Brnabić: Svesrpski sabor nema nikakve veze sa dnevnom politikom

10.06.2024

08:26

0

Veličanstven i istorijski dan i nešto o čemu će se pričati godinama i vekovima, istakla je predsednica Skupštine Srbije

Brnabić: Svesrpski sabor nema nikakve veze sa dnevnom politikom
Ana Brnabić - Copyright F.S./ATAImages

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da održavanje Svesrpskog sabora predstavlja istorijski dan i da nema nikakve veze sa dnevnopolitičkim temama kao što je rezolucija o Srebrenici, već predstavlja stratešku orijentaciju, ozbiljnost u vođenju jedne države i naroda i postavljanju u regionu, pred izazovima u Evropskoj uniji i svetu.

- Veličanstven i istorijski dan i nešto o čemu će se pričati godinama i vekovima. Stizale su poruke od našeg naroda iz celog sveta koliko im to znači. Srbija je i u vreme sopstvenih kriza, kao u poplavama 2014. godine, pomagala Republiku Srpsku (RS) koja je bila u istom problemu sa milion evra. Zatim sa pet miliona evra za Srebrenicu. Od 2014. godine do danas Srbija je za RS izdvojila preko 107 miliona evra -  rekla je Brnabić sinoć za TV Pink.

Ona je komentare da je organizovanje Svesrpskog sabora "nametanje neke politike" označila kao netačne i naglasila da je predsednik Srbije "živeo za takav dan poslednjih 10 godina".

- To nikakve veze nema sa Rezolucijom o Srebrenici, sa navodima o pridruživanju RS. Te koji to pričaju bih pitala da li su uopšte pročitali Deklaraciju (Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda) koju smo usvojili? I u samoj Deklaraciji se pozivamo na poštovanje Dejtonskog sporazuma. Mi smo kao SNS reagovaili na neke izjave iz Sarajeva i tu je zaista pitanje - ne umete da čitate ili niste pročitali, pa se izjašnjavate - rekla je Brnabić.

Dodala je da ne postoji opština u RS i u Federaciji gde su Srbi većina, kao što je Drvar, gde nema nečega što nije pomogla i izgradila Srbija u poslednjih 10 godina, i istakla da našem narodu u tim mestima to i te kako znači, da osećaju da Srbija nije tu za njih samo "deklarativno", već zaista tu, kao prijatelj.

- Ovo nije dnevna politika i nikakve veze nema sa glupostima koje su želeli da nam nabace ili nametnu neki svetski moćnici. Ne, ovo je put kojim smo mi krenuli 2014. godine koji je sada prešao u ovu fazu. Svesrpski sabor će se nastaviti svake dve godine i biće trenutak kada se okupimo i razgovaramo o svim izazovima sa kojim se suočava naš narod - rekla je Brnabić.

Instagram/zeljka.cvijanovic
 

Pet poruka Sverspskog sabora

Naglasila je da Sverspski sabor šalje pet poruka i da se na Saboru slavilo sve što nas spaja, a ostavilo na stranu sve što nas razdvaja.

- Član sedam, jedan od najvažnijih Deklaracije je da Svesrpski sabor očekuje punu realizaciju procesa nacionalnog pomirenja i prevazilaženje istorijskih podela unutar srskog naroda - rekla je Brnabić.

Treća poruka je da srpski narod želi mir, a četvrta da se čuvajući mir gradi budućnost.

- Peta poruka je ono što je rekao predsednik Vučić, što se opet poziva na mir i stabilnost - srpski nacionalni interes je ekonomija. Samo ekonomski snažna Srbija može da pomogne svim Srbima gde god oni živeli. Snažna ekonomska zemlja koja je otvorena za sve - poručila je Brnabić.

Ona je istakla da sve što Srbija radi je za nas, a ne protiv bilo koga. "Da bi pružili ruku Hrvatskoj mi smo otvarali Hrvatsku kuću u Subotici, donirali knjige. Sve što smo radili radili smo za ljude, sve bilo za ljude. Češkoj smo donirali vakcine za vreme kovida, na čemu su nam zahvalili. Šovinisti neće ni za takve stvari da kažu da je to lepo. Vučić je kao predsednik rekao ako bi se mi i Bošnjaci našli i držali zajedno, a niko mu nije odgovorio. To niko pre njega nije uradio", rekla je Brnabić. Ona je dodala da ne postoji predsednik koji je toliko puta bio u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu.

- Ko gradi klinički centar u Novom Pazaru? Najmodernija škola u Srbiji, sa bazenom i takvim uslovima je u Sjenici. To je država Srbija platila. Nemojte vi koji živite u 90-im, bili ste mladi i popularni, da nas brkate sa 90-im. U Deklaraciji član 15 govori da izražavamo pijetet prema svim stradalima u ratovima u BiH, svim žrtvama, toga nije bilo u UN - poručila je Brnabić.

Predsednica Skupštine je naglasila da Srbija godinama unazad pomaže i srpske institucije u Crnoj Gori - Srpskoj kući, Matici srpskoj, a samo u poslednjih šest godina 12 miliona evra eparhijama i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u toj zemlji.

Ona je rekla da rezolucija o Srebrenici koja je usvojena u UN nije rezolucija za mir, jer je "gurana u tajnosti, bez konsultacija i uopšte pokušaja bilo kakvog dogovora".

- Mi smo za mir. Oni su gurali rezoluciju u tajnosti, rezoluciju koja nije za mir. Bez konsultacija, bez pokušaja dogovora uopšte. Deklaracija između Srbije i RS je usmerena na mir - rekla je Brnabić. Postavila je pitanje zašto EU ne osuđuje to što je predsedniku Srbije i dalje zabranjena poseta Jasenovcu i zašto ne reaguje, i naglasila da na zvaničnu notu sa pitanjem da postave datum i uslove pod kojima će predsednik doći u tu posetu, a koji se odnose na to da li bi poseta bila privatna ili zvanična, nikada nisu dobili odgovor.

Kometarišući protekle lokalne izbore u Srbiji, Brnabić se zahvalila svima koji su ukazali poverenje listi "Aleksandar Vučić - Srbija sutra" i naglasila da je ubedljiva pobeda jedna odgovornost da se slede i ostvare planovi za napredak Srbije i njenih građana. "Mislim da smo na dobrom putu da do 2027. godine prosečna plata bude 1.400 evra, jer će do kraja ove godine biti oko 920 evra. Želimo da za tri godine dostignemo minimalac i penziju od 650 evra. Prosečna plata sada je oko 825 evra, naš dug je 47,7 odsto našeg BDP i nadam se da ćemo do septembra, oktobra dobiti investicioni rejting - to znači nove investicije i povoljnije kredite za privrednike", rekla je Brnabić.

O izborima

Što se tiče rezultata na izborima za odbornike beogradskih opština, Brnabić je rekla da na Vračaru ne postoji neka neizvesnost, već da je to izmišljena priča, a da se u opštini Stari Grad vode razgovori i da će se videti kakav će biti ishod.

- Vučević (Miloš, predsednik SNS) svakako nije zadovoljan nekim stvarima, kao što je Niš na primer. Vučić je rekao da mu je teško za Niš, jer znamo koliko smo uložili tamo. Od naučno-tehnološkog parka i svega onoga što je dalje u planu. Negativni populizam doktora Milića (Dragan, predstavnik opozicione liste "Dr Dragan Milić") nama je oduzeo glasove. Mislim da nije u interesu nišlija kada neko kaže 'dosta je da se pare iz Niša ulivaju u Beograd', mislim da tamo ne postoji stvar koja je urađena, a nije plaćena iz budžeta - rekla je Brnabić. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike