz Brisela: Priština ne želi da formira ZSO i nisu zainteresovani za normalizaciju stanja na KiM

02.07.2024

22:37

0

Petar Petković se oglasio iz Brisela: Priština ne želi da formira ZSO i nisu zainteresovani za normalizaciju stanja na KiM
Petar Petković - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Završen je trojni sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem sa delegacijama Evropske unije i Prištine, koji se održao u Briselu.

Iz Brisela se obratio Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM, koji je predvodio delegaciju Srbije na novoj rundi pregovora.

Na početku je istakao da su pregovori trajali ceo dan, i da su kao i uvek bili teški.

- Naša strana je bila odlučna u iznošenju svih argumenata, pre svega na neophodnost poštovanja svih prethodno postignutih sporazuma... Sa Lajčakom smo dva i po sata pre svega insistirali na formiranju ZSO, bilo je reči o nestalim, energetici, slobodi kretanja... Nepohnodno je da se odblokira srpska roba koja ne može da uđe na teritoriju KiM, te da je nepohodno da Priština izvrši razgraničenje u Suvom Dolu kako bi most na Ibru bio otvoren - kazao je on.

Lajčak je još jednom potvrdio da pitanje mosta može da se reši isključivo u dijalogu, dodao je Petković.

Petković je istakao da je u trilateralnom razgovoru srpksa strana insistirala na formiranju ZSO, jer je to najvažnije i ključno pitanje za opstanak Srba na KiM, ali i proces normalizacije.

M.A./ATAImages
 

Bilo je reči o primeni svih dosadapnjih sporazuma, o energetici i o zvaničnim posetama.

- Bisljimi je rekao da ga ne zanima sporazum o zvaničnim posetama, i da ga ne prihvata, iako smo ukazali da je zabrana meni da posetim KiM čak 14 puta direktno kršenje tog sporazuma... Naš tim je ukazao kako funkcioniše elektro serever i šta je sve urađeno po tom pitanju...  Najvažnija stvar bila je formiranje ZSO gde smo pričali i o sikvensingu, mapi puta, kako da kroz konkretne korake nastavimo put ka normalicaziji. Jedna od osnovinih tačaka za sikvensing je prihavatanje nacrta Satuta koji je napravila EU - kazao je Petković. Kako kaže srpska strana je iznela saglasnost za njeno prihvatanje.

Ukazao je da je Bisljimi odbio da razgovara o nacrtu statuta koji je donela EU, jer nakon sporazuma iz 2013. i 2015 gde je definisano uspotsvalje ZSO, piše da je Satut prvi korak ka tome.

- To pokazuje da oni nikada neće formirati ZSO, i Kurtijeva politika je proterivanje Srba sa KiM - kazao je Petković.

- Dijalog je jedino mesto gde možemo da postignemo rešenja - kazao je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike