Vučić: Srpski policajci su uvek bili uz narod kada je najteže, više od 300 je izgubilo živote protiv albanskih terorista i NATO (FOTO/VIDEO)

23.06.2024

11:01

0

Svečanost je održana u Nastavnom centru “Makiš"

Vučić: Srpski policajci su uvek bili uz narod kada je najteže, više od 300 je izgubilo živote protiv albanskih terorista i NATO (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije.

Prikaz združene taktičko-pokazne vežbe

Pripadnici Jedinice za obezbeđenje ličnosti i objekata prikazali su sprečavanje napada na štićeno lice, kojima su u pomoć tokom simuliranog napada pritekli i pripadnici Interventne jedinice.

 

Prikazana je i potera za beguncem u čijem hapšenju su pomogli i specijalno obučeni psi, kao i dejstvo helikoptera i oklopnih vozila prilikom napada pripadnika SAJ i Žandarmerije na objekat u kom se kriju teroristi.

Na kraju vežbe su pripadnici Helikopterske jedinice nadletali Nastavni centar sa zastavama Srbije i srpske policije.

Vučić odlikovao zaslužne policajce

Predsednik Vučić je zlatnim medaljama za hrabrost odlikovao zaslužne pripadnike MUP-a Dragana Jakšića, Nemanju Dašića i Jovana Munjića.

- Moramo da razmišljamo o svojoj zemlji i budemo spremni za svaki scenario. Da razumemo šta se dešava u svetu i u Evropi. U skladu sa tim posao MUP-a i policije uvek je bio bezbednost svih naših građana - kazao je on.

Istakao je da je zadovoljan statističkim rezultatima rada policije i padom kriminaliteta.

 
Tanjug/Sava Radovanović
 

 

- U vreme inverznog i perverznog pristupa dela medija prema vlasti, policija se predstavlja kao teroristička organizacija. Naša policija je narodna policija, uvek je bila uz svoj narod, kada je bilo najteže. Više od 300 srpskih policajaca izgubilo je živote u borbi protiv albanskih terorista i NATO - kazao je Vučić, i dodao da nikada nećemo zaboraviti njihovu žrtvu.

Predsednik je rekao da su srpski policajci prvi da prime udarce, a da ih uvek prve zovemo kada su nam potrebni.

- Ostanite baš takvi kakvi jeste, izvršavajte svoje zadatke kako morate. Ali da vam se više nikada ne ponovi da morate da radite ono što ni ljudski niste hteli da radite. Da nikada više ne izručujete Srbe u džakovima, a znam koliko ste se tome protivili - kazao je on.

 

Dodaje da policajci moraju biti spremni za sve, i naglasio da nam stiže leto i sezona požara u regionu, zbog čega su kupljeni savremeni helikopteri.

- Posebno da se zahvalim i vašim porodicama, koje su uz vas i kada radite duže, bez radnog vremena, i kada se izlažete opasnosti. Mi smo imali najveću stopu rasta u Evropi, ispred nas je samo Malta, dobro stvari idu po tom pitanju. Ali znam šta će u svetu da se događa, i zato je važno da čuvate i obezbedite sve rezerve koje imate, da se spremite za sve. Svaki pedalj zemlje Srbije mora biti siguran, naša deca u svakom gradu i selu moraju biti bezbedni - poručio je on.

Obraćanje Ivice Dačića

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na početku obraćanja posebno je čestitao praznik pripadnicima MUP koji su trenutno na terenu i rade.

Tanjug/Video
 

- Policija je i danas, 162 godine od događaja na Čukur česmi, zaštitnik građana Srbije. Srpska policija je prolazila kroz brojne promene kroz istoriju, i brojne modernizacije. Policija je temelj našeg društva i države - istakao je on.

Dačić je pobrojao aktivnosti kojima se bave pripadnici MUP, od čuvanja granice, borbe protiv požara do izdavanja dokumenata, i naravno borbe protiv kriminala.

- Nažalost, bilo je perioda u našoj istoriji kada država nije vodila računa o pripadnicima MUP. Ta vremena su nepovratno iza nas. Ministarstvo je već godinama predmet najveće brige naše države - kazao je ministar.

On je posebno pomenuo sve pripadnike MUP koji su dali živote za odbranu naše zemlje.

- Želim i da se zahvalim predsedniku Vučiću i Vladi Srbije koji su dali sve da naša policija može da se izbori sa svakom vrstom kriminala. MUP je u poslednjoj deceniji uložio mnogo sredstava, ne samo u tehnologiju, već i u ljude - dodao je Dačić.

Poštovani predsedniče, opravdaćemo vaše poverenje, rekao je ministar policije.

Uručenje medalja zaslužnim policajcima

Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević je potom odlikovao zaslužne pripadnike policije.

Odlikovani su Ivan Jovanović, Jelena Simić, Milorad Nešić.

 

Ministar Ivica Dačić je uručio srebrne medalje Milošu Karadžiću, Srđanu Tasiću, Branislavu Rakiniću.

Centralna svečanost počela je kulturno-umetničkim programom.

Boško Puletić, Lepomir Ivković, Vladimir Jocović i mladi glumac Andrej Vujošević su u igrokazu pod nazivom "Kad porastem biću policajac" na bini prikazali najvažnije scene iz istorije srpskih čuvara reda.

U okviru programa ispričana je priča o jednom žandarmu iz perioda Kraljevine Jugoslavije, policajcu iz vremena SFRJ i modernom srpskom policajcu, koji je istakao i zasluge policije u zaštiti države tokom devedesetih.

Hor je potom otpevao pesmu "Ne dam".

Tanjug/Video
 

Podsetimo, predsednik Vučić je glasnim "Zdravo" pozdravio pripadnike MUP, koji su mu odgovorili.

Predsednik se poklonio srpskoj zastavi.

Tanjug/Video
 

Zatim je intonirana himna Srbije Bože pravde.

On je primio raport od pukovnika policije Dragana Vasiljevića, a potom se poklonio srpskoj zastavi.

Vučić je zatim krenuo u smotru postrojenih pripadnika MUP.

Svečanost se održava u Nastavnom centru “Makiš“.

 

Prethodno je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, u sklopu obeležavanja Dana i slave Ministarstva i Dana policije, u 8.30 časova, položio lovorov venac na spomen-obeležje ispred SIV-a 3.

 

 

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike