Vučević otvoreno o rudarenju litijuma: Nikada nećemo dozvoliti da neko uništava srpske reke, polja, jezera, šume, livade

25.06.2024

20:48

0

Vučević je ocenio da je rudarstvo dugo bilo pokretač razvoja zemlje, i dodao da svaki budući projekat mora da se suoči sa rigoroznom kontrolom

Vučević otvoreno o rudarenju litijuma: Nikada nećemo dozvoliti da neko uništava srpske reke, polja, jezera, šume, livade
Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je Srbija spremna da napravi ''kompromis'' u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali tako da nijedna strana ne bude ''apsolutni pobednik'' niti ''apsolutni gubitnik''.

- Spremni smo da pravimo dogovore i kompromise, kompromise koji znače da nijedna strana nije apsolutni pobednik ili apsolutni gubitnik. Sve drugo ne može da ima dugoročnu održivost - rekao je Vučević u intervjuu za agenciju AFP.

Povodom navoda o izvozu srpske municiju koja je preko trećih strana završila u Ukrajini, Vučević je rekao da to ne predstavlja ''srpski doprinos jednoj od zaraćenih strana''.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ
 

- Ne želim da sprečavam kompanije da prodaju našu municiju Španiji, Češkoj, SAD... Jer nije zabranjeno i nije nemoralno da proizvodimo oružje i municiju koja se, nažalost, takođe koristi tamo gde je rat - rekao je Vučević.

Kada je reč najavama o početku rudarenja litijuma u Srbiji, Vučević je ocenio da je rudarstvo dugo bilo pokretač razvoja zemlje, i dodao da svaki budući projekat mora da se suoči sa rigoroznom kontrolom kako bi se osiguralo da rudnik ne izazove nikakvu štetu po životnu sredinu.

- Nikada nećemo dozvoliti da neko uništava srpske reke, polja, jezera, šume, livade, planine i ravnice. Ali takođe nećemo odustati od nečega što bi moglo da bude snažan ekonomski potencijal i pokretač razvoja Srbije u budućnosti - rekao je premijer Srbije.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike